Bukser

Buksehistorie

Jeansen har gått fra å være arbeidstøy til hot moteplagg.

Buksehistorie
Publisert
Sist oppdatert







I våre dager er slottsball og brylluper omtrent de eneste anledningene da det ikke passer å bruke jeans. Med en enkel t-skjorte eller topp blir det hverdagstøy som passer alle - legger du til høye hæler og noe fjongt på overkroppen, er du klar for fest. Men Levi Strauss forutså neppe jeansens fremtid da han først skapte dette plagget - her er historien om jeansen.

1873: Businessmannen Levis Strauss og skredderen Jacob Davies tar patent på naglefesteteknikken, og den moderne jeansen blir født. Den har en baklomme, en klokkelomme og selehull og er ment for gullgraverne i California.

1930-tallet: Jeansen er fremdeles arbeidsplagg, men får romantiske konnotasjoner gjennom cowboyfilmene.

1935: Levi's utvikler den første kvinnejeansen. Vogue Magazine dekker begivenheten.

1940: Jeansen får internasjonal oppmerksomhet under den andre verdenskrig når amerikanske soldater går i denim på fritiden. Selskaper som Lee og Wrangler tar opp konkurransen med Levis.

50-tallet: Jeansen blir symbol på tenåringsopprør. James Dean («Rotløs ungdom») og Marlon Brando blir nye helter. Flere amerikanske skoler forbyr elevene å bruke jeans.

60-/70-tallet: Jeansen følger hippiemoten og får broderier, farger og psykedelisk snitt.

80-tallet: Jeans blir high fashion når berømte designere som Calvin Klein lager egne olabukser.

90-tallet: Tradisjonelle jeansmodeller som Levis 501 selger dårlig. Nye stiler, design og vasketyper introduseres. Mange ungdommer foretrekker militærbukser og joggebukser framfor jeans.

I dag: Jeans er moteplagget framfor noe.


LES OGSÅ:
  • Jeans med perfekt passform for din figur
  • Jeans som støpt for fest
  • Karrierejeans

  • Hovedkvarteret til Levi's ligger i San Francisco i USA. Levi Strauss var jeansens far, og selv om ikke Levi's har fått skarp konkurranse de siste par tiårene, holder selskapet fortsatt en god posisjon i jeans-markedet. (Foto: Scanpix)
    Hovedkvarteret til Levi's ligger i San Francisco i USA. Levi Strauss var jeansens far, og selv om ikke Levi's har fått skarp konkurranse de siste par tiårene, holder selskapet fortsatt en god posisjon i jeans-markedet. (Foto: Scanpix) Vis mer
    James Dean rakk ikke å lage mange filmer før han døde, men i løpet av hans korte karriere rakk han både å bli et skuespiller-ikon og få status som mannen som gjorde jeansen til moteplagg. (Foto: Scanpix)
    James Dean rakk ikke å lage mange filmer før han døde, men i løpet av hans korte karriere rakk han både å bli et skuespiller-ikon og få status som mannen som gjorde jeansen til moteplagg. (Foto: Scanpix) Vis mer
    I våre dager har jeansen for lengst nådd catwalken, i alle former og fasonger. Denne Mao-dress-aktige varianten er fra Issey Miakes visning for våren og sommeren 2007.
    I våre dager har jeansen for lengst nådd catwalken, i alle former og fasonger. Denne Mao-dress-aktige varianten er fra Issey Miakes visning for våren og sommeren 2007. Vis mer
    Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

    Vi bryr oss om ditt personvern

    KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

    Les mer