Smykker

Bruk neglelakk på billigsmykkene

Da slipper du uheldig avfarging på huden. Har en annen bonuseffekt også!

GRØNN STRIPE: Grunnen til at du kan oppleve å få «grønn finger» av ringen din, er blant annet at metallet i «rimelige» smykker reagerer med syren i svetten din, og det danner seg salter.  Foto: Per Ervland
GRØNN STRIPE: Grunnen til at du kan oppleve å få «grønn finger» av ringen din, er blant annet at metallet i «rimelige» smykker reagerer med syren i svetten din, og det danner seg salter. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Få ting pynter opp et antrekk like bra – og like enkelt – som et par smashing øredobber, en stor ring, lag på lag med armbånd, eller et lekkert kjede.

Stadig flere butikker som tilbyr bijouteri til en rimelig penge gjør det dessuten enklere å piffe opp looken uten å måtte bruke en liten formue.

De billigere smykkere har likevel en litt uheldig effekt og kan etterlate huden grønn, særlig hvis du har brukt dem en stund.

Metallet avgjør

Grunnen til avfargningen er som regel at smykkene du får kjøpt hos «billigkjedene» er laget i metall, som for eksempel messing eller kobber, og ikke ekte gull eller sølv (dette står ofte på lappen til produktet).

Disse smykkene har, naturlig nok, ikke like høy levealder eller slitestyrke som smykker i edelt metall og med ekte stener. Og når de kommer i kontakt med for eksempel vann, parfyme, kremer eller såpe, vil dette slite på smykkets overflate, noe som kan føre til at smykket mister farge og glans.

– Når man bruker smykker som ikke er av ekte sølv eller gull, men i andre metaller kan de farge av på enkelte personer, men ikke alle, sier Mona Al-Araki, regionsjef hos Glitter.

LES OGSÅ: Hollywood-stjernen elsker Efva Attling

Svetten «ødelegger»

Også svette kan «ødelegge» de uekte smykkene.

Metallet reagerer på syren i svetten din og det danner seg salter som vil korrodere overflaten på metallet, og huden ender opp som grønn.

Det er ikke alle som opplever dette problemet, men for dem som gjør det, er det svært irriterende. Det kan også være sånn at den samme personen ikke nødvendigvis reagerer på alle smykker.

– De fleste smykkene består av flere blandinger, så hvor mye som farger av er veldig avhengig av person, sier Al-Araki.

LES OGSÅ: Perler kan ødelegges av svette

Prøv neglelakktrikset

Hun foreslår å prøve et tynt strøk med blank neglelakk på baksiden av ringer og noen typer armbånd.

Legg lakken der metallet kommer i kontakt med huden din, så kan du unngå at smykket farger huden grønn.

– Denne vil slites av, så man må pensle på regelmessig. Det kan også hjelpe å ta av seg ringene når man vasker hendene, sier hun.

Al-Araki anbefaler deg å sjekke smykkene hver gang du har brukt dem. Kanskje trenger du et nytt lag neglelakk allerede etter én gangs bruk, kanskje varer påføringen til flere gangers bruk.

Hva med en ny lenke?

Dette trikset funker best på smykker med flate overflater, som ringer og en del armbånd. På kjeder og øredobber, er historien en annen.

– På halskjeder kan et alternativ være å bytte ut lenken med en skinnreim dersom dette skulle passe med smykket, foreslår Al-Araki.

Hun vil fraråde deg fra å bruke neglelakktrikset på øredobber, men det finnes heldigvis flere alternativer.

– Når det gjelder øredobber, har vi muligheten til å bytte ut bakdelen med ekte sølv/plastikk slik at man likevel kan kjøpe seg rimelige øredobber.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer