Sjampobar:

Bør vi velge sjampobar fremfor vanlig sjampo?

Og slik bruker du den riktig.

SJAMPOBAR: En sjampobar vil gi flere vask enn vanlige sjampoflasker. FOTO: NTB
SJAMPOBAR: En sjampobar vil gi flere vask enn vanlige sjampoflasker. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Det er ikke alltid så lett å vite hvilken sjampo vi skal velge blant de utallige variantene som finnes på markedet. Vi har dyre, «profesjonelle» sjampoer og billigere dagligvare-sjampoer. Og det finnes sjampoer for et hvert behov håret vårt skulle ha; tørt hår, slitt hår, tynt hår, fet hodebunn, blass hårfarge også videre, også videre.

Felles for sjampoene er imidlertid at de som regel kommer flytende i en plastikkflaske. Men i det siste har det blitt mer og mer fokus på en litt annerledes sjampo-variant: nemlig sjampobaren. Den har blitt stadig mer populær, spesielt blant personer som er opptatt av miljø og «zero waste».

KK har hørt med de som driver med hår og hårprodukter om hvordan sjampobaren skiller seg fra vanlig sjampo, og om eventuelle fordeler og ulemper ved å velge bar fremfor flytende sjampo.

Forskjell på flytende sjampo og sjampobar

Cecilie Edvardsen, frisør ved salongen Amnt, forklarer at en solid blokk av sjampo må aktiveres med vann, mens vanlig sjampo er flytende og trenger ikke ekstra vann for å skummes opp.

Hun forteller at sjampobarer ikke er så utbredt i Norge ennå, men i Amnt studio synes de barene er et spennende konsept.

- Det bygges ut mer og mer, men det er ikke like enkelt å finne til hvert et behov, sier hun til KK.

Det ene merket de fører skal nå lansere sin første sjampobar, med forskjellige varianter for å dekke de ulike behovene for både hår og hodebunn - det kan altså virke som at sjampobarene er på vei til å gjøre et ordentlig inntog også i Norge.

BLOKK MED SJAMPO: Nå kan du bruke sjampo i form av en bar. FOTO: NTB
BLOKK MED SJAMPO: Nå kan du bruke sjampo i form av en bar. FOTO: NTB Vis mer

Lush er en av butikkene som fører sjampobarer her til lands. Malin Goldberg i Lush Norge forklarer KK at forskjellen på en sjampobar og en vanlig sjampo kan sammenlignes med forskjellen på flytende håndsåpe og et såpestykke:

- De gjør den samme jobben, begge vil skumme opp og vaske like godt, men i forskjellige format.

Et miljøvennlig valg

Goldberg forklarer at den største fordelen med sjampobarer nok er hvor lenge de varer, både holdbarhetsmessig og bruksmessig.

En sjampobar kan vare i opptil 80 til 100 vask, og det tilsvarer 2 til 3 medium sjampoflasker i bruk, forklarer hun.

- Dette betyr at man både kan spare penger og unødvendig emballasje. En annen fordel er hvor lett den er å reise med, fordi den er i fast form og er mindre og lettere enn en sjampoflaske, sier Goldberg.

Er du opptatt av miljø, kan det derfor hende sjampobaren er noe for deg:

- De tar også mye mindre plass når de blir fraktet fra fabrikk til lager eller butikk, og man kan dermed gjøre karbonfotavtrykket litt mindre. Noen liker også sjampobarene ekstra godt fordi det er lettere å begrense mengden sjampo man bruker hver gang man vasker håret, sier Goldberg.

At de varer lenge, at man kan spare penger, emballasje og miljøet og at de er lette å reise med, er nok alle veldig gode grunner til at noen foretrekker barer fremfor vanlig flaskesjampo, forklarer hun.

Også Edvardsen forklarer at en sjampobar vil være mer miljøvennlig, blant annet fordi det brukes mindre plast.

- Og de varer lenger. Lett å reise med og tar liten plass, sier hun.

BAR: Noen foretrekker å bruke sjampobarer fremfor flytende sjampo. FOTO: NTB
BAR: Noen foretrekker å bruke sjampobarer fremfor flytende sjampo. FOTO: NTB Vis mer

Slik bruker du sjampobaren

Forskjellen på en sjampobar og en sjampoflaske går altså mye på miljøhensyn. Rent blir håret uansett, så det er jo bare å prøve seg frem og se om sjampobaren er noe for deg!

Det er derimot greit å passe på at du bruker den riktig:

Fukt både håret og sjampobaren. Gni baren i håret, i hodebunnen eller mellom hendene, så det begynner å skumme. Fordel sjampoen i håret og masser - som med en vanlig sjampo - og skyll ut.

Når du bruker en sjampobar, er det viktig at du ikke tar for mye produkt. Hvis det ikke skummer, må du heller ta mer vann. Og det er viktig at du skyller ut sjampoen godt, forklarer Edvardsen.

Edvardsen påpeker at man kan føle at håret fortsatt er fett eller skittent hvis man ikke bruker barene riktig, så det kan hende du må være forberedt på en tilvenningsperiode.

Hun legger også til at å vaske håret med lunkent vann er bra for kvaliteten og fargen på håret.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer