Gjenbruk

Denne jakken er laget av panten din

Norrøna lanserer fleecejakke laget av 100 prosent resirkulert plast.

PANTEN DIN: Denne fleecegenseren fra Norrøna er laget av gammel pant. I snitt er det brukt 40 gamle plastflasker på hver jakke.  Foto: Adéle Cappelen Blystad/Norrøna
PANTEN DIN: Denne fleecegenseren fra Norrøna er laget av gammel pant. I snitt er det brukt 40 gamle plastflasker på hver jakke. Foto: Adéle Cappelen Blystad/Norrøna Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Gjenbruk og resirkulering har lenge vært en trend i motebransjen, og nå følger også sportsbransjen etter.

Denne sesongen lanserer nemlig Norrøna en helt spesiell fleecejakke som del av sin høst/vinter 2012-kolleksjonen.

700.000 FLASKER: Daglig leder i Norrøna - Jørgen Jørgensen (på bildet) samlet inn over 700.000 brukte norske plastflasker til de nye jakkene. Foto: Norrøna
700.000 FLASKER: Daglig leder i Norrøna - Jørgen Jørgensen (på bildet) samlet inn over 700.000 brukte norske plastflasker til de nye jakkene. Foto: Norrøna Vis mer

Laget av pant

Grunnen til at jakken er så spesiell, er at den er laget av 100 prosent resirkulert plast.

Og ja, det er faktisk de gamle cola- og saftflaskene du leverte på den lokale Kiwi-sjappa i fjor, som nå har blitt gjort om til et stoff som kan varme deg vinteren gjennom.

- Ja, «Upcycled» er en fleecejakke laget av 100 prosent resirkulert pant. Hver jakke består av sånn cirka 40 gamle plastflasker, så det er godt mulig det er påskepanten, som det nå har blitt laget en jakke av, forklarer Jørgen Jørgensen, daglig leder og fjerde generasjons eier av Norrøna, til KK.no.

Jakken er det aller første sportsplagget som kun er laget av returflasker som selges i norske butikker, og er et samarbeid mellom Norrøna og Norsk Resirk.


LES OGSÅ: Kom på fest i Ikea-kjole

Samlet inn tusenvis av norske flasker

Over 700.000 flasker ble samlet inn i fjor, før de deretter gjennomgikk sitt livs forvandling. Først ble de sortert og malt i små biter. Bitene ble så vasket for å fjerne alle rester av etiketter og lim, skylt med kaustisk soda og sortert igjen.

Mens korkmaterialet brukes til enkle produkter som paller, blir klare og lyseblå plastbiter til nye plastflasker. Det er det fargede flaskematerialet som blant annet brukes til å lage fleece.

Etter at de fargede plastbitene var ferdig sortert hos Cleanaway ble de varmet opp til 280 grader og presset til små pellets hos selskapet Unifi. Pelletene ble så varmet opp igjen og dratt gjennom en sil, slik at man får syntetisk garn.

Denne tråden ble deretter rullet opp på store sneller og sendt til Polartec, som vevde stoffer av garnet.

LES OGSÅ: Hun er Norges øko-prinsesse

I PLAST: Her er Colin Firths kone - Livia Firth, ikledd en plastkjole signert Armani under Oscar-utdelingen i februar.  Foto: All Over Press
I PLAST: Her er Colin Firths kone - Livia Firth, ikledd en plastkjole signert Armani under Oscar-utdelingen i februar. Foto: All Over Press Vis mer

Like varm og komfortabel

At man kan lage fine klær av gammel pant eller plast, er ikke akkurat noe nytt. Blant annet så vi kona til Hollywoodstjerne Colin Firth - Livia Firth, iført en plastkjole designet av ingen ringere enn Armani, på Oscar-utdelingen i februar.


Spørsmålet mange av oss antagelig sitter igjen med, er om disse plaggene er særlig behagelige å ha på seg? Plast er jo som kjent ganske stivt. I tillegg skal jo en fleecejakke aller helst holde deg god og varm, ikke svett og klam - slik det ofte er med plast.

- Kvaliteten og komforten på denne fleecen er akkurat like bra som på alle de andre livsstilsfleecene våre. Den er supervarm, tett, og deilig og myk å ha på, forklarer Jørgensen:

- Og så fremt du passer godt på den, altså holder den unna ild og slike ting, har den også svært lang holdbarhet. Akkurat like lang som et hvilket som helst annet fleeceprodukt.

GOD KVALITET: Fleecen har like god kvalitet som andre fleecer. Her ser du det myke materialet på innsiden.  Foto: Adéle Cappelen Blystad
GOD KVALITET: Fleecen har like god kvalitet som andre fleecer. Her ser du det myke materialet på innsiden. Foto: Adéle Cappelen Blystad Vis mer

Mer resirkulerbart


Ifølge Jørgensen ønsker Norrøna å lage flere resirkulerte plagg i fremtiden.

- Vi har som mål å øke andelen resirkulerte produkter i våre kolleksjoner. Det er både tids- og kostnadskrevende å forske på dette området, men det er verdt det. Oppsirkuleringen vår fjerner søppel fra fyllinger og oppgraderer det til noe bra. Det handler om å sløse mindre, og om å gjøre det økologiske fotavtrykket til hvert plagg så lite som mulig, sier han.

Upcycled, som kom i butikker denne måneden, finnes i fargene blå, sort og brun til menn, og i mørk blå, sort og rosa til kvinner. Veiledende utsalgspris ligger på 1999 kroner.


LES OGSÅ: Nå kan Mette-Marits klær bli dine

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer