Ny TikTok-trend:

Denne sminketrenden kan spare deg for mye penger

- Nå er det trendy å tenke budsjett, sier eksperten til KK.

TIKTOK-TREND: Hashtagen #deinfluencing har rundt 200 millioner visninger på TikTok, og denne trenden kan potensielt spare deg for mye penger. Foto: NTB.
TIKTOK-TREND: Hashtagen #deinfluencing har rundt 200 millioner visninger på TikTok, og denne trenden kan potensielt spare deg for mye penger. Foto: NTB. Vis mer
Publisert

Det er ingen tvil om at det er lett å bruke mye penger på hudpleie, sminke og andre skjønnhetsprodukter. Produkter som maskara, lipgloss, solpudder, foundation og fuktighetskremer kan fort ende opp med koste deg tusenvis av kroner.

Mange av oss blir også inspirert av tips og råd fra influensere i sosiale medier når vi skal velge merker og farger.

TikTok-videoer som viser hvor lekker en ny leppestift er eller hvor flotte øyevippene blir med en bestemt maskara, kan lett føre til at du får lyst til å prøve akkurat det produktet.

Men trenger du virkelig alt det du kjøper?

Ny TikTok-trend

Det er jo ingen tvil om at det av og til er lurt å tenke seg litt om. Trenger du virkelig en ny lipgloss til 300 kroner? Er det vits å kjøpe en ny foundation til 500 kroner, når du allerede har en som du er fornøyd med?

En ny TikTok-trend skal motvirke at du kaster deg over dyre sminkeråd fra influensere, og handler ikke nødvendigvis om hva du bør kjøpe, men hva du ikke bør kjøpe. Trenden fungerer som en motvekt til influensere som vil selge deg dyre sminkeprodukter.

Trenden har fått navnet navnet «deinfluencing», og hashtagen #deinfluencing har over 270 millioner visninger på TikTok. Denne trenden kan potensielt spare deg for mye penger.

Mange av videoene handler om at influensere ber følgerne tenke seg om to ganger før de gjør et impulskjøp, og ofte fronter de billigere produkter som kan erstatte dyrere merker.

Men er denne trenden så positiv som den virker ved første øyekast?

KASTER SEG PÅ TRENDEN: Lave priser åpner for at flere kan kaste seg på trenden, noe som gjerne er spesielt viktig nå i disse tider når alt er så dyrt, forklarer eksperten. Foto: NTB.
KASTER SEG PÅ TRENDEN: Lave priser åpner for at flere kan kaste seg på trenden, noe som gjerne er spesielt viktig nå i disse tider når alt er så dyrt, forklarer eksperten. Foto: NTB. Vis mer

Trendy å tenke budsjett

- Som influenser er det viktig å vokse sammen med følgerne sine og ligge litt foran på trendene. Som en pålitelig selger som kundene setter sin tillit til, må de tilpasse seg markedet og dagens situasjon.

Det sier Anette Klophus, som er daglig Leder for Marlou Stylingbar & Café AS, til KK.

I sosiale medier i dag dreier det seg mer og mer om å være autentisk, jordnær og smart, noe denne de-influenser trenden virkelig omfavner.

- Nå gjøres det trendy å tenke budsjett og søke smarte erstatninger. Det har kanskje alltid har vært rett foran nesen vår, men stått i skyggen av influensere som driver med reklame og salg av profilerte merker, sier Klophus.

Åpner for at flere kaster seg på trenden

Trenden har nok blitt så populær fordi kostnadene til mat, strøm og renter har blitt så høye det siste året. Mange er ute etter å spare penger der de kan, og da er skjønnhetsprodukter et fint sted å starte. Det er tross alt mulig å føle seg fin, fresh og velduftende uten å ruinere seg helt.

- Denne trenden har jeg fått med meg. Jeg tror noen av årsakene til at slike TikTok-trender oppstår og går viralt er at det kan bidra til en følelse av kollektivt fellesskap og at man demonstrerer en tilhørighet til en digital kultur.

Det sier Kamilla Knutsen Steinnes, som er stipendiat i atferdsanalyse ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO, OsloMet – storbyuniversitetet, til KK.

- Fra tidligere TikTok-trender har vi sett at virale produkter ofte er relativt rimelige, og fort blir utsolgt. Lave priser åpner for at flere kan kaste seg på trenden, noe som gjerne er spesielt viktig nå i disse tider når alt er så dyrt. Det kan også oppstå en følelse av at det haster å kaste seg på trenden før den er over eller produkter blir utsolgt, forklarer hun.

At disse trendene går viralt henger også sammen med effektive og kraftige algoritmer som plukker opp og bestemmer hvilke videoer som skal sendes ut bredt.

TENK DEG OM: Trenger du virkelig en ny lipgloss til 300 kroner? Er det vits å kjøpe en ny foundation til 500 kroner, når du allerede har en som du er fornøyd med? Foto: NTB.
TENK DEG OM: Trenger du virkelig en ny lipgloss til 300 kroner? Er det vits å kjøpe en ny foundation til 500 kroner, når du allerede har en som du er fornøyd med? Foto: NTB. Vis mer

Misvisende begrep

Ordet «deinfluencing» kan være et litt misvisende begrep i denne sammenhengen, siden det fortsatt er snakk om kommersiell påvirkning fra influensere.

- Når influensere oppfordrer til å kjøpe billigere varianter, kan det for eksempel hende at de har inngått et sponset samarbeid med «billigvarianten», og dermed har økonomiske insentiver bak anbefalingen, sier Knutsen Steinnes.

Dette kan minne om «anchoring» fra psykologien, som er en kognitiv påvirkningsmekanisme som brukes mye innen markedsføring. Det går ut på at dyre produkter brukes som et referansepunkt (eller et «anker») for billigere alternativer. Sammenlignet med referansepunktet, kan det billige alternativet fremstå som et rimelig og mer fornuftig valg.

Dersom ankeret hadde vært å frastå fra å bruke penger i det hele tatt, ville sannsynligvis det billigere alternativet fremstått som mindre fornuftig.

- «Deinfluencing»-begrepet kan også være en slags motreaksjon på overforbruk og på den dominerende ukulturen hvor influensere betales for å gi uærlige anbefalinger om produkter, som igjen kan føre til mistillit til influensere, forklarer hun.

BILLIG HUDPLEIE: Det er ikke nødvendigvis slik at de dyreste produktene er de beste. - Sannheten er at ingrediensene kan være relativt like, og produktene like effektive, sier eksperten. Foto: NTB.
BILLIG HUDPLEIE: Det er ikke nødvendigvis slik at de dyreste produktene er de beste.
- Sannheten er at ingrediensene kan være relativt like, og produktene like effektive, sier eksperten. Foto: NTB. Vis mer

Influensere er forbilder for mange

Generelt sett har influensere stor påvirkningskraft, og fungerer som forbilder for mange av følgerne sine. Derfor er det mange som hører på det influensere anbefaler.

- Influenserreklame fungerer dessuten mye bedre på oss enn mer tradisjonelle former for reklame. Det handler om at vi stort sett stoler mer på enkeltpersoner som selv tester og anmelder produkter, enn på upersonlige og ansiktsløse bedrifter, forklarer Knutsen Steinnes.

Husk at det å omfavne det enkle og lære å være fornøyd med mindre er mye bedre for den mentale helsen din, for lommeboken og for miljøet.

Dyre produkter er ikke alltid bedre

Kan virkelig en billig fuktighetskrem være like bra som de dyreste merkene?

- Sannheten er at ingrediensene kan være relativt like, og produktene like effektive. Prisen avgjøres gjerne av at noen produkter har en høyere og mer lukrativ status enn andre, og dermed betydelig høyere pris.. Eksempler på det er Laura Mercier og Dior, som har mye fokus på markedsføring og profilering, forklarer Klophus.

Hun sier at noen hudpleie-merker har overraskende rimelige priser, men likevel produkter av god kvalitet.

- Mange får en aha-opplevelse når de hører at det dyreste ikke gir best effekt, sier hun.

EKTE OG AUTENTISK: I sosiale medier i dag dreier det seg mer og mer om å være autentisk, jordnær og smart, noe denne de-influencer trenden virkelig omfavner. Foto: NTB.
EKTE OG AUTENTISK: I sosiale medier i dag dreier det seg mer og mer om å være autentisk, jordnær og smart, noe denne de-influencer trenden virkelig omfavner. Foto: NTB. Vis mer

Gode sparetips

Klophus kommer ofte med veiledning, tips og råd til sine kunder. Hennes aller beste sparetips er å holde seg til sminkeprodukter med flere funksjoner. For eksempel:

1. En kald, lys brun øyenskygge. Denne kan brukes til konturering, hverdagslig øyenskygge og for noen til og med som brynsfarge.

2. Bruk samme produkt som blush og på lepper. Enten en kremblush til både kinn og lepper, eller en myk leppestift uten shimmer. Ved å bruke samme farge på kinn og lepper skaper du en veldig naturlig harmoni og delikat helhet, og samtidig sparer det deg for et ekstra kjøp.

3. Kjøp en mørk brun kajal og en sort kajal med brynsbørste i andre enden. Her har du eyeliner, brynsfarger, brynsstyling-kost, vippe-separerer og mulighet til å lage raske, vannfaste smokey eyes.

4. Til slutt: Velg en dagkrem med både farge, solfaktor, fuktighet og andre aktive ingredienser.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer