Hudpleie

Denne hudpleietrenden tar av på Tiktok

Så få produkter kan du klare deg med.

HUDPLEIE: Glem K-beauty, nå er det denne hudpleietrenden som gjelder. FOTO: NTB.
HUDPLEIE: Glem K-beauty, nå er det denne hudpleietrenden som gjelder. FOTO: NTB. Vis mer
Publisert

Det var en periode der det nesten ikke var plass til tannbørsten blant hudpleieproduktene på baderomshyllen.

To år med pandemi, hjemmekontor og sosial distansering hjalp ikke akkurat på plassen. For ettersom alle skulle på Zoom, Teams, Google Meet og hvem vet hva, ble vi liksom med ett mer opptatt av hudpleie.

Kanskje er det en slags motreaksjon som nå gjør seg gjeldende på hudpleiefronten. For trenden nå virker å være stikk motsatt.

I alle fall hvis vi skal tro Tiktok der fenomenet har over 24 millioner visninger.

Skinimalism eller skin minimalism er å kutte mange produkter til fordel for en enkel rutine med færre produkter, forklarer Cathrine Stabel i Helt krem.

Cathrine Stabel står bak nettstedet Helt krem. FOTO: Privat.
Cathrine Stabel står bak nettstedet Helt krem. FOTO: Privat. Vis mer

– Målet er å roe ned huden og ikke overbehandle samt å redusere risikoen for inflammasjon. Det er en god strategi for mange fordi irritert eller betent hud, som man kan få av å bruke mange sterke produkter, vil elde huden raskere og øke potensiale for infeksjoner og kviseutbrudd.

Sånn sett er det god timing for trenden.

– Mange har brukt mye produkter og kanskje blitt litt overivrig på hudpleie. Det tror jeg henger sammen med både det at mange tilbragte ekstra mye tid hjemme under korona, men også K-beauty-bølgen som skylte over oss.

For det kan faktisk bli for mye av det gode.

– Mange har opplevd å få ulike hudreaksjoner, mer sensitiv hud og irritasjon. Det kommer ofte av at man kjøper produkter basert på trend, uten å ta hensyn til hudtype og hudtilstand. Nå er korona over, og den for mange hektiske hverdagen er tilbake. Man har mindre tid til hudpleie, og mange ønsker en rask og enkel rutine som likevel gir resultater.

Denne hudpleietrenden tar av på Tiktok

Men hva trenger man egentlig da – sånn rent grunnleggende – i en hudpleierutine?

Ikke så mye nødvendigvis, mener Stabel.

– Det man trenger er solkrem, først og fremst, deretter rens og fuktighetskrem. Ved å bruke solkrem beskytter man huden, mens rens og fukt ivaretar huden. Det gjelder å finne produkter som passer hudtypen. Generelt trenger tørr hud rikere produkter med tykkere tekstur, mens normal, fet og kombinert hud gjerne trives med mer gélteksturer og lette produkter.

Har man riktige produkter, er det en rask og enkel rutine som passer alle, sier hun.

– Ofte vil fet og kombinert hud trenger noe mer hjelp av spesialprodukter for å holde talgproduksjonen i sjakk og motvirke sorte prikker og kviser. Tørr hud vil gjerne trenge litt rikere og mer beskyttende produkter. Det er også noen hudtilstander som krever litt mer å vedlikeholde slik som akneutsatt hud, rosacea og lignende. De må kanskje legge til ett eller to spesialprodukter som behandler hudtilstanden, avslutter Stabel.

Anne Birgitte Thomas Nordal, hudlege ved Hudklinikken, forklarer trenden slik:

– Skinimalism er akkurat det det høres ut som; En enkel, grei og lett forståelig hudpleierutine med færrest mulig produkter og ingredienser tilpasset din hud.

Denne hudpleietrenden tar av på Tiktok

Hun tror less is more-trenden, fokuset på det naturlige og økt bevissthet rundt sensitiv hud kan være med på å forklare hvorfor mange nå søker mot skinimalism.

Skin minimalism vil kunne hjelpe til med å redusere bivirkninger fra multiple produkter som øker risiko for irritert hud. Du vil også spare penger på få, utvalgte produkter tilpasset din hud. Det er også enklere å gjennomføre ett fast regime med få og enkle ingredienser og produkter.

At vi er mer opptatt av bærekraft spiller også inn, tror Nordal.

– Vi har færre produkter på baderomshylla, og bruker det vi har i stedet for å ha krukker som støver ned og aldri blir brukt.

– Hvor få produkter kan vi klare oss med?

Har du en helt uproblematisk hud kan du strengt tatt klare deg uten noen produkter. Bortsett fra solkrem da. De fleste liker å ha en fuktighetskrem i tillegg.

Hvor mange produkter du faktisk trenger avhenger av hudtilstand, påpeker hun.

– Det lurt med få, men tilpassete produkter til din hudtype.

Cathrine Stabel er tilknyttet Aller Social Club, som er et heleid influenser- og podcastbyrå i Aller Media AS. KKs redaksjonelle vurderinger gjøres helt uavhengig av dette. Redaksjonen står fritt. Oversikt over bindinger for profiler som gjør oppdrag for Aller Social Club ligger her.

Vil du teste ut trenden? Her har du noen tips til produkter du kan starte med:

Mild rensemelk som etterlater huden myk og fuktet. Cleansing Milk (kr xx for 125ml, Raaw Alchemy).
Mild rensemelk som etterlater huden myk og fuktet. Cleansing Milk (kr xx for 125ml, Raaw Alchemy). Vis mer
Fuktighetsgivende, beroligende og beskyttende ansiktskrem. Everyday Face Cream (kr 650, Honey hos Heaven Scent).
Fuktighetsgivende, beroligende og beskyttende ansiktskrem. Everyday Face Cream (kr 650, Honey hos Heaven Scent). Vis mer
Fyldig og fuktighetsgivende ansiktskrem med ceramider og Omega 3 og 6 som bidrar til å beskytte og styrke hudens barriere. All Around Cream (kr 279 for 50 ml, Monsun hos Kicks).
Fyldig og fuktighetsgivende ansiktskrem med ceramider og Omega 3 og 6 som bidrar til å beskytte og styrke hudens barriere. All Around Cream (kr 279 for 50 ml, Monsun hos Kicks). Vis mer
Mild gelerens som passer til alle hudtyper og som fjerner makeup, urenheter og overflødig talg. Elixir Hydractil Gentle Cleanser (kr 399 for 200 ml, Elixir).
Mild gelerens som passer til alle hudtyper og som fjerner makeup, urenheter og overflødig talg. Elixir Hydractil Gentle Cleanser (kr 399 for 200 ml, Elixir). Vis mer
Mildt renseskum som gir både fukt og pleie. Gentle Cleansing Foam (kr 375 for 150ml, Rudolph Care hos Gimle Parfymeri).
Mildt renseskum som gir både fukt og pleie. Gentle Cleansing Foam (kr 375 for 150ml, Rudolph Care hos Gimle Parfymeri). Vis mer
Hydrating Sun Protection SPF30 (kr 269 for 50 ml, Emma S.).
Hydrating Sun Protection SPF30 (kr 269 for 50 ml, Emma S.). Vis mer
Cliniderm Sun Ultra Light Face Fluid SPF30 (kr 250 for 40 ml).
Cliniderm Sun Ultra Light Face Fluid SPF30 (kr 250 for 40 ml). Vis mer
Fuktighetskrem for tørr, dehydrert og sensitiv hud. Avène Tolerance Hydra-10 Cream ansiktskrem (kr 250 for 40ml, Avène).
Fuktighetskrem for tørr, dehydrert og sensitiv hud. Avène Tolerance Hydra-10 Cream ansiktskrem (kr 250 for 40ml, Avène). Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer