Mangfold står på agendaen i motebransjen om dagen. Det skulle bare mangle, tenker du kanskje.
Men riktig så enkelt er det altså ikke.
Og det er spesielt én gruppe som stadig faller utenfor mangfoldsbegrepet, nemlig mennesker med funksjonsnedsettelser.

– Jeg er ekstremt bekymret for hvilken vei dette skal ta
– Da jeg ble funksjonshemmet ni år gammel, var det ingen med en synlig funksjonshemming på tv eller i magasiner som jeg kunne relatere meg til, forteller Ida Hauge Dignes til KK.
Hun er spesialrådgiver i Medvind Assistanse og har sammen med Marianne Knudsen podkasten «Hemma» om samfunn, sex, kropp, likestillingskamp, funksjonsmangfold og studenthverdag.

Ida Hauge Dignes mener representasjon betyr mye. FOTO: Instagram @ida_dignes.
Hun mener representasjon betyr mye.
– Noe av det største problemet med vår minoritetsgruppe er at tv-bransjen og media, tenker at de løser representasjonsutfordringen ved å plassere en som ikke er funksjonshemma i en rullestol. Når dette skjer oppnår vi ikke reell representasjon, sier Ida.

Nå gjør det utskjelte undertøysmerket comeback
Derfor mener hun det er historisk når britiske Vogue nå setter fem aktivister, modeller og kreatører – alle mennesker med funksjonsnedsettelser – på coveret.
Aktivist Sinéad Burke, skuespiller Selma Blair, tegnespråktolk og -utøver Justina Miles og modellene Aaron Rose Philip og Ellie Goldstein pryder magasinets mai-utgave som skal sette fokus på hvordan motebransjen kan bli mer inkluderende.


– Det at Vogue endelig har funksjonshemmede modeller på forsiden av magasinet er historisk, og det er helt åpenbart at dette vil skape en forskjell for den største minoritetsgruppen i Norge, nemlig funksjonshemmede.

Derfor jubler Marianne for dette
Ida mener Vogue tar representasjonskampen på alvor, og at de med det baner vei for andre og kampen for større representasjon og mer mangfold.
– Det at funksjonshemmede endelig kan se personer med funksjonsnedsettelser på forsiden av motemagasiner som Vogue utgjør en forskjell. Dette er både historisk og banebrytende, og det er deilig å se at magasiner som Vogue setter seg i førersetet og fremmer likestilling med å vise mangfold i alle fasonger.

- Lengselen etter mykt og rett hår er vanskelig å beskrive
Allerede i 2019 satt KK den norske paraidrettsutøveren Birgit Skarstein på coveret.
– For meg har det alltid vært et prosjekt at at KK skal ta en posisjon som et magasin som ikke bare har fine forsider av høy kvalitet, men som også tilbyr noe mer, sier KK-redaktør Ingeborg Heldal.

– Som Norges største og eldste kvinnemagasin har vi et samfunnsansvar. Jeg vil at KK skal gå ett skritt videre fra å bare inspirere, til å gi noe mer til leseren.

Heldal mener magasinene bør gå i bresjen for å sikre både mangfold og inkludering.

Skriver historie som den første Victoria's Secret-modellen med Downs syndrom
– Damene som får pryde de 26 forsidene våre i året er damer som har en kul historie, er fine forbilder og som KK-redaksjonen mener bør bli hørt og sett mer enn de allerede gjør. Det er både viktig og hyggelig at flere tenker som oss.
Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no