Kultur & Underholdning

Crocs på sykehus

Verdens styggeste sko får nå plaster på såret.

Elektrisk dødsfelle?
Elektrisk dødsfelle? Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Skoene fra Crocs er blitt trendy verden over. Men i vår ble de bannlyst av flere norske og svenske sykehus.Fottøyet så nemlig ut til å kunne forårsake elektriske utladninger på opptil 25 000 volt. Førde sentralsykehus forbød skotypen, fordi skoene angivelig var årsaken til at en maskin på fødeavdelingen slo gnister og kortsluttet.
 • Ville du gått med disse skoene?
 • Men nå dropper Sverige forbudet. Medisintekniske sjefer på svenske sykehus og institusjoner har nemlig diskutert skobruken, og stiller seg tvilende til å forby dem. Grunnen er at elektrostatiske utladninger kan oppstå av mange ulike årsaker i et sykehusmiljø, skriver sjefslege Stefan Engqvist på intranettsiden til Karolinska Universitetssjukhuset.
 • Stygge sko, fornøyde føtter
 • I likehet med enkelte norske sykehusavdelinger, nedla flere svenske institusjoner og sykehus tidligere i år et forbud mot å bruke Crocs i arbeidstiden. I en rapport fra Blekinge sjukhus ble det hevdet at skoene utgjorde en alvorlig sikkerhetsrisiko, og kunne føre til så kraftige utladninger at de ødela medisinske apparater. Også Karolinska sjukhus forbød mot skoene på enkelte avdelinger. Avdelingsoverlege ved akuttklinikken på Stavanger universitetssykehus, Siri Tau Ursin, uttalte til Aftenbladet.no i vår at det var redd for at skoene kunne skade medisinsk utstyr. - Problemet er at det bygger seg opp en ladning i skoene som utløses når de ansatte tar på et jordet apparat. Alt utstyret hos oss er jordet, og disse støtene kan muligens ødelegge anestesiapparat, respiratorer og medisinpumper, advarte Tau Ursin.Men nå kan altså Crocs-fansen juble. - Konklusjonen fra Karolinska sjukhus er at verken Crocs eller andre arbeidssko er årsak til problemet, sier Cecilia Engdahl, markedssjef i Pforce AB.Crocs-eventyret startet i Colorado i USA sommeren 2002. Salget av skotypen, som i Dagbladet Magasinet ble omtalt som «verdens styggeste sko» er nå blitt milliardbutikk. Under årets prisutdeling av Footwear Awards i London stakk styggkule Crocs av med prisen for «Footwear brand of the year», årets skomerke.

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer