Kopiering i motebransjen:

De saksøkte en av verdens største motegiganter – og vant

Nå får de millionerstatning.

FIKK MEDHOLD: Zara-eier Inditex må betale millionerstatning til det danske motemerket Rains etter å ha kopiert to av deres regnjakker. FOTO: ZARA
FIKK MEDHOLD: Zara-eier Inditex må betale millionerstatning til det danske motemerket Rains etter å ha kopiert to av deres regnjakker. FOTO: ZARA Vis mer
Publisert

Kopiering i motebransjen er en kjent sak, og det er fast fashion-gigantene som er den store, stygge ulven. Mange av de har nemlig spesialisert seg på nettopp å raskest mulig kopiere det som dukker opp på catwalken hos store designere og motehus, men også mindre motemerker.

Som oftest skjer det uten at noen egentlig sier skikkelig i fra. For grensen mellom inspirasjon og kopiering er hårfin, og mange av de mindre motemerkene mangler muskler til å ta opp kampen med motegigantene. Dermed får de holde på.

Kanskje ikke så rart da at det skapte overskrifter da det danske motemerket Rains vant over Zara-eier Inditex i en kopisak. Etter fire års kamp i retten fikk Rains medhold, og den internasjonale motegiganten ble funnet skyldig i å ha kopiert to av merkets regnfrakker.

SER DU LIKHETEN? Zara sin versjon til venstre og originalen til høyre. FOTO: RAINS
SER DU LIKHETEN? Zara sin versjon til venstre og originalen til høyre. FOTO: RAINS Vis mer

David mot Goliat

Nå er siste ord sagt i saken. Over ett år etter dommen har Rains inngått et forlik. Danske Børsen kaller det avslutningen på Davids kamp mot Goliat. Til avisa sier direktør i Rains, Daniel Brix Hesselager at han de er fornøyd med utfallet av saken.

– Vi fikk jo medhold i fjor i at designet vårt er beskyttet, og en avtale om erstatning var bare en siste formalitet. Jeg lever godt med forliket. Vi fikk det vi var ute etter, nemlig at det er blitt slått fast at designet vårt er beskyttet.

VERSTING: Det er ikke første gang Zara er blitt anklaget for å ha kopiert andres design. FOTO: NTB
VERSTING: Det er ikke første gang Zara er blitt anklaget for å ha kopiert andres design. FOTO: NTB Vis mer

Han vil imidlertid ikke avsløre hvor mye penger det er snakk om, men beløpet skal være i millionklassen. Forliket innebærer at Rains ikke kan føre tilsvarende plagieringssak mot Inditex i andre land, skriver bransjenettstedet Fashion Forum.

Vil flere skal ta opp kampen

Det var i 2017 at Rains først annonserte at de hadde gått til sak mot en av verdens største motevirksomheter. Etter fire års kamp i retten fikk de til slutt medhold.

I en pressemelding den gang sa medgrunnlegger Daniel Brix Hesselager:

– Vi vil vise at globale giganter ikke uhindret kan stjele design og krenke rettigheter som en del av sin forretningsmodell. Vi vet at mange fagfolk i og utenfor motebransjen har avventet resultatet av denne rettssaken for potensielt å kunne følge i våre fotspor.

Han avsluttet med å oppmuntre flere til å ta opp kampen mot motegigantene.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer