Brune, blå eller grønne øyne? Her er fargene du bør bruke!

Kan gjøre mye for ansiktet ditt!

ØYENSKYGGE: Hvilke farger fremhever dine øyne best? Her får du svaret! FOTO: NTB scanpix
ØYENSKYGGE: Hvilke farger fremhever dine øyne best? Her får du svaret! FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Jeg elsker å sminke meg og eksperimentere med nye looks. For tiden er det oransje øyenskygge med et hint av gull det går mest i, varme toner som gjør det lille ekstra for den ellers grå hverdagen. Men velger jeg egentlig riktig farge til mine blå øyne?

En ting som er sikkert er det at riktig sminke kan gjøre mye for ansiktet ditt - ikke minst for øynene. Du kan både sminke øynene «yngre» og jukse deg til et mer våkent blikk med de rette triksene i ermet.

Den kalde vinteren setter også sitt preg på huden vår, og hvordan vi sminker oss om vinteren er gjerne annerledes enn hvordan vi ville sminket oss om sommeren.

Men én ting som gjelder uansett er hvilke farger du velger til ansiktet ditt, uavhengig av sesong.

- For det første så er det ingen skyggefarger som er feil å bruke eller som du må styre unna om man skal ta hensyn til øyefarge. Det går mer på hvilken hudtone man har.

Det sier Tone Skipa, makeupartist og skjønnhets-blogger, til KK. Hun forklarer at selv om det er vanskelig å bomme på øyenskygge, er det likevel noen farger som vil gjøre at øynene dine «popper» mer.

- Det er noen farger som fremhever blått, brunt og grønt, mens de andre farger ikke gjør noe hverken til eller i fra. Noen har for eksempel øyne som både er brune og grønne, og da kan man bruke en farge som fremhever mer den ene fargen. Om du har blågrå øyne kan man fremheve den blå nyansen med riktig farge på øyeskyggen, sier hun.

Her er fargene du bør gå for!

Så hvilke farger bør du bruke til din øyenfarge? Ved å bruke en fargesikrel kan du lett finne ut hvilken farge du bør gå for. Komplementærfarger er farger som står direkte overfor hverandre i den såkalte fargesirkelen. Det vil si at disse to fargene utfyller hverandre til en helhet.

Det samme gjelder for øyenskyggen din - og klærne du velger.

FARGEHJUL: Se hvor på fargehjulet din naturlige øyefarge befinner seg og velg øyeskyggefarge på motsatt side. Slik framhever du øyefargen din best mulig. FOTO: NTB scanpix
FARGEHJUL: Se hvor på fargehjulet din naturlige øyefarge befinner seg og velg øyeskyggefarge på motsatt side. Slik framhever du øyefargen din best mulig. FOTO: NTB scanpix Vis mer
  • Primærfargen blå har komplementærfargen oransje.
  • Primærfargen rød har komplementærfargen grønn.
  • Primærfargen gul har komplementærfargen lilla.

Men ifølge Skipa er det ikke bare øyenskyggen som fremhever øynene dine. Hva du har på deg av klær og hvordan du har sminket huden din, vil også være med på å fremheve fargen på øynene.

Hun trekker videre frem hvilke farger du bør bruke for å fremheve øyenfargen din - og gir et ekstra tips:

- Et siste tips! Bruk gjerne litt lysere toner i øyekroken. I tillegg ville jeg sørget for at det blå partiet under øynene er nøytralisert med concealer og lysnet med highlighter. Det er nemlig med på å gi lys til øyenfargen og da blir den enda mer tydelig.

LES OGSÅ: - Ja, du bør på det sterkeste forholde deg til datostemplingen på kosmetikk!

Blått:

- Alt av gylne farger fremhever blått, men spesielt kobber, bronse og gull. Fersken, aprikos og rosa fremhever også blått. Blått fremhever blått, men har må man føle seg frem etter som hvilken blåfarge man har.

BLÅ ØYNE: Kobber, bronse og gull!
BLÅ ØYNE: Kobber, bronse og gull! Vis mer

Brunt:

- Lilla, blått, grønt og gull. Disse får frem den rene brunfargen. Litt mer gylne nyanser som bronse, gull og varm brun får frem spettene i øyefargen slik at de blir mer hasselnøtt. Svart gjør brunfargen enda dypere.

BRUNE ØYNE: Lilla, blått og grønt!
BRUNE ØYNE: Lilla, blått og grønt! Vis mer

Grønt:

- Det er jo så mange nyanser av grønt, og de kan både være kalde mot det blå og varme mot det brune. Rosa, lilla og grått fremhever det grønne, men også grønt fremhever grønt. Her ville jeg ha prøvd meg på en nyanse som er lik grønnfargen man har. Har man lysere grønnfarge kan man gå for lysere nyanser, mens mørkere fargenyanser passer bedre til de mørke. Ved bruk av kajal ville jeg brukt mørk grå uansett.

LES OGSÅ: Svært mange av oss gjør disse sminketabbene!

GRØNNE ØYNE: Grønt fremhever grønt!
GRØNNE ØYNE: Grønt fremhever grønt! Vis mer

Slik legger du skyggen

Makeupartist, Tomas Erdis, har tidligere forklart til KK hvordan du legger øyenskyggen best mulig. En ting som er viktig er å alltid legge en base, i samme farge som hudtonen eller foundationen din, over hele lokket.

Den enkleste måten å bruke øyenskygge på er å begynne helt inntil roten på den øvre delen av øyet, og duse den lett oppover så avslutningen blir fin.

- Du bør bruke en mørkere skygge i ytterkanten av øyet som du blender sammen med den første fargen for litt dybde, har han tidligere sagt.

Han, i likhet med Skipa, tipser om å bruke en lysere skygge i øyekroken og midt på øyelokket. Legg gjerne en mørk skygge helt inntil roten både oppe og nede.

LES OGSÅ: Dette skjer når du sover med sminke

LES OGSÅ: 10 sminketips som får deg til å se yngre ut

Er du usikker på hvordan du former og tegner brynene dine? Da kan du få noen gode tips her:

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer