Balsam:

Bruker du balsam i hele håret?

- Bruker du for mye balsam i hodebunnen, vil håret oppleves tungt og bli fortere fett.

BALSAM: Bruker du balsam riktig? Vi har svaret mange lurer på! FOTO: NTB
BALSAM: Bruker du balsam riktig? Vi har svaret mange lurer på! FOTO: NTB Vis mer
Publisert

- Hvilke produkter du bruker til håret i dusjen, avgjør hvordan håret oppfører seg etter at det har tørket.

Det sier frisør og KKs skjønnhetsekspert, Cecilie Krogh.

Selv om de færreste av oss klarer å gjøre som Lise, å ikke bruke sjampo på ett år, kan det godt være flere av oss bruker for mye balsam. Eller rett og slett bruker det feil.

- Min beste huskeregel: Bruk sjampo for det håret trenger å få tilført, hårkur for å reparere og gjenoppbygge håret, og balsam for det du vil håret skal gjøre. En hårvask skal alltid avsluttes med balsam for å lukke skjellaget og beskytte håret.

For mye produkt vil gjøre at håret blir tungt og fett

For et par dager siden diskuterte KK-redaksjonen nettopp dette. For er det sånn at vi påfører balsam feil? Skal det brukes kun i tuppene av håret, eller kan det brukes i hodebunnen også?

- Påfør balsam fra ørene og ned. Når du har tatt balsam i hendene, start ved ørene og jobb balsamen nedover. Det er her håret er mest slitt, og trenger mest pleie. Når du ikke har noe særlig igjen på hendene, gå lett over på toppen og inn mot hodebunnene. Om man bruker for mye produkter i hodebunnen, vil håret fortere oppleves tungt og fett, forklarer Krogh og legger til:

- Håret ved hodebunnen er sunnere og friskere enn håret som har fått vokst i noen år. I tillegg produserer hodebunnen talg og fett, som smører både hud og hår. Om man bruker for mye balsam i hodebunnen, vil håret oppleves tungt og bli fortere fett. Og ja, det gjelder selv om balsamen heter «volum».

KRØLLER: Med dette trikset får du perfekte bølger i håret med krølltangen. Cecilie Krogh viser deg hvordan! Video: Cecilie Krogh Vis mer

- Ikke vask håret for ofte

Frisøren forteller at selv om vi kaller det «å vaske håret», skal en hårvask først og fremst vaske hodebunnen. Du har jo opplevd det flere ganger i frisørstolen - det er hodebunnen som står i fokus under sjamponeringen. Og den deilige hodebunnsmassasjen da.

- Om du hardhendt angriper tuppene, virker det bare mot sin hensikt og kan skade håret permanent.

Så var det dette med hvor ofte du faktisk skal vaske håret. Selv om de fleste av oss vasker håret riktig, kan det være at du vasker håret unødvendig ofte. Hvor lenge man kan gå med uvasket hår, varierer veldig fra person til person, men det er gode sjanser for at du kan gå minst én dag lenger enn du tror.

Tenker du at håret ditt er skittent eller at det blir så fort fett - og vasker det annenhver dag? Her er det nok flere som kan rekke opp hånda. Og da hjelper nok ikke den hyppige hårvasken akkurat.

- Ikke vask håret for ofte. Hver gang du vasker håret med sjampo stimulerer du talgkjertlene i hodebunnen, som igjen fører til at de produserer mer talg og fett. Om man vasker håret hver eneste dag, vil håret derfor etterhvert bli tørrere og tørrere, mens hodebunnen blir fetere og fetere.

- Hva med dem som sliter med tørr hodebunn, hvilke tips har du her?

- Sliter man med tørr hodebunn, kan det være vanskelig å se forskjell på tørr hud, og flass. Jeg er stor tilhenger av å påføre serum før hårvasken – nettopp for å bekjempe dette, uten at man sitter igjen med et tungt hår.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer