Nettsvindel:

De blir umulig å få tak i og kundene får aldri det de har bestilt

De forsvinner like fort som de dukker opp: Nettsider hvor du får drømmekjolen for en slikk og ingenting.

FOTO: NTB
FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Da jeg skulle finne meg årets julebordkjole, var tanken på å tråle fysisk gjennom butikkene ikke akkurat fristende. Derfor startet jeg å lete på nett. Noen googlesøk senere, kunne jeg ikke en gang lese nyheter uten at nettsider, som jeg aldri hadde hørt om, overøste meg med reklame og bilder av billige kjoler.

Fine bilder, tenkte jeg, billig også. Nesten fristende. Men er det trygt?

Retargeting via google, eller målrettet annonsering mot besøkende som allerede har vært på en nettside, var det jeg opplevde. Det forklarer Per Fredrik J. Svedlund. Han er direktør i Trygg Handel, en organisasjon som jobber mot svindel i norsk næringsliv.

– Da får du opp helt tilfeldige nettsider som ikke har relevans, lignede funksjoner har også Facebook. De fleste useriøse nettbutikkene annonserer via Facebook.

Blir umulig å få tak i

Trygg Handel jobber i større grad enn tidligere nå hjelper og advarer mot nettsvindel.

Svedlund forteller at det har vært en eksplosjon i billigbutikker på nett de siste årene. Og det man ofte ser er at useriøse aktører starter opp nettsider som de reklamerer heftig for i en periode. Når de har fått en del salg, stenger de ned sidene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer