Kviser:

Den eneste måten du bør klemme ut en kvise på

Det er kun én teknikk som gjelder, ifølge ekspertene.

KLEMME KVISE: Nei, det anbefales ikke, men noen ganger må vi bare klemme i vei. Ekspertene forklarer det hvilken måte som er best. Foto: Shutterstock / JL-Pfeifer
KLEMME KVISE: Nei, det anbefales ikke, men noen ganger må vi bare klemme i vei. Ekspertene forklarer det hvilken måte som er best. Foto: Shutterstock / JL-Pfeifer Vis mer
Publisert

Vi får ofte høre at vi absolutt ikke bør klemme kvisene vi har i ansiktet. Uansett hvor irriterende de er. Ifølge Michael Zangani, overlege og akne-ekspert ved Akademiklinikken, kan kviseklemmingen faktisk føre til dypere infeksjon og arrforandringer.

Men noen ganger er de bare så plagsomme, at det ender med at vi rett og slett bare gjøre det. I så fall er det faktisk bare én måte å gå frem på, og her får du oppskriften:

Slik skal kvisen klemmes ut

Først og fremst må kvisen være moden. Det vil si at den er fylt med gult puss. Deretter må du bruke en steril nål. Det kan du få kjøpt på apoteket.

EKSPERT PÅ HUD: Rolah Lønning er kosmetisk lege på BeWell klinikken, samt forfatter av boken «Frisk Hud».
EKSPERT PÅ HUD: Rolah Lønning er kosmetisk lege på BeWell klinikken, samt forfatter av boken «Frisk Hud». Vis mer

- Lag et lite hull på «toppen» av kvisen. Bruk deretter to kompresser eller bomullsdotter til å presse innholdet forsiktig ut, sier Zangani.

Rolah Lønning, kosmetisk lege på BeWell klinikken, forfatter av boken «Frisk Hud» og eier av ROKderm, anbefaler deg også å gjøre dette. Men hun tipser også om at du bør få åpnet porene før du klemmer ut pusset i kvisen.

- Dette kan du gjøre ved hjelp av dampen i et varmt bad eller dusj, eller ved å holde en varm, fuktig klut over kvisen i cirka 30 sekunder først, forklarer hun.

Lønning anbefaler deg å bruke epiduo eller basiron som en spotbehandling på kvisen gjennom natten.

- Som regel vil kvisen være betraktelig mye mindre dagen etter, sier hun.

Kort oppsummert:
1. Kvisen må være gul og moden
2. Finn frem en steril nål
3. Sørg for å få åpnet porene, enten ved å ta et bad, en dusj eller holde en fuktig, varm klut over ansiktet.
4. Stikk hull på toppen av kvisen med nålen
5.Bruk to kompressorer eller bomullsdotter og press innholdet i kvisen forsiktig ut
6. Ha på litt epiduo eller basiron på kvisen gjennom natten

LES OGSÅ: Kan fet mat og sukker gi deg kviser?

Ta knekken på megakvisen

De dyptliggende kvisene, som du gjerne kjenner, men som kanskje ikke blir så fort gule, dukker opp en gang innimellom - ofte på haken eller langs kjeven.

– Dette skjer når betennelsen i talgkjertelen oppstår dypere ned i huden og når poren opp til hudoverflaten er tettet, har Kjersti Johansen, nordisk fagsjef i Dermanor, tidligere sagt til KK.no.

- Når det kommer til de dypere kvisene, er det veldig viktig å ikke begynne å klemme på dem før de har en solid gul tupp. Klemmer man på en dyp, rød kvise, vil pusset kunne spre seg nedover i huden og føre til en verre inflammasjon.

Har kvisen først oppstått, er det altså best å bare la den være i fred. Du kan eventuelt legge på et produkt som inneholder betennelsesdempende salisylsyre.

– Salisylsyren fjerner døde hudceller slik at poren åpner seg litt og demper betennelsen slik at hevelsen og rødheten dempes, sier Johansen og understreker at det ikke er uvanlig at en slik kvise varer i én til to uker.

Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til nytte for nye lesere!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer