17. mai er en dag vi alle koser oss med mye god mat og drikke. Vi spiser pølser og is, og nyter gylne dråper og bobler på glass.
Barna får spise så mye spinn og krone-is de vil, og vi sparer verken på pølseketsjupen eller sennepen.
At det kan bli flekker av dette, er jo helt opplagt. Heldigvis er det håp, selv om du bare stappet bunaden i tøyposen ifjor, rett etter at festen var over, uten å gå over griseriet.
Hastetur til renseriet
Får du helt panikk når du ser hva slags tilstand bunaden er i når du pakker den fram, må du ikke finne på å krisevaske den, eller vaske den på ullvask i maskinen. Bunader skal ikke vaskes, men er det helt nødvendig kan den renses.
Men velg et renseri som har kompetanse på bunader, og husk å fjerne sølvhekter og veskelås før innlevering.
Og vær rask på labben, for det kan hende det er stort trøkk hos renseriet nå rett før 17. mai.

Sug ut flekkene
Men før du sender bunaden på rens, kan du prøve å fjerne flekkene selv. Ofte kan ull rense seg selv, nemlig, og du kan faktisk prøve å skrape bort flekken.
Og ifølge Malin Skaar, flekkfjerningsekspert hos vaskemiddelprodusenten Lilleborg, har du allerede et genialt flekkfjerningsverktøy under trappa eller i kottet hjemme - nemlig støvsugeren.
– Støvsugeren er et uvurderlig redskap for flekkfjerning. Bruk et glatt munnstykke for å ta ut tørr nedsmussing før man går på med rengjøringsmiddel, skriver Skaar på flekkfjerningsbloggen Plusstid.no.
Har flekken først satt seg, og ullen er blitt misfarget, tipser Skaar oss dessuten om dette:
- Arbeid alltid fra ytterkant av flekkområdet for å hindre at flekken sprer seg. Bruk bare små mengder flekkfjerningsmiddel, og sug opp med støvsugeren mellom hver gang. Bruk rent vann for å løse opp rengjøringsmiddelet og sug så ut dette. Prosessen kan gjentas. Husk å få skylt ut såpen etter at flekken er borte.
Det er viktig at det behandlede området bare har vannbasert fuktighet i seg før man avslutter flekkfjerningsprosessen. Vær ikke redd for vann i støvsugeren. Mengden vann i denne sammenhengen er liten, men husk å skifte pose i støvsugeren etter endt behandling.
Kranen er din venn
Skal du vaske litt på bunaden, kan du også benytte deg av selve kranen på badet.
- Mitt beste råd er å bruke vasken, og tre plagget over kranen og så dusje igjennom flekken med full fres på vannet, tipser Ingun Grimstad Klepp, tekstilekspert og forskningsleder ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO).
Husk å ta fra baksiden, slik at flekken går ut den veien den kom. Ulike midler kan også brukes - oppvaskmiddel er spesielt effektivt på for eksempel fettflekker.
Er linskjorta gul?

Ekspertene anbefaler at du vasker skjorten med en gang du har brukt den, men gikk det litt fort i fjor, legger du den i en vaskepose og vasker den på et skånsomt program i vaskemaksinen. Gjerne med OMO eller Blenda for hvitvask.
Legg den gjerne i bløt i forkant av vasking med såpe noen timer, hvis den er ekstra skitten. Den kan også vaskes for hånd, men den må røres rundt jevnlig. Skjorten skal derimot ikke ligge i bløt i mer enn et par timer.
Det viktigste som må gjøres er at den må skylles ekstra godt, for ofte er det såperester som gjør at den blir gul.
Tips: Vær forsiktig med både parfyme og deodorant. Unngå å spraye direkte på skjorta, og la deodoranten tørke før du kler på deg. Andre grunner til gule flekker kan være feil vaskemiddel eller for varmt strykejern.
Stryk bunadskjorta i dag
Hvis du vil ha en strøken skjorte til 17. mai, så bør du begynne å tenke på skjorta di allerede nå. Vask den på vranga, gjerne i maskinen på 60 grader. Bruk nøytrale vaskemidler, for eksempel Milo, og dropp tøymykner. Bruk gjerne vaskepose og unngå sentrifugering.
Heng den opp til tørk, så den blir helt perfekt til den store dagen. Bomullskjorte uten broderier eller lin tåler vanlig hvitvaskprogram.
Vil du vaske skjorta for hånd er det lurt å bruke mye vann og godt oppløst vaskemiddel. Skyll minst fem ganger, først i lunket, deretter i kaldt vann. Dette er viktig, ellers kan skjorta lett gulne. Skjorta skal ikke ligge i bløt.
I år tas flekken fersk
Nå som vi vet at det kan være litt jobb å fjerne gammel moro fra ifjor, kan vi kanskje prøve å være litt ekstra smarte når årets 17. mai braker løs. For bunaden er for mange et svært verdifullt antrekk, og vi vil helst ha den så lenge som mulig.
Den er både dyrebar i kroner og øre, men har også en affeksjonsverdi som gjør den ekstra høyt elsket. Derfor vil vi gjerne stelle pent med den - og en måte å gjøre det på er å ta flekken med en gang.

For søler du noe på den, er det lettest å få det bort når flekken er fersk. Selv om du kanskje ikke er i nærheten av en vask eller en støvsuger når uhellet er ute, bør du få sølet så fort som mulig, og helst innen 24 timer.
Hell på flytende vaskemiddel, gni det inn i stoffet og la det virke en halv time. Deretter vasker du skjorta/forkleet i en maskin på så høy temperatur som den tåler.
ADVARSEL: Klor er forbudt! ALDRI bruk klor for å få bort flekker eller for å unngå gulning. Kloret ødelegger linfibrene slik at skjorten blir tørr, altså ødelagt.