Miss Universe

Denne jenta kan bli den neste Miss Universe

Evita Demundo (20) vil endre verdens syn på skjønnhet.

MISS UNIVERSE: Evita Demundo (20) ble mobbet for føflekkene, nå vil hun endre verdens syn på skjønnhet. Foto: Skjermdump: Instagram
MISS UNIVERSE: Evita Demundo (20) ble mobbet for føflekkene, nå vil hun endre verdens syn på skjønnhet. Foto: Skjermdump: Instagram Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

20 år gamle Evita Demundo fra Malaysia ble født med føflekker over store deler av ansiktet og kroppen, i tillegg til et større fødselsmerke på nakke og skulder. Som barn ble hun mobbet for utseende, nå ønsker hun å vise at det å se annerledes ut også kan være vakkert.

Nylig var hun derfor på audition for å bli Miss Universe Malaysia 2018. Målet er å utvide verdens syn av hva skjønnhet er.

I et intervju med Elle Malaysia forteller Evita om en ensom oppvekst med mobbing.

- Det var ikke lett. På barneskolen var det ingen som ville være venn med meg, forteller hun til Elle Malaysia.

Fikk selvtillit

Til tross for vanskelige år på barneskolen, fikk hun etter hvert mer selvtillit. Hun tok sangtimer og lærte seg å spille gitar, noe hun forteller at hjalp på selvtilliten. Moren, som var lærer på skolen hun gikk, var også en viktig støttespiller. På en kristen leirskole løsnet det.

It's my dream Thank God

Et innlegg delt av Ave Evita Patcey Delmundo (@evita_delmundo)

- Det var her jeg virkelig lærte å elske meg selv og kommunisere med andre. Dette var nok første gang jeg virkelig aksepterte meg selv og hvordan jeg så ut, sier hun til Elle Malaysia.  
Det innebar også at hun ikke lenger drømte om å fjerne føflekkene, noe hun tidligere hadde gjort.

- Nå er jeg takknemlig for at jeg ikke fjernet dem, sier hun til magasinet.

Mange som har føflekker i ansiktet velger å fjerne dem, og blant dem som har fødselsmerker i eller nær ansiktet er det enda flere. Hudlege Eli Janne Fiskerstrand ved klinikken Hudspesialisten i Trondheim har tidligere fortalt til KK.no at det kan være svært belastende.

- Mange blir litt tilbaketrukne og er kanskje ikke så aktive sosialt.

Lærer seg å mestre blikkene

Men, en del som er født med et annerledes utseende viser det seg også at takler det bra. Det mener Kristin Feragen, spesialpsykolog ved Statped, spesialpedagogisk støttetjeneste for kommuner og fylkeskommuner. Hun har forsket på hvordan det påvirker selvbildet å være født med leppe-, kjeve- eller ganespalte (LKG).

- Hovedfunnet mitt er at gutter med LKG faktisk klarer seg bedre sammenliknet med andre norske gutter, mens jentene klarer seg like bra, har Feragen tidligere fortalt til KK.no.

Hun mener funnene kan overføres til andre diagnoser.

- Dette er personer som tidlig lærer seg å mestre blikk og kommentarer. En del synes det er vanskelig å møte nye mennesker og noen reagerer med å bli litt sky eller skeptiske, men mitt kliniske inntrykk er at de fleste takler det veldig bra, sier Feragen.

Den norske modellen Andrea har albinisme

Evita er ikke det eneste eksemplet på at det å se annerledes ut, ikke trenger å være noe hinder. Over hele den internasjonale modellbransjen, har det den siste tiden skyllet en bølge av annerledeshet.

Norske Andrea (22) har albinisme og er en av dem som gjør suksess.

– Jeg matcher på ingen måte idealet i bransjen, jeg har albinisme, er lav og har litt muskler fordi jeg driver med idrett. Men for meg har det å se annerledes ut vært bra, det har gitt meg muligheter jeg ellers ikke ville fått, har Andrea tidligere fortalt til KK.no.

ANDREA JOBBER SOM MODELL: Norske Andrea har albinisme, men gjør likevel suksess som modell: – Jeg synes det er bra at motehusene er på jakt etter det som er spesielt. Foto: Mona Nordøy
ANDREA JOBBER SOM MODELL: Norske Andrea har albinisme, men gjør likevel suksess som modell: – Jeg synes det er bra at motehusene er på jakt etter det som er spesielt. Foto: Mona Nordøy Vis mer

En av de første som gjorde suksess og fikk modelloppdrag til tross for et annerledes utseende, var kanadiske Chantelle Brown-Young (20), som deltok i realityserien «Americas next top model» i 2014. Usminket viste den mørkhudede skjønnheten en kropp full av pigmentfrie flekker og skapte med det furore. Chantelle har hudsykdommen vitiligo, samme hudsykdom som Michael Jackson.

Chantelle vant ikke skjønnhetskonkurransen, men ble likevel en stjerne og ble blant annet av New York Post beskrevet som en «model with rare skin disease changing the face of fashion». Og det var bare begynnelsen på en modellkarriere som ikke har nådd toppen ennå.

Det samme må også kunne sies om både Evita og Andrea.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer