Grått hår:

- Da jeg fylte 55 år, kjente jeg at nok var nok

Før planla hun sosiale avtaler etter når hun hadde farge håret. Så tok hun valget, og lot de små grå bare vokse.

GRÅTT HÅR: Derfor bestemte Anette (55) seg for å slutte og farge håret. FOTO: Privat
GRÅTT HÅR: Derfor bestemte Anette (55) seg for å slutte og farge håret. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

En rekke kjendiser omfavner sitt naturlige grå hår om dagen. Både mote- og skjønnhetsbransjen gjør en innsats for å omfavne mangfold og det naturlige på en rekke ulike måter, også alder og aldringstegn står nå i fokus.

Samtidig eksisterer det uten tvil fortsatt et press på å være og se ung ut, og standarden settes gjerne av et skjønnhetsideal som egentlig er alt annet enn inkluderende.

- Frykt for å se eldre ut

Da KK intervjuet make up-artist og hårstylist Mette Johrde (62), kunne hun fortelle at hun ikke har farget håret sitt på over 20 år.

- Jeg opplever at mange kvinner er bekymra for å se eldre ut, og det syns jeg er trist. Hvorfor skal det være skamfullt at et levd liv setter noen spor i ansiktet vårt? Eller at kroppen endrer seg litt, og at håret blir grått, sa hun til KK den gangen.

Dette er Anette Haaland (55) enig i. Da hun fylte 55 år, tok hun i likhet med flere kjendiser, valget om å la håret få sin naturlige farge.

- Da jeg ble 55 var det nok. Jeg bestemte meg for å la det grå håret få se dagens lys. Noe av grunnen til at jeg ikke har gjort det før, er helt klart frykten for å se eldre ut. Til og med se eldre ut enn man faktisk er, sier hun.

- Jeg er født mørk og hadde ikke en gang lyst hår som liten. Jeg er lik bestemoren min og hun ble helt hvit i håret allerede som 30-åring. Jeg mener å huske at det var rundt den alderen jeg fikk mine første grå hår.

HOS FRISØREN: Anette bestemte seg for en myk overgang. FOTO: Privat
HOS FRISØREN: Anette bestemte seg for en myk overgang. FOTO: Privat Vis mer

«Vi sees om et halvt år!»

Anette forteller at da hun var 40, hadde hun allerede blitt relativt grå, men hun skulte det for folk ved å farge det hos frisøren eller hjemme.

- Ja, for det er jo faktisk sånn. For å holde etterveksten usynlig må man til frisøren hver sjette uke. Men jeg var lei av å la etterveksten styre livet mitt. Da jeg kom fra frisøren følte jeg meg alltid fin, men med en gang etterveksten ble synlig, følte jeg meg ikke fin lenger.

Det var da hun tok saken i egne hender og etter å ha scrollet på sosiale medier, fant hun inspirasjonen hun var ute etter. Flotte, og vakre gråhårede damer, som alle omfavnet sin naturlige look.

- Det var da jeg tenkte, nok er nok.

For å la overgangen bli naturlig, bestilte hun seg en time hos frisøren for å stripe håret en siste gang.

- Det var så deilig da frisøren sa «vi sees om et halvt år!». Jeg liker den nye fargen på håret mitt veldig godt. Gråfargen min er jo kald, så ved hjelp av litt lillasjampo og gode produkter, har jeg nå et sunt og friskt hår.

ETTER FRISØREN: Anette «jobber» fortsatt med å la håret vokse ut til sin naturlige farge. I mellomtiden har hun lagt striper, så de grå hårene kommer mer naturlig. FOTO: Privat
ETTER FRISØREN: Anette «jobber» fortsatt med å la håret vokse ut til sin naturlige farge. I mellomtiden har hun lagt striper, så de grå hårene kommer mer naturlig. FOTO: Privat Vis mer

De fleste kler naturlig hårfarge

Måten Anette har gjort overgangen på, støttes av Eirik Thorsen, som er kreativ leder i Adam og Eva. Han sier du fint kan stripe håret og «glosse» det med kald eller grå nyanse.

- Dette vil gjøre at overgangen mot det naturlige håret blir mindre og mykere, men du vil fortsatt ha noe av det fargede håret innimellom, har han tidligere forklart til KK.

De fleste av oss vet jo hvordan det føles når etterveksten skriker og vi virkelig skulle vært vært i frisørstolen, helst i går? Slik trenger det ikke nødvendigvis bli, mener frisørene.

- Det er også vanlig at kundene mine er redde for at man skal se eldre ut når man blir grå. De fleste blir overrasket hvor mye de kler den naturlige gråfargen, sier Johanna Mbye, Creative Educator i Nikita Hair.

KRØLLE HÅRET: Det finnes mange måter å krølle håret på, men har du prøvd å krølle det i en hestehale? Vi testet TikTok-hacket, som skal gjøre at du kan krølle håret mye raskere. Video: Mina Knudsen Vis mer

Unngå denne tabben

Når du først får grått hår, er det et par ting folk ofte gjør feil, skal vi tro frisørene.

- Den største feilen folk gjør er å farge det like mørkt som det var i utgangspunktet når de begynner å få grått hår. Når man blir eldre er det ikke bare hårfargen som forandrer seg, men også hudens tone og tekstur. Har man veldig mørkt hår, vil det som oftest bli veldig hardt mot hudtonen, og heller kunne fremheve hudens aldringstegn, forteller Thorsen.

- Ikke det at det er noe galt med å bli eldre, men med den rette hårfargen vil komplementere hudtonen bedre, understreker han.

Og for all del: ikke finn frem pinsetten!

- Det er ikke anbefalt å nappe ut de grå hårene når de kommer, det kommer jo flere og flere etterhvert. Det du risikerer er at hårsekken blir ødelagt, og at det ikke kommer hår ut igjen, sier Mbye.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet