TikTok

Denne anti-fat-shaming-trenden går viralt

– Det sender en beskjed om at det å passe inn i slike klær er feil.

ANTI-TREND: Unge slår tilbake mot fat-shaming-trend på TikTok. FOTO: skjermdump.
ANTI-TREND: Unge slår tilbake mot fat-shaming-trend på TikTok. FOTO: skjermdump. Vis mer
Publisert

Det kan virke som om TikTok-brukere verden over har sett seg grundig lei på fat-shaming. For nå er det kroppspositivisme som trender på den raskt voksende sosiale medieplattformen.

Influenser og modell Sonja Iren Johnsen (22) mener det er bra at folk nå reagerer.

«Tipper hun er tjukk under de klærne»

Tilbakeslaget kommer som en reaksjon på en rekke videoer der folk filmet seg selv iført baggy t-skjorter og store klær med caption «Tipper hun er tjukk under de klærne». Til sangen «Love Me» av Lil Wayne drar de så klærne stramt rundt midjen for med det å «avsløre» sin slanke figur.

– Det å lage en video for å bevise at man er slank, bidrar til mer kroppspress, sier Johnsen som kaller trenden unødvendig.

Trenden har også av flere blitt kritisert for å være både rar, fornærmende og teit, og møtte nærmest umiddelbart kritikk.

– Jeg tror ikke de som kaster seg på mange av disse trendene direkte fatshamer, men de bidrar til mer fatphobia, sier Johnsen.

– Det er flere skadelige trender på TikTok som bidrar til mer kroppspress. Trender der man skal «bevise» at man er slank under klærne, kaloritelling eller «what I eat in a day». Det er mye snakk om jenter som ikke skal veie over 60 kilo, legger hun til.

Mot-trend

Så hva gjør man for å bekjempe en viral trend? Setter hardt mot hardt, vel.

For nå oversvømmes TikTok av videoer som en reaksjon på fat-shaming-trenden.

Og de får millioner av visninger.

«Jeg vil heller være tjukk enn å body shame andre for å booste eget ego», skriver en. «Fuck denne trenden», skriver en annen. «Og hva så?», skriver en tredje.

Sonja Iren Johnsen hyller mot-trenden som hun kaller «utrolig viktig».

– Jeg synes de er tøffe som tør, for jeg har aldri sett så mye netthets som på TikTok.

Hun snakker av egen erfaring. For på den raskt voksende sosiale medieplattformen har det rent inn med stygge kommentarer.

– Det er så utrolig mange som bruker TikTok hver eneste dag, og veldig mange unge. Disse skadelige trendene treffer en allerede sårbar gruppe. Hvis vi fortsetter med fat-shaming og kroppspress, tror jeg tallene for de som sliter med spiseforstyrrelser vil øke enda mer.

INFLUENSER: Sonja Iren Johnsen mener det er viktig med motstemmer til potensielt skadelige TikTok-trender. FOTO: privat.
INFLUENSER: Sonja Iren Johnsen mener det er viktig med motstemmer til potensielt skadelige TikTok-trender. FOTO: privat. Vis mer

Hun mener det er skremmende å se hvor viktig det virker å være for mange unge å vise at de er slanke og hvor normalisert det er å begynne på dietter i svært ung alder.

– Vi trenger å se mangfold og forstå at vi kommer i alle mulige størrelser og fasonger. Vi må heie på andre og huske at vi aldri vet hva en annen person går igjennom, minner Johnsen om.

– Kan føles som et angrep

Også leder i Press – Redd Barna Ungdom, Isaac Elstad Røssnes mener trenden kan ha en negativ effekt på barn og unge.

– Særlig for de som passer inn i de større klærne kan slike trender føles som et angrep på deres kroppsstørrelse, sier han.

Leder i Press – Redd Barna Ungdom Isaac Elstad Røssnes. FOTO: Press.
Leder i Press – Redd Barna Ungdom Isaac Elstad Røssnes. FOTO: Press. Vis mer

– Det sender en beskjed om at det å passe inn i slike klær er feil. Slike trender tydeliggjør den negative oppfatningen større personer allerede mottar fra samfunnet generelt, legger han til.

– Viser at de kan ta makten tilbake

Røssnes mener imidlertid at mot-trenden er viktig for å vise at personer med en større kroppsfasong kan ta makten tilbake.

– De viser at det er mulig å være stolt av egen kropp til tross for at samfunnet forsøker å håne dem for den, sier han.

– Jeg tror også det er positivt at barn og unge med større kropper ser seg selv representert på en positiv måte. Det er riktignok fortsatt viktig at man presiserer at kroppen ikke er det som gjør deg vakker.

Røssnes minner om det han mener er sosiale mediers enorme påvirkningskraft, særlig ovenfor barn og unge.

– Sosiale medier legger opp til en utrolig mengde med informasjon som er vanskelig å prosessere og enda vanskeligere å ignorere. De tar også ofte til bruk algoritmer til hensikt om å holde publikum i ekkokammer. Hvis man først får opp innlegg om kropp, er det vanskelig å komme seg ut, og dette kan føre til dårligere selvbilde og psykisk helse.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer