Hårtrend:

- Denne hårtrenden er verdt å prøve

TikTok-trenden «hair slugging» gjør det faktisk lettere å pleie håret på en skånsom måte, sier norsk frisør.

HÅRTREND: På evig jakt etter sunt, glansfullt hår? TikTok-trenden 'hair slugging' lover nettopp det - og ekspertene er positive. Foto: NTB
HÅRTREND: På evig jakt etter sunt, glansfullt hår? TikTok-trenden 'hair slugging' lover nettopp det - og ekspertene er positive. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Som vanlig, er det aldri mangel på trender i omløp på TikTok. Det er noe for alle og enhver – og for alle mulige ting du ikke kunne sett for deg at verken var mulig eller kunne bli trendy. Ofte irriterende, ofte genialt.

Den siste tiden har hårtrenden «hair slugging» fått millionvis av treff i appen. Flere sverger nå til dette enkle, dagligdagse trikset for å oppnå glansfullt hår.

Vi har spurt frisørekspertene Malene Stølen bak Meraki Studio og Eirik Thorsen som er kreativ leder i Adam og Eva om hva de synes om trenden - og hva vi bør være obs på..

– Ja, denne trenden har noe for seg. Den gjør det lettere å pleie håret på en skånsom måte, bekrefter Malene Stølen til KK.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

– Blankere og mindre frizzy

Det er gjerne slik at TikTok-trendene bærer preg av å tilføre noe nytt – men veldig ofte er de virale trendene basert på noe gammelt, velkjent som dras frem i spotlighten av ivrige Gen-Z-ere. Ikke at vi tar skade av å bli påminnet hvor genialt enkelte tips og triks kan være!

Dette gjelder forøvrig hair slugging, som er basert på koreanske hudpleieteknikker, minner Thorsen.

– Hair slugging brukes for å pleie og gjøre håret blankere og mindre frizzy på en enkel måte over natten, forklarer han.

I TikTok-videoene vises det hvordan det påføres hårolje eller hårkur i lengdene, før man pakker håret inn i en sokk med hårstrikk rundt for natten. Noen brukere påpeker også at plastfolie er et enda bedre innpakningsalternativ. Morgenen etter, lover teknikken å ha gitt deg glansfullt hår mens du sov. Volià!

Ifølge frisørene, er det kombinasjonen av kroppsvarme og lang virketid som gjør underverkene.

– Varmen som skapes i en sokk eller plastfolie, sørger for at hårets skjellag åpnes mer og produktet man har påført trekker lettere inn i håret, forteller Thorsen.

GLANSFULLT: Hvem drømmer ikke om glansfullt hår? 'Hair slugging' kan du enkelt gjøre selv hjemme. Foto: NTB
GLANSFULLT: Hvem drømmer ikke om glansfullt hår? 'Hair slugging' kan du enkelt gjøre selv hjemme. Foto: NTB Vis mer

De fleste hårkurer har tross alt en anbefalt virketid på bare 5-15 minutter i dag – ganske mye mindre enn en hel natts søvn.

– Bruker du virketiden til en hårkur riktig, slipper du å ligge med denne innpakningen gjennom natta. Men i noen tilfeller vil et tørt hår ha god nytte av litt ekstra virketid med hjelp av kroppsvarme, forklarer Stølen.

Faktisk, kan hun fortelle at du på denne måten kan oppnå noe lignende effekt som de moderne frisørvaskene som benytter damp under lokk.

– Resultatet av dette er helt fantastisk! sier hun.

I hair slugging, påføres produktene i tørt hår, men Stølen mener det med fordel bør være fuktig.

– Om du skal bruke en hårkur er det viktig at håret er håndkletørt når du skal pakke det inn, fordi da er skjellaget åpent og kuren trekker bedre inn i skjelettet i hårstrået, forklarer hun.

Og om du skal bruke en hårolje eller et serum når du pakker inn håret for natten, mener hun det er best at det er litt fuktig. Slik blir det også lettere å fordele produktet ut i håret.

– Hårolje og serum er laget for å reparere skjellaget, minner hun.

ENKELT: Eirik Thorsen fra Adam og Eva, og kan stille seg bak 'hair slugging'-trenden som enkel måte å få mer glans og mindre frizz. Foto: Adam og Eva
ENKELT: Eirik Thorsen fra Adam og Eva, og kan stille seg bak 'hair slugging'-trenden som enkel måte å få mer glans og mindre frizz. Foto: Adam og Eva Vis mer

– Olje versus fuktighetskur

Trenden som stort sett holder det den lover, og som attpå til er lettvint og billig, kommer derimot ikke helt uten advarsler. Eller forhåndsregler.

Det er viktig at du tar utgangspunkt i ditt eget hår både når du utfører teknikken og velger produkter.

Hair slugging kan kanskje ikke være direkte skadelig, men over tid vil det få noen ulemper for hodebunn, hårfarge og for videre hårpleie, sier Stølen.

Først og fremst, er det viktig å holde seg til å påføre kuren eller oljen i lengdene, der håret skal pakkes inn.

– Om du trenger pleie helt opp til roten eller i hodebunnen, bør du være forsiktig med påføre for mye. Dette kan føre til irritasjon, kløe og tette porene i hodebunnen som kan føre til nupper og kviser, forklarer Stølen.

ÅPENT SKJELLAG: Mange gjør 'hair slugging' i tørt hår, men Malene Stølen fra Meraki Studio mener det er best å ha håndkletørt til fuktig hår - enten du velger olje, serum eller kur. Foto: NTB
ÅPENT SKJELLAG: Mange gjør 'hair slugging' i tørt hår, men Malene Stølen fra Meraki Studio mener det er best å ha håndkletørt til fuktig hår - enten du velger olje, serum eller kur. Foto: NTB Vis mer

Thorsen observerer at det som oftest er hårolje som er mest brukt i hair slugging. Du må selv tenke over hva håret ditt trenger.

– Her er det viktig å sette seg inn i hva en olje versus fuktighetskur gjør med håret. I utgangspunktet tenker jeg at et hår som er naturlig tørt hovedsaklig trenger fuktighet, og det får man som regel tilført mest av med en fuktighetsmaske eller leave-in-krem, forklarer han.

– En hårolje vil låse denne fuktigheten inne i håret og kan derfor med fordel påføres utenpå fuktighetsmasken eller leave-in-kremen, legger han til.

Før du velger selve håroljen du skal investere i, må du også gjøre litt research, minner Thorsen. Noen er laget for å pleie håret på innsiden, mens andre hovedsakelig gir glans – noen er lette, noen er tyngre.

VARME OG VIRKETID: Malene Stølen fra Meraki Studio understreker at det er kroppsvarme og lang virketid som gjør at 'hair slugging' funker. Foto: Privat
VARME OG VIRKETID: Malene Stølen fra Meraki Studio understreker at det er kroppsvarme og lang virketid som gjør at 'hair slugging' funker. Foto: Privat Vis mer

Stølen påpeker at man også bør være obs på ulempene ved å la produkter være i håret over såpass lang tid. Det kan nemlig være vanskelig å vaske ut igjen.

– Særlig tunge håroljer eller produkter med mye silikoner. Det som kan skje, er at det dannes en hinne rundt håret som kan blokkere for andre produkter senere, forklarer hun.

– For å unngå dette, anbefaler jeg at du bruker en mild rensesjampo når du står opp dagen etter. Slik at hodebunnen får puste og hårstråene ikke blir blokkert av håroljen eller hårkuren, tipser hun.

Men dette er også noe individuelt, minner Thorsen.

– Det kommer også an på hårtypen og tykkelsen på hvert hårstrå hvor mye hårolje som skal til før det oppleves tungt.

– Viktig å unngå dette

Som de fleste av oss gjerne er klar over, er håret mer sårbart for slitasje og skader når det er vått eller fuktig. De åpne skjellagene i et vått hår, gjør det mer tøyelig.

– Om du holder et vått hårstrå i begge ender og drar det fra hverandre vil du se at du kan tøye det lengre kontra et tørt hårstrå som mest sannsynlig bare vil brekke, forklarer Stølen.

Nettopp derfor er det særlig én ting ved hair slugging-trenden som er skikkelig fy-fy ifølge begge frisørene:

– Håret kan ta skade av en stram strikk. Da får man mye belastning på et sted, understreker Thorsen.

– Det viktig at strikken som holder innpakningen rundt håret ikke er stram. Eksempelvis en scrunchie i silke er fin å bruke, for denne gnisser ikke mot håret, tipser Stølen.

– Om strikken er stram, vil håret som ligger mot utsiden få mer slitasje og vil lettere knekke når det tørker, advarer hun.

SLITASJE: 'Hair slugging' kan gi deg glansfullt hår, men husk at det er mer utsatt for slitasje når det er vått. Det er svært viktig at strikken rundt håret ikke er stram. Foto: NTB
SLITASJE: 'Hair slugging' kan gi deg glansfullt hår, men husk at det er mer utsatt for slitasje når det er vått. Det er svært viktig at strikken rundt håret ikke er stram. Foto: NTB Vis mer

I tillegg, er det faktisk slik at trenden kan gjøre mer vondt enn godt for de med farget hår.

– Om du farger eller bleker håret, kan overflødig bruk at oljer gjøre at prosessen blir vanskeligere for å få ønsket resultat på hårfargen, sier Stølen.

– Og husk at hvis håret ditt er kjemisk behandlet og derfor er skadet eller tørt, er det ikke fuktighet det trenger, men en proteinmaske eller leave-in for å styrke det, minner Thorsen.

– Gjerne da kombinert med en olje for smidighet og glans, legger han til.

Thorsen understreker likevel at dette er en ufarlig hårtrend du gjerne må slenge deg på.

– Føler du at du får et bra resultat, er det bare å fortsette. Men sverger du til å ta en god, gammeldags hårmaske kan det være vel så bra for hårkvaliteten, sier Thorsen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer