Smykker

- De kan ødelegges av svette

De er like tidløst trendy som den lille sorte, men vet du hvordan du skal ta vare på dem? Her er ekspertreglene.

OVERFLOD: Kim Kardashian er åpenbart glad i perler. Mon tro om hun vet hun bør tørke av dem etter bruk... Foto: All Over Press
OVERFLOD: Kim Kardashian er åpenbart glad i perler. Mon tro om hun vet hun bør tørke av dem etter bruk... Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Brukerne på Trendtoppen elsker Sarah Jessica Parkers klassiske antrekk. Og perlekjedet hun bærer rundt halsen var slettes ikke en skivebom i motebildet heller.

Perler er nemlig i skuddet igjen, ikke minst takket være tv-serien Mad Men og den populære ladylike stilen.

Se noen av høstens lekre perlesmykker lenger ned i saken.

– Avslutt med perlene!

Selv om perler nå er trendy som aldri... nei, vent, som mange ganger før, kan du selvfølgelig velge å gå for billigere etterligninger.

Dersom du velger å investere i ekte perler, er det et par ting du bør vite om hvordan du skal ta vare på dem.

– Perler er organiske og porøse og kan trekke til seg lukt og farge fra kjemikalier i kosmetikkprodukter, forklarer Lene Stang i Mestergull.

Unngå hårspray, kosmetikk og parfyme direkte på perlene. Det legger seg som et belegg på perlene og de blir matte og mister glans.

– Gjør deg derfor ferdig med sminke, hår og parfyme først, og la perlene være det siste du tar på deg.

LES OGSÅ: Parfyme skal ikke stå i kjøleskapet

TA VARE PÅ PERLENE: Bruk en myk klut eller et perlepleiesett til å tørke av perlene dine etter bruk, fra Thune, kr 75.  Foto: Produsenten
TA VARE PÅ PERLENE: Bruk en myk klut eller et perlepleiesett til å tørke av perlene dine etter bruk, fra Thune, kr 75. Foto: Produsenten Vis mer

Matt av svette

Hun forteller også at ekstrem fuktighet fra svette faktisk kan påvirke perlenes glans og anbefaler at du tørker av perlene med en myk klut for å fjerne kosmetikkrester og eventuell fuktighet etter bruk.Katri Kotala hos Thune forteller om gullsmedens helt nye perlepleiesett.

– Perlepleiesettet inneholder to renseservietter og en ekstra fin mikrofiber-pusseklut. Bruk renseservietten til å rense perlene, uten å tilføre silketråden fuktighet. Tørk så perlene med den myke perlekluten, sier hun.

Selv om perler er motstandsdyktige mot støt og dunk, kan de skrapes opp av andre smykker.

– Oppbevar derfor perlene dine separat fra de andre smykkene i smykkeskrinet ditt, eller i en tøypose, råder Lene Stang.

Visste du at perler faktisk blir finere av å brukes?

– Lagrer du perlene dine over veldig lang tid uten å bruke dem, kan de tørke ut. Kos deg derfor med perlene dine så ofte du vil, oppfordrer Lene Stang.

Katri Kotala har et annet viktig poeng:

– Perlekjeder bør tres om jevnlig, alt etter som hvor ofte de blir brukt. Perletråden av silke vil bli slitt og strekke seg ved bruk, sier hun.

– Ikke ha perlekjedet på om natten, da både tråd og perler slites unødig og skitnes til.

Du kan velge de tradisjonelle kulturperlene, som dyrkes i saltvann, eller såkalte ferskvannsperler.

– Ferskvannsperlene er så bra at man nesten ikke ser forskjell på dem og kulturperler, sier Katri Kotala.

Hun forklarer også at det ikke er noen forskjell på hvordan man skal ta vare på perler fra saltvann eller ferskvann.

– Godt vedlikeholdte perler beholder sin skjønnhet i årevis, sier hun.

Se noen av høstens lekre perleskatter her:

Favoritt hos alle slags kvinner

Kanskje har både popstjerner og prinsesser skjønt nettopp dette. Det er nemlig ikke bare Sarah Jessica Parker som elsker perlesmykker.

LES OGSÅ: Tilbehøret du bare ha i høst

Kongelig kvinner verden over omfavner det klassiske smykket i enhver sammenheng: bryllup, klipping av snorer og ball er alle anledninger for å ta fram perlene.

På stjernefronten observeres stadig en så variert samling kvinner som Rihanna, Sophia Loren, Nicollette Sheridan, Jennifer Aniston, Sharon Stone, Taylor Momsen og Katherine Heigl med de klassiske smykkene.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer