Hår

De verste hårtabbene: - Håret knekker rett av

- Det burde vært forbudt, sier ekspert.

EKSPERIMENTERE: Det er ingen tvil om at folk er glad i å eksperimentere med sitt eget hår - men er det alltid like lurt? FOTO: NTB Scanpix
EKSPERIMENTERE: Det er ingen tvil om at folk er glad i å eksperimentere med sitt eget hår - men er det alltid like lurt? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Vi har vel alle kjent på følelsen av å være ordentlig lei av vår samme, gamle frisyre - og ikke minst vår samme, gamle hårfarge? Suget etter å gjøre noe helt nytt med manken dukker stadig opp, men er ideene alltid like gode?

Skal vi tro frisørene, er svaret nei. Det er særlig noen konkrete gjengangere vi aller helst burde søke å unngå. Frisør hos Lyko Oslo City, Betina Olafsen, sier det er spesielt mange som har eksperimentert med sitt eget hår mens de har vært i karantene.

- «How to»-videoer på Youtube har tydeligvis gitt folk inspirasjon til å eksperimentere med både klipp og hårfarging hjemme. Jeg tror ikke folk aner hvor mange som har tatt saken i egne hender den siste måneden. Hjemmeklippet lugg spesielt, ler Olafsen.

Hun sier at resultatet likevel ikke alltid er like krise - noen ganger kan det bli fint. Utfordringen ligger derimot i at det kan være vanskelig å rette det opp igjen til slik de egentlig ville ha det, da de tok saksa fatt.

- Det har absolutt vært en jobb å rette opp disse frisyrene.

Et no-go produkt

Utover noen uheldige hjemmesnekra frisyrer og hjemmefarginger, er det ifølge frisøren svært mange som hopper over en av de viktigste tingene man burde inkludere i hårrutinen sin, nemlig et varmebeskyttende produkt.

- Det å påføre en god varmebeskytter før bruk av varmeverktøy, som rettetang, hårføner eller stylingverktøy, kan forhindre store skader på håret. Som frisør ser man litt for ofte termisk skadet hår, som man kunne unngått ved bruk av beskyttelse - i hvert fall til en viss grad.

- Burde vært forbudt

Den tidvis populære blondesprayen får heller ingen gode ord fra Olafsen. Frisøren sier at dette produktet, som skal gjøre deg blondere eller skjule etterveksten når man er på «overtid», nesten burde vært forbudt.

- Når man påfører dette produktet, kan sprayen kan sitte i håret veldig lenge - selv om det er farget over og man ikke lenger kan se det. Det vil gjøre håret så tørt og sprøtt at dersom man påfører bleking over blondesprayen, kan man risikere at håret knekker rett av - eller blir veldig elastisk. Det har jeg sett flere tilfeller av!

Den samme skaden kan skje om man bleker håret med tørrsjampo i. KK har tidligere skrevet om viktigheten av å ikke komme til frisørtimen med tørrsjampo i håret - dette av samme grunn.

- I enkelte tørrsjampoer er det stoffer som reagerer kjemisk sammen med bleking, slik at håret koker og kan knekke av, sa Lisbeth Hildre, som er frisør og daglig leder ved Nikita Sirkus, til KK.

Hun forklarte at dette ikke gjelder alle typer tørrsjampo, men at det anbefales å unngå det for å være på den sikre siden. Du bør også droppe tørrsjampo før andre kjemiske behandlinger, som farging og permanent.

Kan miste hår

- Er det noen frisyrer som gir større skade på håret enn andre?

- Å bruke en altfor stram hestehale, som alltid sitter på samme sted, kan være mer skadelig for håret enn man tror. Dersom man gjør dette over lenger tid, kan man risikere å miste hår på dette stedet. Ikke minst er det ubehagelig etter en lang dag, sier Betina.

Hårstrikken kan faktisk gjøre store skader på håret. Har du kanskje irritert deg over småhårene du aldri klarer å få med i strikken? Da kan det være nyttig å vite at babyhårene, som de også kalles, skyldes nettopp hårstrikken.

Babyhår

– Babyhår, i alle fall de som er litt lengre, er hår som har knekt på grunn av hårstrikk, har Agnes Gulbrandsen, som er frisør, makeupartist og gründer av frisørkjeden Gevir, tidligere sagt til KK.

- Hvordan vet man at de korte hårene skyldes strikken?

– Mål lengden på hårene, sjekk om de møter tyngdepunktet til strikken. Hvis det er tilfelle, er det strikken som har forårsaket de knekte hårene, sier Gulbrandsen.

Det handler om hvor mye man strammer strikken – og hvor du plasserer den. Ha forskjellige tyngdepunkter. Ikke sett strikken på samme sted bestandig, råder frisøren.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer