Supermodell

De første kvinnelige herremodellene

Androgyn modell-trend når nye høyder, men modell-ekspert tror ikke det vil slå an i Norge.

KVINNER SOM HERREMODELLER: Saskia De Brauw (bildene til høyre og venstre)og Casey Legler (i midten )er kvinnelige modeller som ofte brukes for å fronte herrekolleksjoner.  Foto: All Over Press/Faksimile AllSaints
KVINNER SOM HERREMODELLER: Saskia De Brauw (bildene til høyre og venstre)og Casey Legler (i midten )er kvinnelige modeller som ofte brukes for å fronte herrekolleksjoner. Foto: All Over Press/Faksimile AllSaints Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Androgyne modeller har blitt det «nye store» i motebransjen. Og særlig menn som viser klær designet for kvinner, har vært et hett tema.

GUTTER I DAMEKLÆR: Andrej Pejic (til venstre) og Christian Brylle har gjort stor suksess som androgyne modeller.  Foto: All Over Press/Stella Nova
GUTTER I DAMEKLÆR: Andrej Pejic (til venstre) og Christian Brylle har gjort stor suksess som androgyne modeller. Foto: All Over Press/Stella Nova Vis mer

Androgyn modell-trend

Blant kjente mannlige modeller som gjør stor suksess «som kvinner», er serbisk-australske Andrej Pejic.

Pejic, som ble oppdaget da han jobbet på McDonalds, har frontet kampanjer for kjente designeren som Marc Jacobs og Jean-Paul Gaultier, og hans lange blonde hår og feminine utseende har gjort ham til en stor favoritt blant flere av verdens ledende designere.

Også danske Christian Brylle vakte oppsikt da han ble brukt som kampanjemodell av designer Trine Skoller i Stella Nova mens den brasilianske Givenchy-modellen Lea T, som ble født som gutt, har fått mye oppmerksomhet for sin kjønnsskifteprosess.


LES OGSÅ: Her er de nye supermodellene

Spennende utvikling

Leder i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH), Bård Nylund, har tidligere uttalt til KK.no, at han synes det er spennende at motebransjen tør å sprenge kjønnsbarrierene litt.

- Det jeg tenker er først og fremst at det er kult at motehusene nå tør å utfordre de kjønnsrollemønstrene som er så fastlåst i dag ved å vise menn som går i kvinneklær og motsatt. De utfordrer kjønnsforståelsen vår, har han sagt:

- Det finnes jo «regler» for at menn skal være menn og kvinner skal være kvinner, og det er disse «reglene »som ofte kan gjøre det vanskelige og skape diskriminering ovenfor personer i vår gruppe. Så alt som er med på å pushe disse grensene synes jeg er bra!

LES OGSÅ: Slik får du stilen til supermodellen

VAR MANN: Brasilianske Lea T var verdens første transeksuelle "supermodell".  Foto: All Over Press
VAR MANN: Brasilianske Lea T var verdens første transeksuelle "supermodell". Foto: All Over Press Vis mer

- For noen kan det bli litt «feil»


Mens noen hyller denne utviklingen i motebransjen, er det andre som mener det legger et ekstra press på kvinnelige modeller, særlig i forhold til kropp, størrelse og former.

- Mange klarer ikke å se på det som kun mote. Man vil ta det opp og gjøre det til en diskusjon i forhold til hva som er i orden og ikke i orden rent estetisk og sånn samfunnsmessig, har Trine Skoller, designeren bak Stella Nova, tidligere uttalt til KK.no:

- For noen kan det bli litt «feil». Men samtidig - når du ser på bilder av modeller i dag, om de ligner menn eller kvinner, så har det ikke noe å si. De er jo fotomanipulert uansett. Det er jo ikke noe som er virkelig. Det er en illusjon. Det er jo ingen som ser ut som de damene på de bildene, og på en eller annet måte synes jeg dette er en slags kommentar til det, å ta stilling til det du ser, forhold deg til virkeligheten.

LES OGSÅ: Supermodell fronter ny Bik Bok-kolleksjon

Helt spesiell modell-kontrakt

Nå er det imidlertid ikke slik at det kun er menn som får «kvinnejobber» i modellbransjen. Denne utviklingen skjer også motsatt - og stadig flere kvinner blir nå leid inn for å vise frem herreklær.

Blant de mest kjente er Casey Legler (35), som var den første kvinnen i verden med en kontrakt som stadfester at hun kun skal brukes for å vise frem herreklær.

Hun er signert med gigantselskapet Ford Models, og nylig ble det kjent at hun er en av kampanjemodellene avbildet i kleskjeden AllSaints herrekolleksjon for våren 2013, skriver Daily Mail.

Se intervju med Legler nedenfor:


Franskfødte Legler var tidligere toppidrettsutøver innen svømming, og har blant annet deltatt i OL. Bildene for AllSaints viser henne i sin typisk androgyne form, med kort-kort hår og avslappet, dog mystisk holdning.

- Motebransjen er veldig modig akkurat nå, og jeg feirer det. Det føles som et ganske spesielt øyeblikk, fordi det er så mange av oss som har androgynt utseende, og vi er tøffe. Det er noe i luften, har Legler tidligere uttalt.

LES OGSÅ: Glem kjolen - nå er det herredressen som gjelder

KVINNE I HERREKLÆR:Nederlandske Saskia de Brauw frontet herrekolleksjonen til motehuset Saint Laurent.  Foto: All Over Press
KVINNE I HERREKLÆR:Nederlandske Saskia de Brauw frontet herrekolleksjonen til motehuset Saint Laurent. Foto: All Over Press Vis mer

Flere kvinnelige «herremodeller»

Selv om 35-åringen var den første kvinnen med denne unike kontrakten, er det flere kvinnelige modeller som gjør som henne.

Motehuset Saint Lauren og designer Hedi Slimane fikk mye oppmerksomhet da de brukte modellen Saskia De Brauw til å vise frem deres herrekolleksjon, og i intervju med i-D magazine, kunne modellen selv avsløre at hun ikke ante at hun skulle stille som herremodell før hun dukket opp på shooten, skriver motemagasinet Grazia.


- For å være ærlig, så var jeg ikke engang klar over at vi skulle ta bilder til en herrekampanje. Men utover dagen ble det klart at han (Slimane )ønsket å bruke meg for å fronte herrekolleksjonen, har hun fortalt, og innrømmet samtidig at mange ofte tar henne for å være en gutt:

- I Paris får jeg ofte høre «bonjour monsieur».

INGEN STOR TREND: Eivor Øvrebø, manager for Team Models, har ingen tro på at menn som kvinnemodeller, og motsatt, vil bli en stor trend her til lands.  Foto: All Over Press
INGEN STOR TREND: Eivor Øvrebø, manager for Team Models, har ingen tro på at menn som kvinnemodeller, og motsatt, vil bli en stor trend her til lands. Foto: All Over Press Vis mer

Tror ikke trenden kommer til Norge


Motebransjen er kjent for å gå nye veier for å få oppmerksomhet. Spørsmålet er imidlertid om denne trenden vil spre seg, og om vi etterhvert vil se mannlige modeller vise frem kvinneklær i norske blader?

Det har ikke modellmamma Eivor Øvrebø, som er manager for Team Models, særlig tro på.

- Dette er ting som kommer og går. Bransjen må finne på «nye ting» for å tiltrekke seg oppmerksomhet. Gutter har figurert i dameklær, og jentene har stilt opp i dresser, sier hun til KK.no:

- Jeg tror ikke det blir en stor trend her hjemme, men at vi kommer til å se «kjønnskifte» i mote-oppslagene fra tid til annen her også, det ser jeg ikke bort fra. Nå er jo ikke makeup forbeholt oss kvinner - det er fritt frem for mennnene også!

LES OGSÅ: Stjel dette fra skapet til typen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer