Den lille sorte:

- Den lille sorte er en av de største bløffene i moteindustrien

Fargeekspert Dagny Thurmann-Moe går hardt ut mot klassikeren.

DEN LILLE SORTE: Designer Alberta Ferretti hadde kledd opp flere av modellene sine i den lille sorte under moteuken i høst. Foto: Scanpix
DEN LILLE SORTE: Designer Alberta Ferretti hadde kledd opp flere av modellene sine i den lille sorte under moteuken i høst. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har sikkert hørt om «den lille sorte». En sort kjole som «alle burde ha hengende i klesskapet sitt». En kjole man kan ta frem hver gang det er helt krise og du vet ikke vet hva du skal ha på deg. Dette er det vi har blitt fortalt og hva vi selv har fortalt videre, for det var jo tross alt Coco Chanel det startet med. Men dette mener fargeekspert, konsulent, foredragsholder og forfatter av boka «Farger til folket», Dagny Thurmann-Moe, du bare må glemme.

- Den lille sorte er en av de største bløffene i moteindustrien. Og det at en farge, som er den fargen færrest kler, skal funke for alle, er rett og slett tull. I tillegg til det, ender de som er kledd i den lille sorte opp som en slags kjedelig, monoton gjeng hvor alle er kledd i det samme antrekket, sier Thurmann-Moe.

LES OGSÅ: Riktig farge tenner lysten

- De mest ulogiske fargene

Tidligere har også fargeeksperten gått hardt ut mot både sort og grått. To farger vi i Norge er svært glade å ta i bruke. Men ifølge henne, er det ingen som kler det!

- Sort og grått er for de fleste av oss de minst logiske fargene å kle seg i, og grunnen til det er at det er nesten ingen som kler det. Det er vanskelig å se bra ut i sort og grått, og det er fordi de aller fleste av oss ser automatisk utvasket ut i ansiktet, øynene blir daffere og mister glød, huden ser gusten ut, og poser under øynene og fine linjer i ansiktet blir fremhevet.

De sorte plaggene er blitt en stor favoritt blant mange av oss. Selv er jeg ganske så glad i den og velger gjerne noe sort når jeg ønsker et elegant antrekk eller noe som er litt røffere. Men når jeg leser hvilken effekt fargen faktisk kan ha, er det mulig jeg må ta en ekstra titt i klesskapet. Det som også bør nevnes er at mange velger sorte plagg fordi de ønsker å oppnå noe litt annet enn et elegant eller røft antrekk.

- Det er mange som gjerne vil ha en slank figur og derfor velger sort, men du vil få den samme effekten med mørke nyanser av andre farger, samtidig som du vil se vennligere ut OG får øyenfargen fremhevet, forteller Thurmann-Moe.

LES OGSÅ: Dette er grunnen til at du får lo på klærne dine

Finn ut hva som passer til deg

Okei, så er ikke sort det beste valget for oss, men hva er det som egentlig passer? Ifølge eksperten må du ta en titt på øynene dine. Hvilken farge har de? Under har eksperten listet opp hvilke farger som passer til brune, grønne og blå øyne:

BRUNE ØYNE

 • Dype lilla- og plommetoner
 • Myke terracottafarger og varmere bruntoner med glød
 • Sennepsgult, oker og gull
 • Varme nyanser av rødt

Trenger du litt nytt og fargerikt til garderoben din? Se her!

GRØNNE ØYNE

 • Alle nyanser av grønt. Smaragdgrønt er en evig klassiker for festsesongen
 • Både varme og kalde lilla- og plommetoner
 • Dype nyanser av blått (tenk safir)
 • Sennep og oker
 • Rustfarger

BLÅ ØYNE

 • Nyanser av blått fra himmelblått og nedover. De dypere nyansene er gjerne mer passende for festsesongen
 • Nyanser av grønt: Fra furu til smaragd, mose, og de dypere gressgrønne nyansene
 • Dype, varme bruntoner (tenk kaffe, dyp terracotta og praline)

LES OGSÅ: Slik har du aldri sett Vogue-redaktør Anna Wintour før

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer