17. mai under korona

– Bunadspolitiet må roe litt ned

For andre år på rad må 17. mai feires under strenge restriksjoner. Men det som setter sinnene mest i kok nå, er et munnbind med broderi.

POPULÆRE MUNNBIND: Designfirmaet Oslo Unbranded selger munnbind med bunadsbroderi. Det ble snart en av firmaets bestselgere. FOTO: Oslo Unbranded/Instagram
POPULÆRE MUNNBIND: Designfirmaet Oslo Unbranded selger munnbind med bunadsbroderi. Det ble snart en av firmaets bestselgere. FOTO: Oslo Unbranded/Instagram Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da korona stengte landet 12. mars 2020, var det med sterkt håp om å få rask kontroll på pandemien, ja forhåpentligvis så rask at vi alle kunne feire 17. mai. Skuffelsen var stor da barnetog ble innstilt, og gjestene måtte utebli på 17. mai-frokoster landet rundt.

Omtrent på samme tid begynte driftige personer å tenke kreativt. For når 17. mai likevel ble så annerledes, med alle anbefalinger om håndvask og munnbind, kunne man likevel gjøre dagen festlig, sånn visuelt sett?

Snart dukket det opp bunadsmunnbind på sosiale medier, som matchet vesten eller broderiene.

Avlyst igjen

Nylig kom beskjeden om at også årets 17. mai blir avlyst. Selv om dagen ikke etterlater et krater i kalenderen, og folk fortsatt kan feire innenfor retningslinjene, kan vi se langt etter barnetog og mylder i gatene, slik vi kjenner det.

Dermed skulle det være duket for bunadsmunnbind i år igjen. Og produsentene har ikke ligget på latsiden. NRK skrev nylig at spesialsydde munnbind har blitt en bestselger hos Oslo Unbranded.

Ifølge statskanalen fikk den lokale bunadsprodusenten i Egersund så mange forespørsler at de startet produksjon. Og søker man på nettet finner man flere tilbydere av munnbind med bunadsmønster eller i bunadsstoff.

Men nyvinningen har ikke gått upåaktet hen. Oslo Unbranded har måttet fått kritikk fra forkjempere av bunadstradisjoner, og i kommentarfeltet på Instagram vanker det mye skryt, men også enkelte kritiske røster.

Hetset på 17. mai

For er det egentlig greit å pynte munnbindet med detaljer fra bunaden? Det er ellers ikke mange endringen man skal gjøre på det tradisjonsrike plagget, før man får høre det. Bunadsnåløyet kan synes som et trangt og ugjennomtrengelig et.

Undertegnede var selv i 17. mai-selskap i min tradisjonsrike Tromsøbunad, da vertinnen tok meg i øyesyn. «Det er Tromsøbunad», sa jeg stolt, vel vitende om at bunaden min er sjelden å se her sørpå. Da reiste ei dame ved siden av seg, så fort at beltestakken knaket i forføyningene, målte meg fra topp til tå og smilte anstrengt: «Det er fint at de har åpnet for at flere kan få kalle plagget sitt for bunad».

OPP AV ASKEN: Journalisten på vei til bryllup på Lidingö i Stockholms skärgård i sin Tromsø-bunad. Nordnorsk cape og kyse kom godt med i blesten. FOTO: Privat
OPP AV ASKEN: Journalisten på vei til bryllup på Lidingö i Stockholms skärgård i sin Tromsø-bunad. Nordnorsk cape og kyse kom godt med i blesten. FOTO: Privat Vis mer

Heit i bunad

KK har skrevet mye om høytidsplagget nordmenn gjerne tyr til så fort bjørka springer. Da vi intervjuet den amerikanske milliardæren Amanda Hearst, som er gift med norske Joachim Rønning, fortalte hun at hun elsker sin norske bunad, som hun har fått av svigermor i Sandefjord. Da bunadskledde Kristofer Hivju og kona Gry prydet coveret, beskrev Kristofer kona som «dødsflott når hun har på seg bunad». Vi har gjerne og ofte gitt leserne tips om hvordan du kan spare penger på bunadskjøpet, og på hvilken side 17. mai-sløyfa egentlig skal henge.

Opp av svenskemyra!

Ingen tvil om at lesere landet rundt elsker sin bunad. Er været dårlig, kler vi på oss cape og hodeplagg mot kyststorm og sno selv midt i mai. Men det er en ting vi frem til nå ikke har trengt å beskytte oss mot:

Pandemi.

Derfor så heller ikke Hulda Garborg noen grunn til å legge inn matchende munnbind da hun begynte arbeidet med å hale den norske folkesjelen opp av danske- og svenskemyra, og samlet landet gjennom folkeviseleik og bunad.

Riktignok brøt spanskesyken ut i 1918, men da Hulda begynte bunadsarbeidet, var hun fortsatt uvitende om pandemien som skulle ta mellom 50 og 100 millioner menneskeliv globalt.

BUNADENS MOR: Hulda Garborg var kona til Arne Garborg, men har for all ettertid gått ned i historiebøkene som bunadens mor. FOTO: NTB
BUNADENS MOR: Hulda Garborg var kona til Arne Garborg, men har for all ettertid gått ned i historiebøkene som bunadens mor. FOTO: NTB Vis mer

– Morsom ide!

Vi spurte Ida Elise Eide Einarsdóttir, moteekspert og redaktør i Melk og Honning, er det egentlig greit med bunadsmunnbind?

– Munnbind med bunadsmønster er en veldig morsom idé som vi bare må ønske velkommen. Alt som kan gjøre at folk faktisk bruker munnbind må jo være bra.

Hun legger til:

– Men smittevernmessig må man sjekke om munnbindet er nok i seg selv, eller om man må bruke et medisinsk under. Men et bunadsmunnbind gjør jo uansett at man slipper å ha det lyseblå medisinske ytterst.

MORSOM IDE: Moteekspert og redaktør Ida Elise Eide Einarsdótti mener munnbind med bunadsmønster er et godt initiativ, så lenge man følger smittevernsreglene. FOTO: Privat
MORSOM IDE: Moteekspert og redaktør Ida Elise Eide Einarsdótti mener munnbind med bunadsmønster er et godt initiativ, så lenge man følger smittevernsreglene. FOTO: Privat Vis mer

– Rosemalte krykker

En som ikke er udelt positiv til munnbind i bunadsmønster, er Camilla Rossing, leder av Norsk institutt for bunad og folkedrakt. Rossing sier til KK at broderte bunadsmunnbind blir litt det samme som å male en krykke i bunadsmønster, dersom du har brukket benet:

– Fra et faglig ståsted har vi ment at den typen dekor kanskje bør være forbeholdt selve bunaden, og at man ikke bør finne opp moderne nytt tilbehør.

Hun utdyper:

– Samtidig befinner vi oss i en unntakstilstand, der vi er nødt til å gå med munnbind, og jeg skjønner godt at mange ikke synes de lyseblå munnbindene er så lekre til bunaden. Så lenge man følger smittevernsreglene og munnbindet kan vaskes på 60 grader, er det jo helt i orden for oss at folk ønsker munnbind med bunadmønster.

UTEN MODERNE TILBEHØR: Camilla Rossing er leder av Institutt for bunad og folkedrakter og mener man skal være forsiktig med å vanne ut bunadsbegrepet. FOTO: Laila Duràn
UTEN MODERNE TILBEHØR: Camilla Rossing er leder av Institutt for bunad og folkedrakter og mener man skal være forsiktig med å vanne ut bunadsbegrepet. FOTO: Laila Duràn Vis mer

Hun legger til:

– Men personlig tenker jeg at det å brodere et munnbind i bunadsmønster, er å pynte på noe som bare er et praktisk hjelpemiddel og som ikke har noe med bunaden å gjøre. Det er dette som har skapt debatt.

Hun forteller at man de siste 20 årene har sett en utvikling der både hårbøyler, øredobber, bunadsslips og paraplyer har fått bunadsmønster.

– Om vi begynner å dekorere hverdagsgjenstander i bunadsmønster, blir kanskje også bunaden hverdagslig til slutt, og vi vanner ut det som er spesielt fint med bunadene våre.

Årets peneste munnbind?

De begynte å komme på 90-tallet. Bunadsparaplyene. Made i China, ganske sikkert, men regnskurer som gjerne kommer som kastet på gjorde at vi likevel tolererte dem. Ikke bare blir Nordlandsbunaden stadig kåret til Norges fineste. Den matchende grønne eller blå paraplyen er nok en av de mest sette også på 17. mai. Og nå er det kanskje munnbindets tur? Kanskje blir nordlandsbunad-munnbindet kåret til landets peneste munnbind? Eller blir det å banne i stavkirka?

– Det er mange meninger om hva som er lov og ikke med bunad, mener Ida Einarsdottir.

– Jeg har respekt for at det er viktig og sårt for mange, for bunad er en viktig identitetsmarkør. Men bunadspolitiet må roe litt ned. Når det kommer kreative ideer som dette, må vi ønske det velkommen. Om alternativet er et blått munnbind ytterst, så er jo faktisk et bunadsmunnbind mye finere.

Respekt for tradisjonene

Hva med Norges Husflidslag. Hvordan stiller de seg til nyvinningen? Debatten har lenge rast om hvorvidt det er i innafor å kjøpe bunad sydd i utlandet, og ikke av en norsk tilvirker med fagbrev, eller om man dermed krenker norske tradisjoner.

Styreleder Barbro Tronhuus Storlien forteller at Norges Husflidslag har nesten 23000 medlemmer, butikker og håndverkere.

– VI har ikke noe «partipolitisk» syn på bunadbruk, men heier på bunadbruk, bunadglede og selvsagt en viss respekt for tradisjonene.

BLAFF: Styreleder Barbro Tronhuus Storlien i Norges Husflidslag, regner munnbind med bunadsmønster som et kreativt blaff. FOTO: Privat
BLAFF: Styreleder Barbro Tronhuus Storlien i Norges Husflidslag, regner munnbind med bunadsmønster som et kreativt blaff. FOTO: Privat Vis mer

Hun legger til at uttalelsene hennes ikke er programfestet og et felles syn i Husflidlaget, men henne personlige og faglige mening:

Jeg velger å se på bunadsmunnbind som et blaff av kreativitet i en ganske trøstesløs tid. Vi er lei av korona, covid-19 og munnbind, og det er ingen grunn til å tro at bunadsmunnbind vil bli et varig innslag i festlig lag.

Hun mener slike munnbind ikke nødvendigvis er godkjent etter munnbindstandard.

– Da må man ha et annet munnbind under. Og, hvis bunadvarianten er i bunadstoff, som ofte er ull, kan det bli ganske varmt.

TRADISJONSRIK: Barbro Tronhuus Storlien i Norges Husflidslag i livkjol fra Gudbrandsdalen og stivaturkle. FOTO: Privat
TRADISJONSRIK: Barbro Tronhuus Storlien i Norges Husflidslag i livkjol fra Gudbrandsdalen og stivaturkle. FOTO: Privat Vis mer

Sydd munnbind selv

Historiker og forfatter Unni Irmelin Kvam har skrevet tre bøker i serie «Min bunad» og driver podkasten Bunadspodden, som er i sin fjerde sesong. Bunad er et av hennes absolutte yndlingstemaer.

– Jeg hørte diskusjonen om bunadsmunnbind på radioen i går, om at munnbind ikke hører til bunaden. Og det stemmer jo. Det gjør jo ikke det.

Men så tenker jeg, la oss nå bruke denne bunadsesongen der vi alle sitter med usosiale liv, til å lære noe om bunadens historie. Det er jo mye mer spennende å se på bunadens utvikling enn å snakke om munnbind! sier Kvam og trekker frem de tre bunadsforkjemperne Hulda Garborg, Klara Marie Semb og Aagot Noss.

BRUTT ALLE REGLER: Historiker og forfatter Unni Irmelin Kvam i sin vakre Rindalsbunad. Men hun innrømmer å ha sine bunadssvin på skogen. FOTO: Jan Alsaker /Nook
BRUTT ALLE REGLER: Historiker og forfatter Unni Irmelin Kvam i sin vakre Rindalsbunad. Men hun innrømmer å ha sine bunadssvin på skogen. FOTO: Jan Alsaker /Nook Vis mer

Selv har Unni brutt de fleste bunadsregler, med både øredobber, solbriller og for mye sminke. I forbindelse med et TEDxtalk-foredrag i Trondheim i høst gikk hun enda lenger:

– Jeg har fått sydd et meg bunadsmunnbind som plukker opp mønsteret i beltet, og jeg tilhører dermed dem som bryter reglene. Jeg brukte til og med borrelås, for å kunne vaske munnbindet uten mønsteret. Jeg var litt redd for at bunadspolitiet skulle komme og ta meg. Men heldigvis finnes det jo ikke noe bunadspoliti.

FORBUDT FRISTELSE: Munnbindet Unni Irmelin Kvam fikk laget da hun skulle holde foredrag i bunad under korona. FOTO: Privat
FORBUDT FRISTELSE: Munnbindet Unni Irmelin Kvam fikk laget da hun skulle holde foredrag i bunad under korona. FOTO: Privat Vis mer

Hun legger til:

– Men jeg kommer aldri til å bruke det når korona er over. For meg hører ikke munnbindet til bunaden. Der blir som å bruke krykker etter en hofteoperasjon. Vi bruker munnbind av smittevern, ikke fordi det er en del av bunaden.

Hva ville Hulda sagt?

Helt til slutt. Hva ville egentlig Hulda Garborg sagt om bunadsmunnbind? Alle bunaders mor?

Moteekspert Ida Elise Einarsdottir mener det er et godt spørsmål:

– Vi er i en merkelig situasjon der ingenting er normalt. De aller fleste vil nok tenke at bunadsmunnbind er er bra ting, om det betyr at flere vil bruke munnbind. Så får heller bunadsmunnbind være årets bunadstilbehør, uten at det må bli noe kjøpepress. Bunaden er kostbar nok som den er.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer