Renseservietter:

Bruker du renseservietter til å fjerne sminken?

Det kan gjøre mer skade enn du tror.

RENSESERVIETTER: Makeupartisten Helle Bang forteller til KK at alkoholen i renseserviettene tørker ut huden. FOTO: NTB Scanpix
RENSESERVIETTER: Makeupartisten Helle Bang forteller til KK at alkoholen i renseserviettene tørker ut huden. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Er du en av dem som bruker renseserviettene for å fjerne sminke daglig? Da har vi en litt kjip nyhet til deg. Selv om renseservietter kan virke som det enkleste og kjappeste alternativet, kan det faktisk gjøre mer skade enn du tror.

I 2015 opplyste VG om flere renseservietter som hadde det allergifremkallende konserveringsmiddelet «MI» i seg, uten å nevne det i innholdsdeklarasjonen. Forbrukerrådet kommenterte at det var ulovlig og bekymringsfullt, og mente at slike stoffene skal reguleres strengere og helst bli forbudt.

- MI er i dag forbudt i produkter som ikke vaskes av. Dette inkluderer også våtservietter, samt hårpleieprodukter som ikke skal skylles ut. MI er fortsatt tillatt i en begrenset konsentrasjon i produkter som skylles av huden. Innen utgangen av 2019 vil en ytterlig innstramming trå i kraft, da selv produkter som kun inneholder små mengder av stoffet skal merkes som allergifremkallende, forteller Gunstein Instefjord, fagdirektør Handel i Forbrukerrådet.

Uansett hva slags produkter man bruker anbefaler Instefjord å bruke Svanemerkede produkter. Han mener de stiller strenge og gode miljø- og helsekrav til sine produkter.

- Sminkeservietter lager grobunn for akne

Makeupartisten Helle Bang står bak den populære sminkeprofilen «Helle Beauty» på Instagram. På sin profil med nærmest 58 000 følgere deler hun sine naturlige og mer kreative sminke-looks.

Bang bruker mye tid og produkter på å skape de kreative sminke-lookene, og dermed også en del tid på å fjerne de igjen.

Hun har derfor også lært hva som skal til for å fjerne sminka på en best mulig og skånsom måte, og deler noen tips med oss.

- Personlig er jeg ikke så begeistret for sminkeservietter og bruker det sjelden eller aldri, sier Bang og legger til at hun som oftest går for en lunken klut eller håndkle i kombinasjon med en flytende sminkefjerner for å fjerne sminken.

Dette mener hun er en mer skånsom rensing mot huden og ikke minst miljøvennlig.

- Renseservietter fjerner svært lite av sminken, de smører bare sminkerester bare utover i ansiktet. Ofte inneholder også sminkeservietter mye alkohol som tørker ut huden og etterlater huden tørr, samtidig som sminkerestene som blir igjen på huden kan tette porer og lage grobunn for akne, forteller Bang.

Med tiden mener hun at renseservietter til og med kan bli dyrere huden, og anbefaler alle å heller investere i en oljebasert sminkefjerner som brukes med en lunken klut eller håndkle. Bedre for lommeboka og bedre for miljøet.

- Bruk lette bevegelser og vær lett på hånden i området rundt øyet - dette fordi huden er tynnere akkurat her. Bruk alltid et renseprodukt etter du har fjernet sminken, og gjerne en toner eller en en god fuktighetskrem som passer din hudtype, tipser Bang.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer