HVIT EDDIK (i midten): Eddik (hvit, 7 prosent)kan brukes til langt mer enn salater og matretter. I tillegg til å bevare fargen på jeansen din, kan det fjerne svettelukt, tåfis og bakterier fra plagg og sko. Se hvordan lenger nede i saken! Foto: Getty Images/iStockphoto
HVIT EDDIK (i midten): Eddik (hvit, 7 prosent)kan brukes til langt mer enn salater og matretter. I tillegg til å bevare fargen på jeansen din, kan det fjerne svettelukt, tåfis og bakterier fra plagg og sko. Se hvordan lenger nede i saken! Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Klesvask

Bruk eddik i vasken for å bli kvitt svettelukt

Supert triks for å friske opp guffent treningstøy, sure sko og for å bevare fargen på favorittjeansen.

Publisert
Eddik er et produkt de fleste av oss forbinder med matlaging, og da særlig friske, velsmakende sommersalater.

Det er imidlertid ikke bare som dressing at den organiske syren (eddik som fås kjøpt i butikken i dag er en blanding av eddiksyre og vann) er suveren.

Eddik er nemlig et 100 prosent naturlig produkt laget av organisk syre som oppstår ved gjæring av forskjellige alkoholholdige væsker. Og som følge av sin evne til å desinfisere, fjerne lukt, fett og mugg kan syren brukes til så mangt.


LES OGSÅ: Slik fjerner du svettelukt fra vintageplaggene

Fjerner vond svettelukt

Visste du for eksempel at eddik er supert for å bevare fargen på favorittjeansene din? (ser mer info lenger nede i artikkelen)

Eller at det å ha litt eddik i forvasken, skylling eller hovedvask (uten bruk av andre vaskemidler) kan fjerne vond svettelukt fra klærne?

Ved å bruke eddik i dine dagligdagse gjøremål unngår du også bruk av ugunstige kjemikalier, i og med at syren er giftfri, skriver miljøvernmagasinet Mojomagasin.no (ekstern lenke).

Har du for eksempel en t-skjorte med gule deo- eller svetteflekker, så kan du spraye plagget med eddik under armene før du legger det i vaskemaskinen.

Eventuelt kan du ha cirka 1/2 dl med eddik i forvasken, eller som hovedvask uten bruk av vaskemidler.

Har treningstøyet ditt (som ofte er i syntetiske stoffer) fått en litt gusten svettelukt etter mye bruk, kan det å legge plaggene i en balje med vann med en slump eddik få vekk dunstene som ikke er så lett å vaske bort.

Én ting som imidlertid er litt viktig, er at du bruker hvit, 7 prosent eddik til gjøremålene dine. Sterkere syre er ikke bra for plaggene dine.

Andre tips for å fjerne svettelukt fra klær:
 • Legg plagget i en egen pose i fryseren over natten (også supert for å fjerne nupper)
 • Blant én teskje sitronjuice sammen med vaskepulveret ditt (skal ha forfriskende effekt)
 • Bland en halv kopp bakepulver med det vanlige vaskepulveret

  LES OGSÅ: Slik blir du kvitt nupper

  I VASKEN:Har du for eksempel en t-skjorte med gule deo- eller svetteflekker, så kan du spraye plagget med eddik under armene før du legger det i vaskemaskinen. Eventuelt kan du ha cirka 1/2 dl med eddik i forvasken, eller som hovedvask uten bruk av vaskemidler. Foto: Getty Images/iStockphoto
  I VASKEN:Har du for eksempel en t-skjorte med gule deo- eller svetteflekker, så kan du spraye plagget med eddik under armene før du legger det i vaskemaskinen. Eventuelt kan du ha cirka 1/2 dl med eddik i forvasken, eller som hovedvask uten bruk av vaskemidler. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

  Bli kvitt tåfis-dunsten

  Gammel tåsfis som har satt seg skikkelig i skoene dine er ikke akkurat særlig heldig. Og det kan faktisk være nærmest umulig å bli kvitt, så fremt skoene ikke tåler en runde i maskinen.


  Løsningen finner du nok en gang i eddik-flasken.

  Lag en 50/50 blanding av eddik og varmt vann på en sprayflaske, og dusj skoene innvendig med dette. Eddiken knerter bakterier og fjerner lukt.

  Etter eddikbehandlingen kan det være at det lukter eddik av skoene. I så fall tar du et par rene bomullssokker og fyller dem med en blanding av bakepulver og potetmel (blandingsforhold er cirka 1/5), og legg en sokk i hver sko.

  Blandingen vil trekke til seg all fukt, og absorberer også lukten av eddik eller tåfis. Har du katt, kan du bruke kattesand i stedet for potetmel og bakepulver.

  Avslutt gjerne med å legge appelsin-, sitron- eller mandarinskall i skoene over natten. Da vil skoene lukte friskt og godt.

  LES OGSÅ: Slik vasker du tøyskoene dine

  Eddik bevarer jeansfarge

  Som KK.no tidligere har skrevet kan eddik også bevare fargen på favorittjeansene dine.

  - Eddik har ingen negativ effekt og vil ikke skade tekstilene. Så det er ingenting i veien for å prøve dette, sier har tekstilekspert Ingun Grimstad Klepp, forskningsleder ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO), tidligere uttalt til KK.no.

  Du kan enten ha en liten kopp eddik sammen med buksene i vaskemaskinen, eller gjøre følgende:

  Sett maskinen på kaldvask og tilsett en kopp med eddik. Vent til den fylles opp med vann før du stopper programmet. La jeansene ligge i bløt natten over. Sett på maskinen igjen om morgenen og la programmet kjøre seg ferdig.

  Du kan eventuelt legge jeansen i en balje med vann- og eddikblandingen, før du vasker den som vanlig.

  Flere tips til hvordan du bevarer fargen på jeansene finner du i denne artikkelen!

  Mer info om hva du kan bruke eddik til (husholdning, vasking etc.) finner du på Mojomagasin.no (ekstern lenke).

  LES OGSÅ: Slik varer yndlingsbuksa evig

  MAT OG VASK: Eddik blandet med litt olivenolje er supert i sommerlige, friske salater. Eddikflasken kan også brukes til rengjøring - både når det gjelder klær og hjemmet ditt. Foto: Getty Images/iStockphoto
  MAT OG VASK: Eddik blandet med litt olivenolje er supert i sommerlige, friske salater. Eddikflasken kan også brukes til rengjøring - både når det gjelder klær og hjemmet ditt. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer
 • Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer