Prinsesse Märtha

Bunaden gikk opp i flammer. Nå fører Märtha tradisjonen videre

Kronprinsesse Märtha fikk bare brukt nasjonaldrakten en håndfull ganger.

KONGELIG FAVORITT: Kronprinsesse Märtha (t.v.) fikk sin første bunad i 1929, en Sunnmørsbunad av typen Ørskog. Den dag i dag bærer den navnet «Marthabunaden». Prinsesse Märtha har hele fem bunader, inkludert en nysydd Sunnmørsbunad. FOTO: Nasjonalbiblioteket, Nina Eirin Rangøy/NTB
KONGELIG FAVORITT: Kronprinsesse Märtha (t.v.) fikk sin første bunad i 1929, en Sunnmørsbunad av typen Ørskog. Den dag i dag bærer den navnet «Marthabunaden». Prinsesse Märtha har hele fem bunader, inkludert en nysydd Sunnmørsbunad. FOTO: Nasjonalbiblioteket, Nina Eirin Rangøy/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Navnet er ikke det eneste prinsesse Märtha Louise (49) har etter sin bestemor, kronprinsesse Märtha av Norge.

Märtha Louise har hele fem bunader i sitt eie. Og to av dem har bånd til kong Haralds mor, som døde i 1954.

Märtha Sofia Lovisa Dagmar Thyra kom til verden i Stockholm i 1901 og ble norsk kronprinsesse da hun giftet seg med kronprins Olav i 1929. Samme år fikk hun sin første bunad i gave, Ørskogbunaden fra Sunnmøre.

Den fikk raskt kallenavnet «Marthabunaden».

Dette er del tre av en serie der vi ser nærmere på kongelige bunader. Del fire handler om neste generasjon bunadsbrukere, Maud Behn (18), Leah Behn (16) og prinsesse Ingrid Alexandra (17).

Huset brant ned

Bare ett år senere gikk bunaden opp i flammer, da kronprinsparets hjem Skaugum brant ned til grunnen. Heldigvis ble ingen skadet i brannen, men både den gamle trebygningen og det meste av inventaret ble totalskadd.

Tross at kronprinsessen bare fikk brukt bunaden en håndfull ganger, har kallenavnet «Marthabunaden» overlevd til vår tid. Og i 1992 var det endelig en ny Märtha som tok bunaden i bruk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer