Denne kan du bli fratatt

Toll

Denne kan du bli fratatt

Kan du reglene for hva du har lov til å ta med deg hjem av designer-kupp og andre fine ting fra ferien?

Publisert
Sist oppdatert

Tenk deg at du har vært på jente-tur til London. Dere har vært på shopping og du har funnet verdens FINESTE designerveske som du bare må ha! I lykkerus drar dere hjem igjen, du med din nye faste følgesvenn over skulderen. På vei ut av flyplassen går dere på grønn sone, ingen ting å fortolle. Men så blir du stoppet av en toller som spør hvor vesken din er fra. Det hele ender tragisk i at tollvesenet beslaglegger vesken din og at du må betale bot.

For å unngå hele denne tragiske affæren må du gå på rød sone og betale de avgiftene du skal. Under skal du få en oversikt over reglene, men om du fortsatt er usikker på hva det vil koste deg å ta med din nye favorittveske inn i landet kan du sjekke tollvesenets importkalkulator her.

Borte under 24 timer

Er du på dagstur opp og ned ett sted kan du ta med deg varer til en verdi av 3000 kroner, én gang i løpet av de 24 timene. Kvotevarer, som alkohol, tobakk, kjøtt og ost, er inkludert i de 3000 kronene.

Borte over 24 timer

Har du vært på ukestur til New York derimot, kan du ta med deg varer til en verdi av 6000 kroner. Dette inkluderer kvotevarene. 

Avgifter og toll

Handler du over verdigrensen, skal du betale 25 % mva. I tillegg har enkelte varer toll, som beregnes ut fra summen av varens verdi + frakt + eventuell forsikring. Forsikring er frivillig. Dette gjelder klær og matvarer (ikke sko og vesker).

Du velger selv hvilke varer som skal være en del av verdigrensen. Hvis du for eksempel har kjøpt en veske til 6000 kroner og et par sko til 2000 kroner, tar du totalt med deg varer til en verdi av 8000 kroner. Altså lønner det seg å la vesken være en del av verdigrensen og betale avgifter for skoene.

Straff

Går du på grønt i tollen med varer til en verdi over 6000 kroner, får du både bot og mister varene over 6000 kroner. Bøtenivået stiger med verdien på de varene som er over verdigrensen og går fra 400 kroner til 2500 kroner. Overstiger verdien av varene du har med deg mer enn 10 000 kroner over verdigrensen, blir du politianmeldt.

Denne kan du bli fratatt

TOLL OG AVGIFT: Her finner du ut av hva du må betale. Foto: toll.no

AV: ELISE SOLBERG

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer