#WreckTheDress

Bruder over hele verden ødelegger kjolen etter vielse

Jeg er så glad for at jeg gjorde det!

WRECK THE DRESS: Denne trenden blant bruder går ut på at de skal ødelegge kjolen sin etter vielsen. Foto: Gjengitt med tillatelse av Lauren Jackson
WRECK THE DRESS: Denne trenden blant bruder går ut på at de skal ødelegge kjolen sin etter vielsen. Foto: Gjengitt med tillatelse av Lauren Jackson Vis mer
Publisert

Her om dagen så jeg på en TV-serie og plutselig kom det en scene hvor vi ser en brud ødelegge brudekjolen sin. Nygift og lykkelig var hun også, så det hele ga ikke helt mening. Ifølge en av karakterene i serien var dette en trend som het «wreck the dress» - altså «ødelegg kjolen».

Dette kunne selvfølgelig bare være noe manusforfatterne bak serien hadde funnet på, men jammen meg viste det seg å være noe folk gjør!

Et kjapt Google-søk ga nemlig over 26 millioner treff. Her kommer det også opp flere navn på trenden - deriblant «trash the dress».

Brides.com beskriver trenden på følgende måte: ««Trash the dress»-bilder blir ofte tatt etter bryllupet, og i bunn og grunn ødelagger bruden kjolen sin. Det er en flott måte å ha en siste kreativ fotografering iført brudekjolen sin.»

- Så glad for at jeg gjorde det

Det finnes tusenvis av bilder av trenden på Instagram. Under hashtaggene #wreckthedress og #trashthedress vil du finne bilder av brudene alene, men også par sammen, som har tatt turen ut i havet, på stranden eller på en åker og ødelagt kjolene sine.

Noen har gått med den på svært møkkete underlag, mens andre rett og slett har badet med den. Noen har også kastet maling på den!

Vi tok kontakt med noen av brudene som har delt bilde på Instagram og spurt hvorfor de valgte å gjøre dette.

Amerikanske Lauren Jackson sier til KK at hun ønsket seg noen kule bilder etter vielsen og at hun alltid har elsket Hindu-festivalen Holi.

- Jeg visste at jeg ikke kom til å bruke brudekjolen igjen, så da bestemte jeg meg for å ta noen rå bilder i stedet. Jeg er så glad for at jeg gjorde det!

Foto gjengitt med tillatelse fra Lauren Jackson
Foto gjengitt med tillatelse fra Lauren Jackson Vis mer

Fotograf Clare Gelderd skriver i en melding til KK at dette er en amerikansk trend.

- De fleste ønsker bare noen veldig morsomme bilder som utforsker kjolen deres litt mer. Noen bruder gjøre det også etter skilsmissen for å uttrykke følelsene sine, forteller fotografen.

Gill Lyon kjente på det samme som Lauren Jackson: hun kom nok aldri til å bruke kjolen igjen. Derfor bestemte hun seg for å ta den i bruk under Halloween.

- Ektemannen min og jeg ble bedt på noen fester, og siden vi var nygifte bestemte vi oss for å kle oss ut som «Newly Deads», som spiller på de amerikanske ordene for nygift: «Newly-weds».

På bildet over ser du at Gill har smurt inn kjolen sin med det som skal ligne på blod.

- Jeg har kjolen fremdeles, så forhåpentligvis kan jeg bruke den neste Halloween også.

- Tonedøvt og nesten litt vulgært

Dette er jo en tilsynelatende artig trend, men det er vel kanskje også verdt å nevne at det både er litt sløsing av penger og kanskje ikke det beste for miljøet.

- Denne trenden må jeg si ga meg litt dårlig smak i munnen, sier Ingeborg Heldal, ansvarlig redaktør i KK.

- Jeg skjønner at den gir morsomme, spektakulære bilder til Instagram-feeden, men mer enn noe annet synes jeg den er et symbol på vårt vanvittige overforbruk. For de aller fleste jenter er brudekjolen det dyreste plagget de noensinne kjøper seg, og det å skulle ødelegge en kjole til mange tusen for å få et bilde framstår som tonedøvt og nesten litt vulgært i mine øyne, sier Heldal og fortsetter:

- Selv hadde jeg en brudekjole til 300 kroner, men det kunne ikke falle meg inn å ødelegge den likevel. Gi den heller til gjenbruk, selg den videre, sy den om eller la noen arve den.

Kristin Vaag fra Symesterskapet deler noen veldig gode råd. Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer