Strømpebukser

Bred enighet: En no-no på julebordet

- Det høres kanskje provoserende ut, men det er en motetabbe.

STRØMPEBUKSER: Moteprofilene er samstemte og mener at denne må ligge igjen hjemme. Foto: NTB
STRØMPEBUKSER: Moteprofilene er samstemte og mener at denne må ligge igjen hjemme. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Festsesongen er her, og mange av oss er allerede godt i gang med å planlegge antrekk for de ulike anledningene. Julemiddager, julebord, romjulsfester, julaften og nyttårsaften.

Skal du gå for kjole eller skjørt? Kanskje en feststemt bukse? Og hva med skoene? Smykker? Og veske?

Tidligere denne uka intervjuet vi moteprofil Janka Polliani om nettopp dette temaet - antrekk på julebordet. Der var hun klar i sin tale, og uttalte at hun synes nordmenn er altfor dårlige til å dra på skikkelig i julesesongen.

- De tenker liksom at det blir for mye, men julebord er jo liksom den ene gangen i året det virkelig er lov!

Så, hvis du er i stuss, Pollianis råd er klokkeklart: Gå for glitter, stas og farger, eller den lille sorte om du er fan av den.

- Er du ikke så glad i pynte deg, så ta på deg en dress og dropp skjorta under som du har på jobb. Eller ha en fin bh under – eller dropp den.

Må ligge igjen hjemme

Det viktigste er at du selv føler deg vel i antrekket. Eller, kanskje det nest viktigste ifølge moteprofilene. Det er nemlig et punkt som viser seg å være langt viktigere, og som stikker seg fram som en viktig klesregel i denne feststemte sesongen. Polliani er også inne på det:

Den brune strømpebuksa må ligge igjen hjemme.

BAKTERIEBOMBE: De populære sminkesvampene er i følge hudlege en sopp og bakterie-bombe. likevel bruker mange den skittene svampen i ansiktet, hver dag. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Du vet, strømpebuksa som fest etter fest var det helt åpenbare valget man gikk for back in the days, når man var fast bestemt på å bruke kjole selv om været ikke tillot bare ben.

- Velg heller den sorte eller noe annet med masse deilige farger, sier Polliani kontant.

Her må vi koble på KKs mote- og skjønnhetsansvarlig Ida Elise Eide Einarsdottir, og hun er helt enig:

- Brune strømpebukser er en såkalt fashion faux pas, en motetabbe om du vil. Det kan høres provoserende ut for mange, men det er det altså bred enighet om i motekretser: Det er no-no. Det er svart strømpebukse som gjelder, ferdig snakka.

- Eller en fargerik, om du vil! Og vil du på død og liv gå i brune strømpebukser, så gjør du det, men velg de tynneste og gjerne i en matt versjon, sier hun.

Eide Einarsdottir trekker fram at den svarte strømpebuksen faktisk er blitt på moten etter at Kendall Jenner sportet den - uten bukser - på tampen av fjoråret. Jenner var altså på vei til en fotoshoot iført strømpebukse og genser – uten noe over.

Trenden ble den gang omtalt som «en krevende trend» av Minmote-journalist, Elise Alexandra Årnes Gulbrandsen. Likevel dukket den opp på catwalken i en rekke ulike varianter, og flere store navn som Bella Hadid og Kylie Jenner kastet seg på.

- Akkurat den trenden trenger man ikke nødvendigvi å kopiere, altså, humrer Einarsdottir.

- Men med den sorte strømpebuksen trenger du hvert fall ikke være redd for at den synes. Jeg bruker den til og med i åpne sko.

Verdens beste triks?

Og når vi først er inne på julebordsesong og strømpebukser. Vi kunne sikkert skrevet en hel bok om alle tipsene KK har gitt for å unngå at strømpebuksene rakner. Alt fra å skylle den i rennende vann, pakke den inn i en plastikkpose og slenge den i fryseren over natta, til å spraye den i hårspray og smøre på neglelakk før skaden har skjedd.

Men hva hvis vi fortalte deg at det finnes et triks som er like enkelt som det er genialt? Visste du at man skal strekke strømpebuksa før man bruker den?

«Takk til damen i kassen på Cubus som lærte meg noe jeg burde ha kunnet fra før», skriver Lykke Sofie Myrås på TikTok.

Hun har selvfølgelig selv testet ut hacket, og kunne i fjor fortelle til KK at det faktisk funket.

– Strømpebuksen føles mindre skjør og er lettere å ta på seg. Jeg synes alle burde vite dette.

Bettina Johnsen, kommunikasjonssjef i Pierre Robert, hadde ingen god forklaring på hvorfor det funker så bra, men tipper det er så enkelt som at det hjelper å utvide strømpebuksene, og at den får en mykere strekk.

- Tidligere var nok dette allmennkunnskap, men vi ser at kunnskap om tekstil og klær har forsvunnet litt siden våre besteforeldre og oldeforeldres tid. Dette gjelder alt fra kunnskap om reparasjon, ulike materialers egenskaper, det å kutte opp stingene i splitten og lommene på en kåpe og så videre. Det er litt synd og er kunnskap som egentlig bør løftes frem igjen. Det er viktig å ta vare på de klærne vi har, sa hun til KK.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet