MAKEUP: Er du klar for endre litt på makeup-rutinen din? FOTO: NTB Scanpix
MAKEUP: Er du klar for endre litt på makeup-rutinen din? FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Sminke

Denne fargen bør du teste ut på øyensminken

- Det er ikke «too much», heller ikke for voksne kvinner, sier makeup-ekspert.

Publisert

Hvordan vi legger vår daglige makeup (for de av oss som gjør sånt) handler både om preferanser, vaner og smak.

- Jeg har lyst til at kvinner skal senke skuldrene og ikke være engstelige for å gjøre så mye feil, sier Anne Chamoyan, som er sjef for all utvikling av makeup i det franske familieeide Sisley-konsernet.

KK møtte Chamoyan da hun var på besøk i Norge for lanseringen av en rekke makeupnyheter, og rakk å spørre henne ut om hvilke triks hun selv benytter seg av, og hva hun vet vi vanlige «amatører» strever med på badet om morgenen over det ganske land.

- Jeg er ikke makeup-artist, men jeg vet en god del om hva kvinner ønsker seg av produktene de bruker. Og er det en ting «alle» ønsker seg i disse dager - så er det glød, sier Chamoyan.

ALLE ØNSKER SEG GLØD: - En hus som ikke ser sminket ut, er noe mange ønsker seg, sier Anne Chamoyan, produktuviklingssjef for makeup i Sisley til KK. Foto: Presse
ALLE ØNSKER SEG GLØD: - En hus som ikke ser sminket ut, er noe mange ønsker seg, sier Anne Chamoyan, produktuviklingssjef for makeup i Sisley til KK. Foto: Presse Vis mer

Hun forteller at det de aller fleste drømmer om er en hud som ser sunn, frisk og glødende ut, og at trenden kalles «the no makeup trend». Likevel vet vi alle at det kan ligge en rekke produkter bak, eller rettere sagt oppå en hud som ser naturlig og usminket ut.

BLUSH: Cecilie Krogh viser deg tre ulike måter du kan bruke kremet blush på! VIDEO: Cecilie Krogh Vis mer

- Derfor er glød det overordnet kanskje det vi jobber mest med i produktutviklingen vår, både når det gjelder foundations, pudder og rouge, men også på lepper og øyne forteller Chamoyan og legger til at vi denne våren kommer til å se flere friske farger, særlig på lepper og kinn. Hun oppfordrer også til mer farge på øynene.

- Mange føler seg trygg med øyemakeup i bruntoner, sier Chamoyan og understreker at dette er nyanser mange kler og derfor et godt valg.

- Det mange ikke vet er hvor vakkert det er mer litt farge, som for eksempel en plommefarget nyanse på kajalen, sier hun.

- Det vil virkelig åpne blikket ditt, og der er ikke «too much» selv for voksne kvinner, understreker hun og påpeker også at grønt og blått er farger som gir en vakker effekt.

- Men plomme er virkelig en farge mange bør teste ut, tipser Chamoyan.

- Hva med maskara? Det finnes å mange varianter - hvis man føler at øynene har endret seg litt med alderen, hva skal man velge?

- Mitt tips er å velge en maskara som pleier og bygger lengde, framfor volum. Alt som gir lengre vipper vil være vakkert, og personlig legger jeg ikke maskara på vippekanten under øyet, det kan kaste unødige skygger, røper Chamoyan og ser unektelig også både opplagt, velsminket og naturlig ut på samme tid, slik stilige franske kvinner har en misunnelsesverdig tendens til.

- Klart du kan ha litt «punch»

Sissel Fylling er makeupartist og frisør, og sminker både modeller, vanlige kvinner, samt kjendisene til KKs portrettintervjuer og cover. Hun mener vi fint kan ha litt «punch» i øyemakeupen, selv når vi blir litt eldre.

- Markerte øyne er nydelig! Og de aller fleste er veldig fine med matte brunnyanser på skyggen, samt noen duse, metalliske farger på kajalen, som kan legges på våtkanten og på vippekanten på lokket.

- FARGER ER NYDELIG! Stylist Sissel Fylling mener metalliske farger på kajalen er nydelig. Foto: Richard Eriksson/KK
- FARGER ER NYDELIG! Stylist Sissel Fylling mener metalliske farger på kajalen er nydelig. Foto: Richard Eriksson/KK Vis mer

Også Fylling mener plomme er vakkert, gjerne i en metallisk farge på kajalen.

- Det gir en dybde og bryter litt med det brune. Nyanser i mosegrønt og blått er også veldig fint. Velg uten glitter, men med mye pigment, forklarer hun.

Fylling mener også at glød er viktig, men at moden hud bør være forsiktig med for mye shimmer, som er noe som krever en stram hud for riktig effekt.

- Velg produkter som gir glød, uten at de glitrer for mye på huden. Jeg vil heller være nøye med å tilføre rikelig med fukt til huden, samt velge foundations som gir nettopp dette, sier Fylling.

Hun har et tips til alle som står foran speilet om morgenen og strekker på halsen og skyter haka fram mens vi legger øyemakeup.

- Slutt med det! Forsøk heller å se rett fram i speilet slik du faktisk ser ut. Da er det lettere å legge skyggen slik den skal ligge, og slik andre vil se den, sier Fylling. Hun mener mye av makeupen «forsvinner» dersom vi legger den i grimasene våre.

- Hva med maskaraen?

- Jeg er veldig glad i maskara og ser ikke noen grunn til å velge spesielle konsistenser. Det viktigste er at du liker den, og at den ikke drysser eller klumper - det er ikke fint på noen, uavhengig av alder, påpeker Fylling som selv bruker maskara både oppe og nede.

- Et tips er å legge to lag. Det første laget lar du så vidt tørke, før du påfører ett til. Det vil gi mer effekt og gi bedre hold på vippene, sier Fylling.

Hun oppfordrer oss til å ikke glemme rouge, som gir løft og farge til ansiktet, og deler dessuten et tips for de av oss som er svært glade i «tryllestaven», eller concealeren vår.

- Den skal du legge på helt til sist, og den skal legges i V-fasong ved neseroten og opp på kinnbeina, deretter litt på neseryggen og litt på haken. Da får ansiktet ditt fasong! Husk at den ikke fungerer til å skjule poser, tvert i mot framhever det lyse nettopp dette, formaner Fylling som mener at en enkel makeup på øynene ikke trenger å ta særlig mye mer enn tre minutter.

- Jeg er selvsagt litt mer slurvete med meg selv enn de jeg sminker, men helt oppriktig mener jeg at hverdagsminke skal være enkelt og føles som et løft, ikke et ork, sier Fylling.

LES OGSÅ: Bli ny: - Stilen min er på grensen til lurvete

LØSVIPPER: Løsvipper er kanskje den enkleste å oppgradere sminken fra hverdag til fest - men det er ikke alltid like lett å få dem til å sitte. Disse triksene gjør det litt enklere. Video: Cecilie Krogh Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer