Mote:

De ukjente, norske modellstjernene

– Norske talenter bør dekkes uansett kjønn, mener modellagent.

UKJENTE STJERNER: Flere norske, mannlige modeller gjør det stort i utlandet. Foto: Scanpix
UKJENTE STJERNER: Flere norske, mannlige modeller gjør det stort i utlandet. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert

Norge byr på en rekke talenter innen mange ulike sjangere. Du kjenner nok til flere stjerner innen alt fra sport til mer kreative yrker, men ikke alle får like mye oppmerksomhet.

Det kan det være mange grunner til. Noen felt har en langt større følgerskare enn andre. Ta fotball, for eksempel. Bare Martin Ødegaard blir satt på benken under en kamp, er det en stor sak.

Men når flere norske, mannlige modeller gjør jobber for noen av verdens mest kjente motehus, er det ikke like store nyheter. Hvorfor har det seg sånn?

Aleksander Norheim, modellspeider og agent i Team Models, mener at norske talenter bør dekkes uansett kjønn.

– Det her handler om å løfte frem en hel bransje og vise at lille Norge har mye å by på uansett om det gjelder modeller, designere, fotografere eller stylister. Mannlige modeller får generelt mindre kred fordi kvinner har mer kjøpekraft i motebransjen, spesielt i Norge. I Norge har ikke menn et magasin som de kan jobbe for heller, så omtale er sjelden og til tider blir de ignorert.

Amar Faiz, grunnlegger av modellbyrået Idol Looks, mener dette ikke er den eneste grunnen til at disse modellene ofte blir «glemt».

– Vi i motebransjen kan godt heie og klappe for at en gutt eller jente gjorde et stort show, men mannen i gata bryr seg ikke om det. De er ute etter spennende personlighet fremfor hvilken jobb han eller hun gjorde sist. Når det gjelder herremodeller, så skjønner jeg at de ikke får mye medieoppmerksomhet fordi vi blir dessverre ikke kjent med personlighetene deres.

De ukjente stjernene

Faiz mener at det skal mer til enn å gå en stor visning for å få oppmerksomhet.

– Man må ha it-faktor for å bli snakket om og bli lagt merke til. Spennende personlighet med sjarme og en interessant historie er oppskriften til å få medias oppmerksomhet.

Likevel mener han at medier bør bli flinkere til å skrive om de norske herremodellene som gjør det så bra i utlandet.

– Jeg synes for eksempel at Nikolai Danielsen fra Team Models burde få mer oppmerksomhet. Han har karisma og en spennende personlighet som jeg mener mange vil bli kjent med, sier Faiz og fortsetter:

– Av gutta jeg representerer i Idollooks vil jeg at dere skal huske navnene Jonas Halvorsen og Andreas Grundvig - begge har alt som skal til for å bli superstjerner.

Uavhengig av kjønn fortjener alle talenter oppmerksomhet, men Faiz mener det er positivt at denne bransjen har såpass mye fokus på kvinner ettersom det er en av få som faktisk har det.

– Kvinner har høyere status enn menn i modellbransjen, noe jeg syns er fantastisk fordi de fleste andre bransjer er dominert av menn. Det er tøffere å være kvinnelig modell enn mannlig modell, så all ære til damene!

Idol Looks-grunnleggeren nevner blant andre Nikolai Danielsen fra Team Models, men Alexander Norheim kan legge til noen andre navn på den lista som har bemerket seg i det siste.

– Jeenu Mahadevan er allerede en av de som er på toppen i bransjen når det kommer til catwalk, med Fendi, Zegna og Salvatore Ferragamo som noen av hans faste visninger. Denne runden gikk han glipp av noen visninger fordi han gjorde en kampanje for Polo Ralph Lauren.

JEENU MAHADEVAN: På catwalken for Givenchy. Foto: Scanpix
JEENU MAHADEVAN: På catwalken for Givenchy. Foto: Scanpix Vis mer

Norheim nevner også Martin Jørgensen som har gått flere visninger og gjort kampanjer for Celine. Preben Helleberg debuterte denne sesongen med å gå for kjente merker som Louis Vuitton, Balmain og Lanvin.

MARTIN JØRGENSEN: På catwalken for Celine. Foto: Scanpix
MARTIN JØRGENSEN: På catwalken for Celine. Foto: Scanpix Vis mer
PREBEN HELLEBERG: På catwalken for Louis Vuitton. Foto: Scanpix
PREBEN HELLEBERG: På catwalken for Louis Vuitton. Foto: Scanpix Vis mer

– Samir Ali debuterte med å gå for Loewe, JW Anderson og Lanvin - for å nevne noen. Totalt gikk han ni visninger og fikk omtale i amerikanske Vogue.

Vetle Emile har også gjort seg svært bemerket i utlandet. Nylig var han å se i kampanjen til samarbeidskolleksjonen mellom artisten Pharell og ikoniske Chanel.

SAMIR ALI: På catwalken for Lanvin. Foto: Scanpix
SAMIR ALI: På catwalken for Lanvin. Foto: Scanpix Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer