Nettsvindel:

De blir umulig å få tak i og kundene får aldri det de har bestilt

De forsvinner like fort som de dukker opp: Nettsider hvor du får drømmekjolen for en slikk og ingenting.

FOTO: NTB
FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Da jeg skulle finne meg årets julebordkjole, var tanken på å tråle fysisk gjennom butikkene ikke akkurat fristende. Derfor startet jeg å lete på nett. Noen googlesøk senere, kunne jeg ikke en gang lese nyheter uten at nettsider, som jeg aldri hadde hørt om, overøste meg med reklame og bilder av billige kjoler.

Fine bilder, tenkte jeg, billig også. Nesten fristende. Men er det trygt?

Retargeting via google, eller målrettet annonsering mot besøkende som allerede har vært på en nettside, var det jeg opplevde. Det forklarer Per Fredrik J. Svedlund. Han er direktør i Trygg Handel, en organisasjon som jobber mot svindel i norsk næringsliv.

– Da får du opp helt tilfeldige nettsider som ikke har relevans, lignede funksjoner har også Facebook. De fleste useriøse nettbutikkene annonserer via Facebook.

Blir umulig å få tak i

Trygg Handel jobber i større grad enn tidligere nå hjelper og advarer mot nettsvindel.

Svedlund forteller at det har vært en eksplosjon i billigbutikker på nett de siste årene. Og det man ofte ser er at useriøse aktører starter opp nettsider som de reklamerer heftig for i en periode. Når de har fått en del salg, stenger de ned sidene.

– De blir umulig å få tak i og kundene får aldri det de har bestilt. Det de gjør er at de spammer ned internett på kort tid og de skifter fasader hele tiden.

Han forteller at det meste av slik svindel blir styrt fra Kina. Det er fordi landet har blitt hele verdens fabrikk når det kommer til masseprodusering av piratkopier.

ADVARER: Sjekk om nettsidene er til å stole på før du handler hos dem, råder direktør i Trygg Handel, Per Fredrik J. Svedlund. Foto: Joacim Svedlund
ADVARER: Sjekk om nettsidene er til å stole på før du handler hos dem, råder direktør i Trygg Handel, Per Fredrik J. Svedlund. Foto: Joacim Svedlund Vis mer

– Når det kommer til scamshopping, er det hele et stort lotteri, hvor du ikke vet om du får den varen du har bestilt i det hele tatt eller bare en dårlig kopi. Det er ikke alltid hundre prosent lureri, men de villeder deg alltid.

Men hva kan man gjøre dersom man først blir svindlet?

Svedlund sier at man i hovedsak skal man forsøke å få det ordnet med selger. Men med en useriøs aktør er det nesten alltid umulig.

– Det er dessverre ikke mange rettigheter man har etter at man har handlet med aktører som ikke har edle hensikter. Likevel kan man, dersom man har betalt med kredittkort, ta kontakt med banken å få transaksjonen reversert.

Sjekke før man handler

Det er som ville vesten der ute når det kommer til folk som ønsker å tjene penger på sånne kjøpelystne og litt naive mennesker som meg. Det er uansett noen ting man bør se etter før man velger å handle i en nettbutikk man ikke er helt sikker på er seriøs. Svedlund gir disse rådene:

1. Hvem er de: Sjekk om det er tydelig oppgitt hvem selgeren er; Bedriftsnavn, organisasjonsnummer og adresse.

2. Sjekk hvem som eier domenet: Altså det unike navnet på internett. Det kan man raskt sjekke på who.is. Der vil det stå informasjon om når domenet ble registrert og hvem som eier det. Om det er anonym eier, er det ofte et rødt flagg, som kan tyde på at det er en useriøs nettside.

3. Språkbruk: Er det en del skrivefeil og rart oppbygde setninger? Da er det mest sannsynlig at selskapet har brukt automatisk oversatte tekster, som de opererer med i flere land.

4. Google navnet: Gjør et raskt søk på navnet på nettbutikken. Da kan man ofte få opp sider hvor folk forteller om tidligere erfaringer.

5. Hvis varemerket er i domenenavnet: Da skal man holde seg unna. For eksempel billigcanadagoose.info eller lacostenorge.no

6. Er det ekstremt billig: Tilbud som er for gode til å være sanne er oftest akkurat det, og du bør holde deg langt unna.

7. Ta kontakt med forbrukertilsynet: Der kan du få hjelp til å få løst en konflikt om kjøp og salg

8. Politianmeld: Det er viktig at man politianmelder alle bedragerier. På den måten kan det bli bedre statistikk på hvor stort samfunnsproblemet er.

Anmeld uansett

Har man blitt svindlet for større beløp er det selvsagt større muligheter for at saken blir etterforsket, eller om politiet får mange anmeldelser på den samme aktøren.

- Selv om det bare er en veske til 200 kroner, som man aldri fikk, så anmeld. Ikke fordi man kan forvente den store etterforskningen, men mer med tanke på den langsiktige samfunnsnytten, avslutter Svedlund.

Det er fremdeles litt fristende å forsøke å bestille fra disse sidene. Men jeg tror jeg skal greie å motstå det.

Sist gang jeg innom min lokale bruktbutikk fant jeg uansett en superfin kjole. Uten at det renner inn med reklame etterpå..

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer