BUNADSTABBER: Vanlige håndvesker eller 17. mai-sløyfer er ikke en del av bunaden. Beklager, Celina Midelfart. Foto: Espen Solli/All Over Press
BUNADSTABBER: Vanlige håndvesker eller 17. mai-sløyfer er ikke en del av bunaden. Beklager, Celina Midelfart. Foto: Espen Solli/All Over Press Vis mer

Bunad

Bunadtabbene du bør unngå

Kan du klesreglene for 17. mai? Se hva bunadsekspertene mener er «fy-fy».

Publisert
– Når du går med bunad, som i likhet med flagget er en del av nasjonalsymbolet vårt, husk at du representerer både landet ditt og plassen du er fra, sier Irene Tørhaug, daglig leder ved Husfliden i Bergen, til KK.no;

– Det er en grunn til at bunadene er slik som de er.

Syv av ti norske kvinner har en bunad, men blir den brukt riktig? KK.no har hørt med to bunadseksperter om hva som er de vanligste bunadstabbene her til lands.

– Det morsomste jeg har hørt om, var hun som tok på seg bunaden bak fram. Det var en amerikaner på slektstreff i Telemark iført bunad fra Vest-Telemark, forteller Cecilie Eskild, informasjonsansvarlig i Heimen Husflid, til KK.no.

Se hva Tørhaug og Eskild mener er «fy-fy» til bunaden:

1. Skotøy

Det er ikke lov å bruke pumps eller joggesko til bunaden. Heller ikke dressko til herrebunaden.

Har du bunad er det kun bunadssko som gjelder!

LES OGSÅ: Kan du bruke solbriller til bunad?

2. Håndveske

– Håndveske og bunad er «forbudt», sier Tørhaug i Husfliden.

– Mange bunader har egen veske som en del av bunaden eller lommer i stakken. Unngå å bruke vanlig veske, men hvis du «må» er veske bedre enn en plastpose, sier Eskild.

Tips: Har ikke bunaden din lommer? Bruk understakk med lommer til bunaden. Hvis du må bruke veske, ikke heng den på skrå over bunaden.

DISKRETE SOLBRILLER: Bunad og glorete solbriller hører ikke sammen. Dropp brillene med de mest flashy logoen. Elin Tvedts briller funker fint til hennes bunad.  Foto: Se og Hør
DISKRETE SOLBRILLER: Bunad og glorete solbriller hører ikke sammen. Dropp brillene med de mest flashy logoen. Elin Tvedts briller funker fint til hennes bunad. Foto: Se og Hør Vis mer

3. Nylonstrømper

De fleste bunader har anbefalte strømper som hører til. Sjekk fargekoden og helst skal strømpene være tette.

– Strømpene pleier ikke å være gjennomsiktige. Jeg har sett en dame i Setesdalsbunad med nylonstrømper og hvite pumps, og det var ikke veldig stilig, sier Eskild i Heimen Husflid.


4. Solbriller

– Diskrete solbriller er ok, men ikke de glorete, mener Tørhaug.

Det er Eskild enig i:

– Solbriller er ok, så slipper du å gå rundt og myse. Men du tar kanskje ikke på deg de villeste som du har i skuffen.

LES OGSÅ: Slik sminker du deg til bunaden

NATURLIG SMINKE: Gjør som Mette-Marit når du sminker deg til bunadsantrekket. Litt maskara og rouge er fint, men la voldsomme øyenskygger og knallfargede neglelakker ligge.
NATURLIG SMINKE: Gjør som Mette-Marit når du sminker deg til bunadsantrekket. Litt maskara og rouge er fint, men la voldsomme øyenskygger og knallfargede neglelakker ligge. Vis mer

5. Sminke

Dette er ikke dagen for å være oversminket eller ha en sprek farge på neglelakken.

Hold sminken naturlig.


VELG NØYTRAL PARAPLY: Bruk en ensfarget, mørk paraply dersom det skulle regne på 17. mai. Foto: All Over Press
VELG NØYTRAL PARAPLY: Bruk en ensfarget, mørk paraply dersom det skulle regne på 17. mai. Foto: All Over Press Vis mer

6. Smykker

– Gå med de smykkene som tilhører bunaden og prøv å bruke den mest mulig komplett. Her er det ikke om å gjøre å være mest kreativ, men følg tradisjonene fremfor å style antrekket selv, råder Eskild.

– Ikke ha smykker i tillegg til bunadsølvet, og dropp den store klokka og de store øreringene, sier Tørhaug.

LES OGSÅ: Se kjendisenes fineste bunader7. Paraply

Ofte hender det at det regner på 17. mai eller dagen du skal ha på det nasjonaldrakta. Da er det selvsagt lov å bruke paraply, men også her gjelder det regler:

– Bruk en svart, diskret paraply. Ikke ta frem den med 7-eleven-logo på eller den med massevis av farger og mønstre, råder Tørhaug.

17. MAI-SLØYFE: Slike sløyfer skal kun bæres av dem som ikke har på seg bunad. Husk at sløyfen skal sitte på venstre side. Foto: All Over PressAll Over Press
17. MAI-SLØYFE: Slike sløyfer skal kun bæres av dem som ikke har på seg bunad. Husk at sløyfen skal sitte på venstre side. Foto: All Over PressAll Over Press Vis mer

8. Yttertøy

Allværsjakker eller kåper ser fort litt feil ut utenpå en bunad.

– Bruk et sjal eller en cape som hører til bunaden. Det finnes som regel yttertøy til bunaden. I stedet for å bruke jakke kan du bruke en ulltrøye under skjorta, råder Eskild.

LES OGSÅ: Stryk bunadskjorta i dag

9. 17. mai-sløyfe

– Du skal ikke bruke 17. mai-sløyfe på en bunad. Det blir too much. Bunaden inneholder som regel disse fargene allerede, sier Tørhaug og legger til:

– Men du må gjerne ha et flagg i hånden.

HÅRBÅND: Celina Midelfart ser ut som en drøm i beltestakken sin. Hårvippen skal brukes til å binde opp håret, akkurat slik Celina gjør her. Foto: Morten Krogh
HÅRBÅND: Celina Midelfart ser ut som en drøm i beltestakken sin. Hårvippen skal brukes til å binde opp håret, akkurat slik Celina gjør her. Foto: Morten Krogh Vis mer

10. Alkohol og tobakk

Husk - har du på deg bunaden, representerer du også landet.

– Snus, røyk og alkohol tar seg ikke bra ut sammen med bunad. Men, mange bruker snus på en diskret måte, så vi skal ikke være noe «politi», sier Tørhaug i Husfliden.


11. Håret

Begge bunadsekspertene mener at håret skal være stelt etter plagget.

– Jeg har sett at noen bruker hårvippen (et cirka tre meter langt vevd bånd som brukes til å binde opp håret med) som pannebånd. Da blir det helt feil. Dette er en klassisk bunadstabbe, sier Eskild.

LES OGSÅ: Slik tar du vare på bunadsølvet

12. Bunadssølv

Alle bunadene har tradisjoner som er tilknyttet plassering av søljer.

– Søljer skal stort sett sitte på skjorta, ikke på selve bunaden. Sjekk også at du setter på sølja riktig og ikke opp ned, slik at løvet er feil vei, råder Eskild i Heimen Husflid.

Ellers er det også lurt å pusse bunadssølvet en til to dager i forveien, slik at det er blankt og fint til den store dagen.

– Vi får mye forespørsler om hvor sølvet skal stå. På Norskflid.no har vi alle bunadene avbildet med sølv, så du kan kikke der. Hvis ikke kan du ringe å spørre oss, forteller Tørhaug i Husfliden.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer