Motehistorie

Den utrolige historien bak den høyhalsede genseren

Vet du hvorfor den ble funnet opp?

HØYHALSET GENSER: Man skulle kanskje tro at den ble skapt for å beskytte mot kulde, men slik er det altså ikke. Foto: NTB
HØYHALSET GENSER: Man skulle kanskje tro at den ble skapt for å beskytte mot kulde, men slik er det altså ikke. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En høyhalset genser har blitt en viktig del av vår garderobe. Ikke bare liker vi hvordan den ser ut, men den er jo også utrolig praktisk på kalde vinterdager.

Vi har ikke tenkt mye på hvorfor den høyhalsede genseren ble oppfunnet, men dersom vi skulle ha gjettet så var det for nettopp det; å holde halsen god og varm gjennom kjølige dager.

Men der tok vi jammen meg feil! I NRK-serien «Ting!» med motekulturhistoriker Ragnhild Brochmann og kulturjournalist Anita Reinton Utgård får vi nemlig vite hvorfor høyhalseren ble skapt.

Foto: NTB
Foto: NTB Vis mer

Vi må nemlig helt tilbake til Middelalderenfor å bli introdusert for den høyhalsede genseren. «En ringbrynje med hette er vel og bra, men den gnikker noe inni hampen mot halsen - inntil høyhalseren blir funnet opp», forteller Brochmann og Reinton Utgård i serien.

Det var ridderne som trengte noe på huden for å unngå både sår og blødninger. Senere ble høyhalseren elsker at kongelige, og var i mange år et vesentlig element ved deres antrekk.

Videre i mini-serien får vi se hvor sentralt plagget har vært for både sporty mennesker, rebellene og skuespillere, musikere og kunstnere.

Foto: NTB
Foto: NTB Vis mer

I dag er det nok ikke mange som bruker det for å forhindre blødning på halsen - heldigvis - men heller for å holde seg varm eller bare skape et kult antrekk!

Det er ingen tvil om at høyhalseren har spilt en stor rolle for mange, og den kommer nok ikke til å forsvinne fra våre garderober med det første.

Kanskje du, som oss, ble inspirert til å hente fram din favoritt fra klesskapet? I så fall vil du finne noen superfine måter å bruke plagget på her:

Foto: NTB
Foto: NTB Vis mer

Finn frem en høyhalser i en deilig farge og kombinere den med dine favorittjeans. Pøs på med tilbehør i sterke, friske farger for det perfekte vårantrekket!

Foto: NTB
Foto: NTB Vis mer

På litt kaldere dager vil det være en god idé å bruke en høyhalser under en jumpsuit. Har du en neddempet farge på jumpsuit-en, vil en farget høyhalser tilføre det hele det lille ekstra!

Foto: NTB
Foto: NTB Vis mer

Skinnjakken hører våren til, og se så fint det er å bruke en høyhalser med et slikt plagg!

Foto: NTB
Foto: NTB Vis mer

Denne vinteren har vi sett spesielt med høyhalsere uten ermer. De er perfekte å bruke sammen med gensere og under kåpen, men som du ser på bildet over fungerer den også utmerket som en vest sammen med et sommerlig skjørt.

Foto: NTB
Foto: NTB Vis mer

Dressen er vår store garderobefavoritt, og selvfølgelig kan man bruke høyhalseren sammen med den!

Foto: NTB
Foto: NTB Vis mer

Bruk gjerne høyhalseren under din favorittskjorte.

Foto: NTB
Foto: NTB Vis mer

Dette antrekket skriker både vinter og sommer. Nå som varmere tider nærmer seg kan det være en god idé å droppe den tjukke kåpen og heller gå for en høyhalser under en kjole sammen med et par sneakers.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer