Hudpleie:

Dampbad av ansiktet: Er det noen vits i?

Hudlegen og hudpleieren svarer på pros og cons med steaming av ansiktet.

DAMP: Steaming av ansiktet trender. Men er det egentlig bra for huden? FOTO: NTB
DAMP: Steaming av ansiktet trender. Men er det egentlig bra for huden? FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Når du hører ordet steaming er det kanskje ikke ansiktshuden din du assosierer ordet med først - men heller klærne i klesskapet. Men det er faktisk slik at også huden kan pleies, renses og vedlikeholdes ved hjelp av damp!

Du har vel kanskje sett at huden din ser fresh og glødende ut etter en tur i badstu eller etter et boblebad? Det er du ikke alene om. Ifølge Vogue Scandinavia, er salget av ansiktssteamere på vei opp i vår del av verden. Dampbasert hudpleie trender.

– Mens noen ser etter de beste ansiktsrensene og fuktighetskremene, bruker andre vanndamp, også kalt ansiktsdamping. Noen legger også til salt, sitron, te, tørkede urter og oljer til vannet i håp om å få bedre hud, bekrefter Isabella Bukurie Bessières, dermatologisk sykepleier ved Elite Helse, til KK.

Ikke en favoritt hos ekspertene

Det er ikke noe i veien med ryktet til den trendy hudpleien. Ikke bare er det relativt lettvint å inkorporere i egen hudpleierutine, men metoden får rett og slett creds for alt fra å være en kollagen-booster til å gjøre huden mer mottakelig for hudpleieprodukter til å være svært fuktighetsgivende – skal vi tro det ene internasjonale magasinet etter det andre.

Men det synes ikke nødvendigvis Bessières at vi skal.

Som dermatologisk sykepleier med over 15 års erfaring, og etter å ha behandlet huden til mer enn 20 000 mennesker, anbefaler jeg ikke denne metoden for å gi fukt til huden. Selv altfor varme bad eller dusjer kan forverre tørr hud.

Det er trendy å legge inn steaming i hudpleierutinen. Men er det egentlig så bra? Foto: NTB
Det er trendy å legge inn steaming i hudpleierutinen. Men er det egentlig så bra? Foto: NTB Vis mer

Hudlege ved Hudklinikken, Caroline Strandhagen, har også noen viktige påminnelser å komme med før du bestemmer deg for å kaste deg på trenden.

Man bør være forsiktig med steamning av hudtilstander som tørr hud og unngå om man har atopisk eksem, psoriasis eller flasseksem. En betent acnehud vil også forverres, sier hun til KK.

– Rosacea med rød hud og sprengte blodkar, vil heller ikke ha noen nytte av steaming. I tillegg har gravide ofte en mer sensitiv hud enn ellers og bør unngå oppvarming av huden.

Ved for ofte bruk av steaming kan porene vide seg ut og blir større på sikt. Derfor bør man heller ikke utføre steambehandlingen mer enn to ganger i måneden, ifølge hudlegen.

– Steaming av huden kan også gi hudplager. Ved å gjøre dette for ofte kan det føre til at huden din blir tørr. Huden kan også bli rød og sensitiv og kan lettere reagere allergisk mot eventuelle ting du påfører huden i etterkant, forklarer Strandhagen.

Derimot er det ikke helt mørkt. Ansiktssteamingens fuktighetsgivende egenskaper får kanskje stryk av ekspertene, men det finnes likevel andre fordeler med den trendy behandlingen.

Det virker beroligende

Om enn ikke alltid på selve huden, så på resten av deg. Dampbehandling føles godt, både i ansiktet og på kroppen, og kan bidra til å lindre og dempe stress.

– Folk besøker varme kilder og termalbad for å slappe av. Selv om forskere ikke har studert fordelene ved å besøke varme kilder, prøver mange spa å gjenskape det beroligende miljøet til de varme kildene. Selv vi på Elite Helse, som et medisinsk hudsenter, bruker profesjonell steaming av huden i forkant av visse behandlinger, forteller Bessières.

Damp kan virke beroligende og stresslindrende. Foto: NTB
Damp kan virke beroligende og stresslindrende. Foto: NTB Vis mer

Det kan bidra til å øke effektiviteten av hudbehandling

Steamning av ansiktet øker temperaturen i huden takket være den varme dampen, og dette bidrar til økt blodsirkulasjon. Det kan bidra til å gjøre huden mer mottagelig for ulike behandlinger og produkter.

– En studie har testet hvordan høyere temperaturer påvirket opptaket fra nikotinplaster på gris. Forskerne så en tredobling av nikotinabsorpsjon ved 42 grader sammenlignet med 32 grader. Dette indikerer at huden absorberer mer effektivt ved høyere temperaturer, noe som kan antyde en potensiell fordel med steaming av huden før påsmøring av hudkremer og andre produkter, sier Bessières.

Det kan bidra til å åpne porene dine før rens

Ja, du leste riktig – kan bidra. Du tenker kanskje det er logisk at dampen og varmen åpner porene dine og bidrar til å rense ut diverse, men ifølge Bessières er det ikke nødvendigvis opplagt.

– Selv om det kan virke som om porene åpner og lukker seg, er lukkede porer ganske enkelt porer som har utvidet seg fordi de er tette. Endringer i hudtemperatur vil ikke endre størrelsen på porene.

Bessières sier at den beste måten å rense porene på, er ved bruk av produkter tilpasset din hudtilstand og en hudbørste. Det trumfer damp.

– Jeg anbefaler å bruke rens som har en lav ph-verdi, er fri for såpe, alkohol, farge og parfyme, og gjerne en som er tilsatt salisylsyre. Bruk denne to ganger daglig, og unngå produkter som kan tette porene ytterligere. Du bør også bruke en T-Sonic ansiktsbørste av medisinsk silikon, det vil rense porene i dybden.

Steambehandling hos hudpleiere er det beste og tryggeste, anbefaler ekspertene. Foto: NTB
Steambehandling hos hudpleiere er det beste og tryggeste, anbefaler ekspertene. Foto: NTB Vis mer

Strandhagen tenker derimot at damp kan være et godt verktøy for rens av ansiktet. Med mer åpne porer, blir det lettere å rense huden for talg, fett, sminke og kremer. I tillegg, sier hun at produktenes aktive ingredienser tas lettere opp.

– Mange bruker også steaming for å lettere kunne fjerne hudormer. De kan sitte ganske dypt, og da kan steaming føre til en lettere utklemming av disse etter at huden er varm og hudporene er lettere tilgjengelige, sier Strandhagen.

Det kan øke kollagenproduksjonen din

Begge hudekspertene er enige om at dampbehandling kan bidra til å øke hudens kollagenproduksjon.

– Varmen fra dampen fremmer blodsirkulasjonen i huden som kan fører til en økt kollagenproduksjon og bedre regenerering av huden, forklarer Strandhagen.

Likevel mener Bessières det er viktig å huske på at vi ikke helt vet om steaming har akkurat denne effekten. Selv om flere kommersielle steamingprodusenter antyder at behandlingen øker produksjon av både kollagen og elastin.

– Kollagen og elastin gir huden et mer voluminøst og motstandsdyktig utseende. Når folk blir eldre, virker huden tynn og slapp på grunn av tap av kollagen og elastin. Det er viktig at understreke at steaming av huden ikke bidrar til økt kollagenproduksjon. Det finnes ingen vitenskapelig bevis for en slik påstand, minner hun om.

Økt kollagenproduksjon er fordelaktig for moden og aldrende hud. Foto: NTB
Økt kollagenproduksjon er fordelaktig for moden og aldrende hud. Foto: NTB Vis mer

Det er en behandling du enkelt kan utføre selv hjemme

Det er vel få ting som er deiligere enn å unne seg et skikkelig hjemmespa! En av steamingens klare fordeler er at det er så lettvint å gjøre det selv hjemme.

Om du ikke har egne steamingverktøy, kan du bare fylle kokende vann i en bolle, og sitte med ansiktet over dampen. Gjerne med et håndkle over hodet, for å fange opp mer av dampen.

– Man bør ikke sitte lenger enn 5-10 minutter, og bør avslutte ved ubehag i huden, råder Strandhagen.

– Det er også viktig at man ikke bruker for varmt vann, fordi dette i verste fall kan gi brannskader i huden. Dette kan gi varige arr.

Hudekspertene ber deg være forsiktig med dampens varme uansett om varmen kommer fra steamingverktøy eller kokt vann.

Merker du at huden er blitt overopphetet eller du får en brannskade, er det viktig å kjøle godt ned og bruke fete, sårreparerende kremer. Strandhagen anbefaler Cicaplast gel, Cicalfatekrem eller Dermalibour Repair om uhellet skulle være ute – men understreker også at du ikke må nøle med å gå til legen med sår eller infeksjoner.

Du kan utføre steaming av ansiktet selv hjemme, men hudekspertene advarer. Foto: NTB
Du kan utføre steaming av ansiktet selv hjemme, men hudekspertene advarer. Foto: NTB Vis mer

– Som medisinsk helsepersonell anbefaler jeg å være selektiv ved valg av ansiktsdamper, og være forsiktig så varmen ikke er så høy at du kan brenne huden. En ansiktsbehandling på en profesjonell klinikk der de har medisinsk hudekspertise er det tryggeste dersom du ønsker å behandle porer, acne eller rosacea, og tørr hud, sier Bessières.

– Uavhengig av metoden man bruker, står man i fare for dampforbrenninger ved steaming av huden, sier hun.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer