Skipsvrak

Denne kjolen har ligget fire århundrer på havets bunn

Funnet får forskerne til å klø seg i hodet.

SKIPSVRAK: Ombord i et gammelt skipsvrak fant dykkere denne kjolen perfekt preservert etter fire århundrer. FOTO: Museum Kaap Skil.
SKIPSVRAK: Ombord i et gammelt skipsvrak fant dykkere denne kjolen perfekt preservert etter fire århundrer. FOTO: Museum Kaap Skil. Vis mer
Publisert

I et skipsvrak utenfor kysten av Nederland finner dykkere en kjole i nær perfekt stand etter fire århundrer.

Skipet der den blir funnet ombord sank i 1650, men blir først oppdaget av dykkere i 2014 nær den nederlandske øya Texel, rundt 100 kilometer nord for Amsterdam.

Hundrevis av skip sank her på 17- og 1800-tallet grunnet uvær, brann eller forlis. Det er lite eller ingenting igjen av de fleste av skipene, men noen av ble bevart dekket i søle og sedimenter kort tid etter de sank.

Palmwood-vraket, som har fått navnet sitt fra kokosnøttømmeret som ble funnet ombord, er likevel et helt unikt funn.

DEN GANG DA: Mang et skip har seilet i land på øya Texel utenfor Amsterdam. FOTO: Museum Kaap Skil.
DEN GANG DA: Mang et skip har seilet i land på øya Texel utenfor Amsterdam. FOTO: Museum Kaap Skil. Vis mer

For hvordan kjolen kan være i så god stand etter å ha ligget på havets bunn i fire århundrer er nærmest et mysterium.

ET MYSTERIUM: Forskere, dykkere og andre med tilknytning til funnet betrakter kjolen på plass i det lufttette monteret på museet. FOTO: Museum Kaap Skil.
ET MYSTERIUM: Forskere, dykkere og andre med tilknytning til funnet betrakter kjolen på plass i det lufttette monteret på museet. FOTO: Museum Kaap Skil. Vis mer

– Som å være i en tidsmaskin

– Tanken på at kjolen lå på havets bunn i århundrer er utrolig, sier Corina Hordijk, kunstnerisk leder ved Kaap Skil-museet.

Her, på museet på øya Texel i Vadehavet, er kjolen nå utstilt sammen med en rekke andre objekter som ble funnet ombord.

Corina Hordijk er kunstnerisk leder ved Kaap Skil-museet på Texel. FOTO: Privat.
Corina Hordijk er kunstnerisk leder ved Kaap Skil-museet på Texel. FOTO: Privat. Vis mer

Kjolen er i overraskende god stand, og omtales som et unikt funn på verdensbasis ettersom så få plagg fra 1700-tallet faktisk er blitt preservert.

– Dette unike funnet er viktig fordi det viser og dermed også lærer oss om nye og forskjellige aspekter fra fortiden. Det er ingen lignende kjoler igjen i verden. Vi kan bare se dem i malerier. Nå har vi muligheten til å undersøke alle disse gjenstandene i virkeligheten, sier Hordijk.

Det som ifølge henne gjør dette funnet ekstra spesielt er at det er uberørt av menneskehender over hundrevis av år.

– Så det er som å være i en tidsmaskin som tar oss tilbake til rundt 1640-1660.

I ETT STYKKE: Kjolen har riktignok endret farge, men er ellers nærmest i perfekt stand etter hundrevis av år på havets bunn. FOTO: Museum Kaap Skil.
I ETT STYKKE: Kjolen har riktignok endret farge, men er ellers nærmest i perfekt stand etter hundrevis av år på havets bunn. FOTO: Museum Kaap Skil. Vis mer

– Hvem er hun?

I tillegg til kjolen fant dykkere blant annet en brudekjole, bøker og diverse toalettsaker ombord i det forliste skipet.

– Dette skipsvraket inneholdt ikke bare det som virker å være handelsvarer, men også en veldig intim og privat samling av klær, bøker og luksusvarer, forteller Hordijk.

– Historien ses for det meste gjennom menn sine øyne, spesielt den maritime historien. Nå har vi muligheten til å se den gjennom øynene til en kvinne. En høytstående kvinne. Men hvem er hun? Dette mysteriet gjør det ekstra spesielt.

BRUDEKJOLE: En brudekjole ble også funnet ombord i skipet. Denne er riktignok ikke så god stand som den andre kjolen. FOTO: Museum Kaap Skil.
BRUDEKJOLE: En brudekjole ble også funnet ombord i skipet. Denne er riktignok ikke så god stand som den andre kjolen. FOTO: Museum Kaap Skil. Vis mer
SPESIALLAGD: Montrene som kjolene vises frem i er spesiallagd slik at ikke oksygen slipper til. FOTO: Museum Kaap Skil.
SPESIALLAGD: Montrene som kjolene vises frem i er spesiallagd slik at ikke oksygen slipper til. FOTO: Museum Kaap Skil. Vis mer

Mye er fortsatt uklart hva gjelder kjolen, men ettersom den er laget i silkesateng og dekorert med et vevd blomstermotiv med forgylte tråder er det sannsynlig at den tilhørte en rik og mektig kvinne. Forskere mener kjolen var rundt 30 år gammel da den var ombord på skipet, og at den var sydd for en eldre kvinne ettersom midjen var større enn det som var vanlig den gang.

VAR DET SLIK? Et bilde av en tilsvarende kjole fra samme tid. FOTO: Museum Kaap Skil.
VAR DET SLIK? Et bilde av en tilsvarende kjole fra samme tid. FOTO: Museum Kaap Skil. Vis mer

Var ikke forberedt

Funnet ble gjort tilbake i 2014, men er altså ikke vist frem for offentligheten før nå.

– Det tok oss så lang tid å vise disse funnene fordi vi ikke var forberedt på denne «arkeologiske utgravningen».

FUNN: Dette livstykket ble også funnet ombord på skipet. FOTO: Museum Kaap Skil.
FUNN: Dette livstykket ble også funnet ombord på skipet. FOTO: Museum Kaap Skil. Vis mer

– De lokale dykkerne gjorde dette på egen hånd, så ingenting var klart. Vi trengte hjelp fra myndighetene og penger til forskning og utstilling. Det første spørsmålet var: Hvordan bevarer vi disse tingene riktig. Det fantes ingen andre case-studier vi kunne bruke, forklarer Hordijk.

Løsningen for å vise de unike tekstilfunnene ble et monter som skjermer plaggene fra å bli utsatt for oksygen.

TOALETTSAKER: Denne toalettmappen i silke har tilhørt en rik og mektig kvinne, mener forskerne. FOTO: Museum Kaap Skil.
TOALETTSAKER: Denne toalettmappen i silke har tilhørt en rik og mektig kvinne, mener forskerne. FOTO: Museum Kaap Skil. Vis mer

Funnene vil være utgangspunktet for en kommende dokumentar som har fått navnet The Dress and the Shipwreck, en podkast og en digital rekonstruksjon.

Tre teorier

Dokumentarregissør Arnold van Bruggen og Tijtske Mussche som står bak podkasten sier til New York Times at de etter å ha konferert med historikere, forskere og researchere har kommet frem til tre ulike teorier om kjolens opprinnelse.

DRIKKEBEGER: Denne forgylte koppen ble funnet ombord i skipsvraket. FOTO: Museum Kaap Skil.
DRIKKEBEGER: Denne forgylte koppen ble funnet ombord i skipsvraket. FOTO: Museum Kaap Skil. Vis mer

Den første teorien er at kjolen tilhørte en teatertropp som rømte fra England. Den andre er at kjolen, og de andre tingene som ble funnet ombord på båten, tilhørte den avdøde konen til en ambassadør og at de var på vei fra England til Konstantinopel. Den tredje teorien er at de tilhørte en velstående øst-europeisk familie som flyktet fra tredveårskrigen.

På bakgrunn av andre funn gjort ombord i skipsvraket trodde forskere at kjolen kan ha tilhørt Jane Kerr, grevinne av Roxburghe som tjente Anne av Danmark i Skottland og England. Denne teorien er nå tilbakevist.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer