Krem med kollagen:

Bruker du kremer med kollagen for å unngå rynker?

Tvilsomt om det når huden, ifølge eksperter.

KREM MED KOLLAGEN: Når vi blir eldre produserer kroppen mindre kollagen og huden blir mindre elastisk. FOTO: NTB Scanpix
KREM MED KOLLAGEN: Når vi blir eldre produserer kroppen mindre kollagen og huden blir mindre elastisk. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Rynker er jo ikke egentlig noe vi bør frykte, men det er nok liten tvil om at det går mye penger til dem som lover oss glatt hud. Er du blant dem som gjerne skulle vært rynkene foruten så har du kanskje stiftet bekjentskap med ordet kollagen.

At kollagen er viktig for huden er helt riktig. Kollagen er nemlig et superviktig protein som finnes i bindevevet vårt.

- Kollagen holder huden på plass, gir styrke og elastisitet, forklarer Ann-Kristin Stokke, som er hudterapeut og fagsjef hos hudpleieleverandøren Skintific.

Når huden begynner å «skrukke» seg litt, så er det fordi den produserer mindre kollagen. Dette skjer helt naturlig – med alle – etter hvert som vi blir eldre.

- Naturlig så mister vi omkring ett prosent av kollagenet hvert år fra vi er rundt 30, men dette fremskyndes veldig av særlig soling, forklarer Stokke videre.

LES OGSÅ: 3 vanlige feil mange gjør når de renser huden

Tvilsomt at det trenger godt nok ned i huden

Det er liten tvil om at rynker er big business, og kremer med ordet kollagen i innholdsfortegnelsen blir selvsagt forlokkene om man drømmer om sin unge, glatte hud. Ifølge Stokke skal det imidlertid mye til å faktisk øke nivåene av kollagen.

- Kollagen er kjempestore molekyler, og du kan ikke påføre kollagen i huden, forteller hun.

Det bekrefter også hudlege Malte Hübner.

Kan du øke kollagenet i huden med kremer?

- Spørsmålet da er om det trenger dypt nok ned i huden, så i teorien ja, men i praksis så tror jeg ikke det. Hudbarrieren er sterk, og det er derfor vi har den - den skal beskytte. Hadde alt kunnet trenge rett inn i huden, så ville vi ikke trengt huden som beskyttelse, sier han.

LES OGSÅ: Har du store porer i ansiktet?

SOL OG RØYK: Noe av det viktigste du gjør for å unngå mye rynker er å være forsiktig med solen og stumpe røyken. FOTO: NTB Scanpix
SOL OG RØYK: Noe av det viktigste du gjør for å unngå mye rynker er å være forsiktig med solen og stumpe røyken. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Kollagenpulver når sannsynligvis ikke huden

I dag får du dessuten også kollagen i pulverform. Dette pulveret inntar du da gjerne sammen med mat eller drikke. Men heller ikke det har hudlegen tro på.

For det er nemlig ikke bare i huden vår at kollagenet kan brukes, og det er ikke du som bestemmer hvor kroppen velger å bruke det.

- Kroppen bruker det som byggesteiner, men ikke nødvendigvis der du mener du trenger kollagenet, sier Hübner.

- Det er veldig viktig å ha et sunt og balansert kosthold, men av det du putter i deg så er det begrenset hvor mye som faktisk når huden. Så jeg vil nok heller si at det blir litt bortkastet, dersom du ikke tar vare på huden din gjennom en god hudpleierutine og en balansert livsstil, sier også Stokke.

LES OGSÅ: 5 ting som er bevist å påvirke huden

Normal ernæring er viktig for produksjonen

Sunn og næringsrik mat er viktig for at kroppen skal klare å produsere tilstrekkelig med kollagen, men her er det et ganske lavt tak.

- Normal ernæring er viktig for kollagenproduksjoen, påpeker Hübner.

- Har du mangler, kan det hjelpe å tilføre det du mangler, men har du ikke det så er det vanskelig å skulle tilføre noe gjennom ernæring som skal hjelpe.

Det er altså lite å gjøre gjennom mat og kremer med rynkene som allerede har oppstått. Noen stoffer kan trenge godt nok inn i huden, ifølge Hübner, men også her er det snakk om begrensete effekter.

Men du kan absolutt forebygge rynker. Røyking og solen er verstinger for huden, og skal du investere i noe som hjelper på rynkene, råder Stokke til å heller gå for en god solkrem.

LES OGSÅ: De fleste smører seg med under halvparten av hva som trengs

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer