Tørt hår

Denne ingrediensen gjør underverker for tørt hår

– Vil bli stor etterspørsel, spår frisøren om vidunder-ingrediensen.

TØRT HÅR: I hårverdenen er det én ting alle snakker om akkurat nå: nemlig hemi-squalane. Foto: NTB
TØRT HÅR: I hårverdenen er det én ting alle snakker om akkurat nå: nemlig hemi-squalane. Foto: NTB Vis mer
Publisert

På evig jakt etter noe som hjelper mot tørt hår, sier du? Ja, takk! Tørt hår er ikke bare kjipt, og til tider nesten ubehagelig, det er heller ikke den sunneste tilstanden for håret vårt.

Akkurat nå summer det i beautyverdenen over en nykommer som visstnok skal gjøre under for tørt hår. Vogue Scandinavia kaller den for «ny vidunder-ingrediens», mens britiske Glamour spår at du snart kommer til å finne ingrediensen i alle hår- og skjønnhetsproduktene dine. Har du hørt om Hemi-squalane?

Hemi-squalane kan sammenlignes med en fuktighetskrem som kan brukes til håret, forteller Malene Stølen, eier av Meraki Studio, til KK.

Ekstra fukt og økt beskyttelse

Hemi-squalane har en lett konsistens, nesten like rennende som vann. Likevel har den egenskapene til å fylle håret ditt med fuktighet der det trengs.

Hemi-squalane gir ekstra fuktighet til tørt hår og har en antifrizz-effekt. Det gir bedre kambarhet og vil beskytte mot varme, for eksempel ved føning, forteller Stølen.

I tillegg er det en ingrediens som egner seg for alle hårtyper. Den tynger ikke ned håret på grunn av sin veldig lette molekylvekt, forklarer eksperten. Denne lette konsistensen gjør også at Hemi-squalane er enkel å fordele utover i håret, og trekker raskt inn.

– Denne ingrediensen vil i tillegg beskytte hårfargen din, og gi smidighet og glans. Når du bruker den over tid, vil den styrke håret ditt og redusere slitasje, forklarer Stølen.

En annen en ting å rope hurra for, er det faktum at det utvinnes fra sukkerrør og skal ha en relativt lav miljøpåvirkning.

Hemi-squalane finnes gjerne i balsam, i kurer eller som hårolje. Om du pleier håret med ingrediensen i balsamform, sørg for å la den virke i håret i noen minutter, etter vask med shampo. Har du Hemi-squalane i håroljeform, kan du gjerne påføre denne i håndkletørt hår – eller i tørt hår i tillegg, om du trenger ekstra fuktighet, tipser Stølen.

– Prøv deg frem med hvor stor mengde hårolje håret ditt trenger. Om du har tynt hår, kan du påføre fra ørene og ut i lengdene slik at den ikke tynger håret fra bunnen, anbefaler hun.

– Om man har eksem må man være forsiktig med å påføre i hodebunn eller på huden. Dette på grunn av at Hemi-squalane ikke har bestennelsesdempende egenskaper, og kan tette porene, legger Stølen til.

NY FAVORITT: Hemi-squalane får oppmerksomhet med god grunn: det er naturlig, gir fukt uten å tynge, passer for alle hårtyper, beskytter mot varme og bevarer farge! Foto: NTB
NY FAVORITT: Hemi-squalane får oppmerksomhet med god grunn: det er naturlig, gir fukt uten å tynge, passer for alle hårtyper, beskytter mot varme og bevarer farge! Foto: NTB Vis mer

– Vil få stor etterspørsel

Ny trend på banen i hårverdenen eller ei: er det ikke noe kjent med navnet, tross alt? Jo, det kan stemme!

Du har kanskje hørt om squalane – en fuktighetsgivende agent du antageligvis finner i flere av hudproduktene dine. Faktisk, sier Stølen at navnet nok foreløpig er mer kjent innenfor hudpleie.

Squalane er en lett mykgjørende olje som etterligner kroppens fuktighetsmolekyl, som utgjør omtrent 13 prosent av hudens talg, sier Stølen.

Til tross for likheter i navnet, er det stor forskjell på Hemi-squalane og squalane. Sistnevnte er både tyngre for håret, og har en tykkere, oljete konsistens.

– Hemi-squalane har halvparten av molekylvekten til squalane, sier Stølen.

Dette gjør også at den klarer å trekke bedre inn i håret. En annen viktig faktor i hypen rundt ingrediensen, er av det grønne slaget.

Hemi-squalane har fått mer oppmerksomhet på grunn av dens naturlige- og veganske egenskaper. Vi merker stor etterspørsel etter veganske produkter, og jeg vil tro at Hemi-squalane med planteekstrakter vil få stor etterspørsel, innenfor både hår- og hudpleie, sier Stølen.

Flere magasiner omtaler nemlig det trendy Hemi-squalane som et bedre og tryggere alternativ til silikon. Den er Stølen med på. Hun kan forklare at et syntetisk stoff som silikon vil, over tid, legge seg lag på lag over hårstrået. Dette blokkerer for aktive ingredienser som vil pleie håret.

Naturlige Hemi-squalane kan derfor med fordel erstatte silikoner i hårprodukter, og er lettere samtidig som det klarer å trekke inn i håret uten å tynge.

TRENDY INGREDIENS: Hemi-squalane er på vei til å bli ny favoritt i hårverdenen - og Malene Stølen bak Meraki Studio har troen. Foto: Privat
TRENDY INGREDIENS: Hemi-squalane er på vei til å bli ny favoritt i hårverdenen - og Malene Stølen bak Meraki Studio har troen. Foto: Privat Vis mer

Forresten, kan det godt tenkes at du i tillegg har hørt om squalene, med en -e altså. Dette finnes naturlig i huden hos mennesker, i planter som sukkerrør og sukkerbete, i frukt som oliven, og også i dyr som i eksempelvis hailever.

Ser flere endringer

Som frisør, kan Stølen observere flere nylige endringer i hårverdenen. Ifølge Stølen, er det for eksempel tettere bånd mellom hår- og hudpleie i dag. Mye av dagens hårpleie kan rett og slett sammenlignes med produkter og ingredienser for hud.

– Ingrediensene i hårpleie inneholder lavere antall molekyler, noe som gjør at de vil trekke bedre inn og gi bedre pleie. Eksempelvis har vi balsam fra Kevin.Murphy som kan brukes som både hud og håndkrem!

Hun påpeker at stoffer som Hemi-squalane representerer en utvikling i hårverdenen som er med på å gjøre både industrien og hårprodukter grønnere.

– Jeg synes det er bra at silikoner som er syntetiske kan erstattes med noe som faktisk gjør en forskjell for håret. Vi er veldig glade for at ingrediensene innen hårpleie blir rettet mer mot det veganske, og er cruelty-free, understreker hun.

I FLERE PRODUKTER: Trend-ingrediensen er å finne i flere produkter, gjerne i balsam, hårkurer eller som hårolje. Foto: NTB
I FLERE PRODUKTER: Trend-ingrediensen er å finne i flere produkter, gjerne i balsam, hårkurer eller som hårolje. Foto: NTB Vis mer

Stølen må innrømme at Norge henger litt bak når det gjelder å kaste seg på Hemi-squalane-toget. Det bugner ikke akkurat av produkter med den trendy ingrediensen her til lands eller blant norske merker helt enda. Men hun tror at det bare er et spørsmål om tid!

– Jeg tror at flere vil oppdage Hemi-squalane for hår, nå som squalane har blitt mye forsket på innen hudpleie, med gode resultater.

Hun kan likevel tipse om et par produktfavoritter, som du skal kunne finne enkelt fram til her hjemme.

Living Proof bruker det i balsamene sine for å lukke skjellaget og gjøre håret mykt og glansfullt, tipser hun.

– Du kan også finne den som ren hårolje, men altså nesten like flytende som vann, fra The Ordinary!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer