Sminkekoster:

Den eneste sminkekosten du trenger

- Ofte kan man greie seg med bare denne ene kosten, sier makeupartist.

SMINKEKOSTER: Det finnes et hav av sminkekoster eller makeupbørster om du vil, de fleste kan du la ligge. Foto: NTB Scanpix
SMINKEKOSTER: Det finnes et hav av sminkekoster eller makeupbørster om du vil, de fleste kan du la ligge. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Makeupartistene har ofte et helt arsenal av sminkekoster, men trenger egentlig du og jeg å bruke like mange for å få makeupen fin? Finnes det én børste som kan gjøre jobben? Ja, da vil vi gjerne vite det! Vi har derfor spurt makeupartistene hvilken børste de ville valgt, dersom de bare fikk velge én. Og som med alt annet, er tipset at du tester dem ut og ser om du faller for en av dem du også.

Makeupartist Affi Torabbeigi mener det er fullt mulig å finne én universalbørste.

- Med mindre man skal legge en superavansert øyenskygge, kan man egentlig greie seg med en, sier Torabbeigi, som står bak instagramkontoen @byaffi og nettstedet makeupartistoslo.no.

LES OGSÅ: Du glemmer vel ikke å vaske kostene?

Dette skal du se etter

For å finne frem til den rette kosten, mener Torabbeigi du gjør lurt i å tenke over hva du ønsker å oppnå med sminken. Er du ute etter en skygge som definerer eller «løfter» øyet, eller er målet å fremheve øyenfargen din? Det kan nemlig spille inn på hvilken kost du bør velge. Vil du for eksempel fremheve øyet, forklarer hun at du kan bruke en lys farge, som det holder å påføre med en litt større, flat kost.

- Ønsker du derimot å definere øynene dine, kan du gjerne bruke en mindre, rund og gjerne mer kompakt børste, sier hun.

Det er likevel to gjennomgående kvaliteter, eller ikke-kvaliteter makeupartisten mener er gull for en rekke sminke-uttrykk:

MAKEUPARTIST: Affi Torabbeigi. Foto: Privat
MAKEUPARTIST: Affi Torabbeigi. Foto: Privat Vis mer

- Bruker du en kost som ikke er for fluffy eller ikke for kompakt, kan du oppnå mange gode resultater, sier hun.

Dersom hun må anbefale én børstetype, lander hun på en liten creasebørste.

Dette er en litt bred, ofte rund kost, som er smalnet av øverst. Børsten brukes vanligvis til å påføre skygge i globalen, men kan ifølge Torabbeigi fint brukes til å legge en fullstendig skyggelook.

- Investerer du i en god, og liten creasebørste tror jeg at du kan klare mange fine skyggedesign, sier hun.

Men, bruker du kun én børste, minner makeupartisten om å være nøye med å begynne med de lyse fargene og fortsette med de mørkere. Slik unngår du nemlig at de mørke fargene smitter over og griser til de lyse.

CREASEBØRSTE: Makeupartist Affi Torabbeigi mener det holder med denne kosten, som gjerne kalles en creasekost eller creasebørste. Foto: NTB Scanpix
CREASEBØRSTE: Makeupartist Affi Torabbeigi mener det holder med denne kosten, som gjerne kalles en creasekost eller creasebørste. Foto: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Disse fargene får øynene dine til å «poppe»

Crease + q-tips

Torabbeigi har også et triks for dagene man til og med klarer å miste sin nye bestevennbørste. Står du børsteløs på badet mener hun at du rett og slett kan bruke en q-tips! Er du fin nok på labben, kan du til og med prøve deg på en smokey-eye! Da legger du først den lyse basen med fingrene, før du forsiktig legger de mørke tonene med q-tipsen. Her røper hun også et annet lite triks:

- Ønsker du deg en mer intens farge? Det kan du enkelt oppnå ved å fukte q-tipsen litt, sier hun.

Men, makeupartisten har også en viktig påminnelse til de av oss som kan bli litt vel ivrige.

- Husk å bruke litt og litt produkt av gangen. Dette er ikke minst viktig når man improviserer med sminkeutstyret, sier hun.

Når skyggen er på stell, tipser Torabbeigi om å avslutte med en highlighter på øyelokket eller i øyekroken, så 1-2-3 er du klar for fest -uten så mye som én kost!

Derfor er blenderbørsten en favoritt

Karen A. Bessesen i Nikitas kreative team har også en all-roundbørste å dele. Hennes tips er blenderkosten, en kost som ofte brukes til å duse ut farger og skape «dybde» i globalen. Børsten kommer ofte med lange «bustehår» og er ikke så tettpakket.

- Disse egenskapene gjør den perfekt til å jevne ut skyggeoverganger, samtidig som man enkelt kan bygge opp fargepigmentet på øyelokket, sier hun.

MAKEUPARTIST: Karen A. Bessesen. Foto: Privat
MAKEUPARTIST: Karen A. Bessesen. Foto: Privat Vis mer

Makeupartisten forteller også at kosten er enkel å anvende, og at den fint kan brukes til flere typer øyenskygge. Når det kommer til valget mellom den naturlige og den syntetiske versjonen, mener hun begge kan gjøre jobben og legger til at trikset ligger i hvordan man bruker de. Som eksempel på metode, legger hun frem følgende trinn.

  1. Legg en «lett» vask av farge over øyelokket. Bruk lette bevegelser med børsten slik at du unngår harde linjer.
  2. Ønsker du en mer intens farge, kan du legge litt mer press på børsten.
  3. Dypp deretter spissen av kosten i øyenskyggen og jobb produktet inn i globalen med små sirkelformede bevegelser.

-Dette vil «buffe» inn fargen, samtidig som man kan jobbe bort eventuelle harde linjer, forklarer hun.

Makeupartisten forteller at man også kan bruke blendingkosten for en lett, smokey «liner effekt»: Press da busten lett med pekefingeren og tommelen og dypp den forsiktig i skyggen. Jobb så fargen inn i vippelinjen eller i ytterste del av øyekanten. Slik får du nemlig konsentrert mer farge ved ønsket område. Hun gjør også oppmerksom på problemet med å bruke for mye produkt:

BLENDERBØRSTEN: Makeupartist Karen A. Bessesen mener du kommer langt kun med denne. Foto: NTB Scanpix
BLENDERBØRSTEN: Makeupartist Karen A. Bessesen mener du kommer langt kun med denne. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Bruker du én og samme kost er det også spesielt viktig at du fjerner tidligere produkt, når du går inn å duser ut fargene. Ellers blir det fort flekkete, advarer hun.

LES OGSÅ: Slik nailer du farget eyeliner

Ta med denne i vesken!

Makeupartist Anne-Grethe Starheim synes det er vanskelig å peke ut én børste. Starheim, som står bak instagramkontoen @ag_star /@ags_hage og agstarheim.no, forklarer at flere faktorer spiller inn. Blant disse er utgangspunktet ditt, resultatet du ønsker deg og ikke minst kvaliteten på øyenskyggen. Må hun derimot plukke den perfekte «oppfriskningsbørsten» som du kan ha med i vesken, er valget lettere: Her anbefaler hun nemlig blenderbørsten.

MAKEUPARTIST: Anne-Grethe Starheim. Foto: Kjell Ruben Strøm.
MAKEUPARTIST: Anne-Grethe Starheim. Foto: Kjell Ruben Strøm. Vis mer

- Denne er ikke bare super for å duse ut farger, men den kan også legges på langs og brukes som en flat kost, tipser hun og forklarer at du med kosten på langs kan trykke på pigmentene før du duser dem pent ut.

- Ikke bare det, børsten er ofte lett å bruke, forteller hun.

Ifølge Starheim er blenderkosten også fin for dem av oss med litt mindre øyne.

- Fordi den er nokså spiss, kommer den godt til, til tross for at den er litt stor, sier hun og legger til at børsten dessuten er en super match til produkter som passer mindre øyne fint.

- På mindre øyne kan man dra på med mer shimmer og lysere skygger. Dette er produkter som tåler å legges over større områder og som derfor også kan påføres med større koster, sier hun.

Ønsker du å fiffe deg opp utover kvelden er det riktignok én ting hun ville vært forsiktig med å bruke blenderbørsten til: Sminking under nedre vippekant.

- Her kan en blenderbørste bli litt stor. Da hadde jeg heller freshet opp sminken ved å bruke en q-tips for å rense opp under øyene, sier hun.

LES OGSÅ: Stor test av røde leppestifter

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer