Sminke:

Den ultimate maskara-guiden

- Jeg håper den kan gjøre jakten på den perfekte maskaraen litt enklere.

Den ultimate maskara-guiden
Publisert

Vi snakker stadig om hvor viktig det er å finne riktig foundation, men tro meg: Å velge riktig maskara er like essensielt.

Det finnes en jungel av sminkeprodukter, og de er slett ikke like. Det kan være vanskelig å finne den optimale maskaraen som gir fyldige vipper, farge og definisjon.

For å lære hva du bør se etter, har jeg laget en oversikt. Jeg håper den kan gjøre jakten på den perfekte maskaraen litt enklere.

Volum vs. lengde

Finn ut hva du liker! Liker du best bøttevis av volum, eller vil du at øyevippene skal være lange og separerte? Kanskje du er som meg som sier «ja takk, begge deler» For å unngå bomkjøp bør du bestemme deg for hva du vil ha før du går i butikken. Da slipper du å lete gjennom jungelen, og det blir mye enklere å spørre om hjelp.

Sminkørens tips: Ønsker du et ekstra våkent blikk, kan du legge volummaskara kun på de øvre vippene, og beholde vippene under øynene naturlig.

Tips! Påfør alltid maskaraen i sikksakk-bevegelser. Dette gjør at vippene blir ordentlig skilt, og at alle hårene får farge på seg.
Tips! Påfør alltid maskaraen i sikksakk-bevegelser. Dette gjør at vippene blir ordentlig skilt, og at alle hårene får farge på seg. Vis mer

Velg farge

Svart: Fargen de fleste tenker på når man nevner maskara. Svart er et klassisk og trygt valg. Svart maskara passer de fleste, uansett hudfarge eller øyefarge. Utfordringen med helsvarte vipper er at det kan oppfattes litt hardt eller strengt.

Brun: Dette er fargen for deg som ønsker innramming til øynene, men gjerne vil ha en mer naturlig look. Brunt er rett og slett safe. Et godt tips er å velge en brun maskara som er kald i fargen. Da unngår du at vippene får et oransjeskjær når solen skinner på dem.

Farget maskara: Lek deg med farger! Blå, lilla, grønn – her kan du virkelig være kreativ. La vippene være i fokus, og hold resten av øyesminken enkel. Å velge en ny farge på maskaraen er kanskje den enkleste måten å endre sminken din på, om du ønsker en liten forandring.

Sminkørens tips: Påfør svart maskara på øyevippene over øyet, og en brun maskara på vippene under. Da får du en fantastisk innramming – uten at det blir hardt eller tungt.
Sminkørens tips: Påfør svart maskara på øyevippene over øyet, og en brun maskara på vippene under. Da får du en fantastisk innramming – uten at det blir hardt eller tungt. Vis mer

Bruk vippetangen riktig

Noen øyevipper er helt rette, uten særlig bøy. For å hjelpe hårene i riktig retning kan du bruke en vippetang. Husk alltid å bruke tangen før du legger maskara, ellers kan du skade vippene.

Sminkørens tips: Bruker du vippetangen ofte, er det lurt å pleie øyevippene regelmessig. Bruk en olje eller et serum som gjør vippene sterke og sunne. Husk også å rengjøre vippetangen regelmessig – gjerne i varmt vann og såpe.
Sminkørens tips: Bruker du vippetangen ofte, er det lurt å pleie øyevippene regelmessig. Bruk en olje eller et serum som gjør vippene sterke og sunne. Husk også å rengjøre vippetangen regelmessig – gjerne i varmt vann og såpe. Vis mer

Ulike koster

Selve maskarakosten har mye å si for resultatet. Noen koster er tette og bustete, mens andre er tynne og ser ut som en kam. Det er en grunn til at kostene er ulike!

Volum: En del volummaskaraer har fiber i seg, som legger seg rundt vippene og gjør de tykkere og lengre. Da kreves det en kost som påfører mye produkt – selvfølgelig uten å klumpe. Store, tykke maskarabørster gir et intenst resultat. Jo tettere børstehårene sitter, desto mer volum får du på vippene. En slik kost kan være vanskeligere å bruke, men med litt øvelse vil du både unngå søl og få fyldige, dramatiske vipper.

Lengde: Maskaraer som er laget for å oppnå maks lengde, har gjerne en kost laget av gummi. Gummikoster er supre til å fordele produktet jevnt på alle vippene. Med slike børster er det ofte lettere å legge maskaraen pent om du ikke er helt dreven.

Sminkørens tips: Har du en maskara i sminkepungen som ikke er helt optimal for deg, bør du prøve en annen maskarakost. Finn fram favorittkosten, og dypp den i maskaraen som ellers ikke blir brukt.

Tips! Om du har brukt opp favorittmaskaraen din, og det er noen rester igjen: Skru igjen lokket, og legg den i et glass med varmt vann. Da blir produktet mykt igjen, og du får brukt opp hele maskaraen.
Tips! Om du har brukt opp favorittmaskaraen din, og det er noen rester igjen: Skru igjen lokket, og legg den i et glass med varmt vann. Da blir produktet mykt igjen, og du får brukt opp hele maskaraen. Vis mer

Unngå søl

Det er fryktelig fort gjort å søle når du legger maskara. Tro meg, jeg har altfor mye erfaring akkurat der. Mitt beste tips er å la flekken tørke helt før du begynner å fjerne den. Starter du å gni før den er tørr, vil du risikere å dra svartfargen utover ansiktet. Ta heller en q-tips med litt foundation eller concealer på, og med et lite strøk er hele flekken borte.

FOTO: Cecilie Krogh
FOTO: Cecilie Krogh Vis mer

Vannfast maskara

Noen ganger er det helt essensielt at maskaraen sitter som støpt! Enten man frykter tårer i et bryllup, festen skal være utendørs eller det rett og slett er en regnværsdag.

Unngå klumper: Vannfaste maskaraer er ofte litt tørrere i konsistensen og kan klumpe seg lettere. Det er viktig at du er lett på hånden når du sminker deg. Påfør litt og litt produkt. Jeg liker selv å ha en helt ren maskarakost tilgjengelig som jeg kan bruke til å fjerne overflødig produkt.

Sminkørens tips: Riktig sminkefjerner er essensielt. Finn fram en olje du kan fjerne den vannfaste maskaraen med. I tillegg til at fargen slipper uten at du gnir hardt, pleier oljen vippene og gjør øynene klare til neste dag.
Sminkørens tips: Riktig sminkefjerner er essensielt. Finn fram en olje du kan fjerne den vannfaste maskaraen med. I tillegg til at fargen slipper uten at du gnir hardt, pleier oljen vippene og gjør øynene klare til neste dag. Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer