IKKE FORNØYD MED JULEGAVENE? Forhåpentligvis har personen du fikk gaven av gjort godt forarbeid. Foto: Getty Images
IKKE FORNØYD MED JULEGAVENE? Forhåpentligvis har personen du fikk gaven av gjort godt forarbeid. Foto: Getty Images Vis mer

Julegave

Byttereglene du bør være obs på

Dette har du krav på når du skal levere tilbake julegaver.

Publisert
«Den største gleden du kan ha er å gjøre andre glad», heter det.

Men selv om du er aldri så fornøyd med gaven du har kjøpt, er det én ting du alltid bør huske på:

– Be om byttelapp! Bytteretten er ikke lovfestet. Mange butikker tilbyr returrett i fjorten dager, og i jula enda lenger. Du må likevel spørre, og for din egen del bør du sikre deg bevis, sier Ingeborg Flønes, direktør for forbrukerservice i Forbrukerrådet.

For det er nemlig ikke en lovfestet bytterett i butikken, i motsetning til angreretten du har når du handler på nettet eller ved telefonsalg.

FORBRUKERRÅDETS HUSKELAPP:

 • Spør etter byttelapp.
 • Sjekk utløpsdato og andre betingelser.
 • Ta vare på kvittering.


 • – De fleste som ringer oss tror de har en lovfestet bytterett, men det er faktisk en service som handelsstanden gir sine kunder, påpeker Flønes.

  BRIDGET-TRUSA: Gjør deg selv og din kjære en tjeneste og dropp undertøysgaver - med mindre du har fått konkret beskjed om størrelse og hva hun vil ha. Foto: All Over Press
  BRIDGET-TRUSA: Gjør deg selv og din kjære en tjeneste og dropp undertøysgaver - med mindre du har fått konkret beskjed om størrelse og hva hun vil ha. Foto: All Over Press Vis mer

  Ikke kjøp undertøy

  Ofte ender undertøy opp under juletreet. Men dette er ikke en særlig smart gave, ifølge Forbrukerrådet. Som regel er det nemlig ikke bytterett på undertøy, badetøy, hygieniske artikler og varer som er spesielt ømfintlige, som kosmetikk.

  Visste du forresten at én av fem kvinner aldri bruker undertøy de har fått i gave av partneren sin? Hver jul ender faktisk undertøy til en verdi av 900.000 kroner opp med å ikke bli brukt.

  En grei regel er: Er du usikker på størrelsen, formen eller motivet, så kjøp noe annet.


  Dette er lett å bytte

  Vanlige gaveartikler, som klær, bøker, DVD-er, smykker og leker, kan byttes i butikken etter jul.

  Forbrukerrådet oppfordrer folk til å alltid spørre om hva slags bytteregler som gjelder for butikken når du kjøper gaven, og at du ber om byttelapp.

  Da vet mottakeren hvor gaven er kjøpt, og at bytterett er avtalt.

  LES OGSÅ: Huskelista til menn som skal kjøpe undertøy

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer