Hårvekst:

Denne TikTok-trenden skal øke hårveksten

Er det virkelig så enkelt? Vi har spurt ekspertene.

TIKTOK-TREND: Videodelingsappen TikTok har blitt et populært sted for å dele tips og triks - også innenfor hår og skjønnhet. Nå er det trender som går på diverse hodebunnsbehandlinger som florerer. Foto: NTB
TIKTOK-TREND: Videodelingsappen TikTok har blitt et populært sted for å dele tips og triks - også innenfor hår og skjønnhet. Nå er det trender som går på diverse hodebunnsbehandlinger som florerer. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Om du har logget på TikTok i det siste er sjansen stor for at du har sett en av de mange skjønnhets-trendene som går på behandling av hodebunnen.

Et eksempel er «hairline check»-trenden hvor du filmer toppen av hodet ditt med mobilen for å sjekke tykkelsen på hårlinjen din. En annen er bruken av rosmarinolje som påføres hodebunnen for å få bedre hårvekst.

@brianboxerwachlermd #duet with @thehealthyhygge research studies back this up. boil in water, then let cool, spray once a day #hair #hairgrowth #hairtok #thinhair ♬ Forever - Labrinth

Mange har kanskje også sett tenåringen som gikk viralt etter å ha «oppdaget» det velkjente vitenskapelige faktumet – at hår vokser fra hodebunnen vår – ikke fra hårtuppen.

Stimulerer hårveksten

Men hvor viktig er det egentlig å prioritere hodebunnen i hårpleierutinen sin? Og får du egentlig bedre hårvekst av noe så enkelt som rosmarinolje?

Ja – ifølge studier så stimulerer faktisk rosmarinolje hårveksten! I tillegg skal det bidra til å forhindre hårtap, løsne opp floker, bekjempe flass og gjøre tørt hår mykere.

Så hva sier frisørene om hodebunnstrenden? KK har snakket med skjønnhetsprofil og frisør ved Syvogtyve, Lotte Myrseth, som kan fortelle at man som frisør ikke blir lært opp til at rosmarinolje som hårvekstmiddel er et alternativ.

Hun sier at på samme måte som at noen bruker kokkosolje som pleiende hårkur (som også var en trend på sosiale medier), så vil slike trender funke på noen – men at det på mange kan bli tungt og fett, og ikke gjøre det det «skal».

Ifølge Myrseth er dette fordi hårtyper og genene våre er forskjellige og dermed plukker opp produkter forskjellig deretter.

Når det er sagt, så er det ikke en skadelig trend å teste ut, annet enn at du muligens kan få fortere fett hår av olje i hodebunnen, forklarer hun.

Myrseth mener også det er viktig å ta vare på hodebunnen, fordi det er røttene til håret, men synes personlig at man ikke skal legge alt fokuset der, da det er genene du er født med man er nødt til å jobbe rundt.

– Vokser håret ditt sakte er det ikke stort du kan gjøre for å endre det drastisk. Da kan du heller ha fokus på å ta vare på lengdene, poengterer skjønnhetsprofilen, før hun råder:

– Mitt beste tips for et sunt hår er å ha gode vaner i hverdagen. Det du gjør, og hvordan du vasker håret er det som påvirker håret ditt i det store bildet.

Hennes konkrete tips er å bleke det minst mulig, bruke lunkent vann i dusjen, bruk sjampo kun i hodebunnen, gre kur eller balsam jevnt inn i håret hver gang du dusjer, dusje håret minst mulig, bruke minst mulig varmeverktøy – og beskytte med varmebeskyttelse om du først gjør det.

– Og til slutt, bruk ordentlige frisørprodukter, og bruk dem riktig!

FOKUS PÅ LENGDENE: Skjønnhetsprofil og frisør, Lotte Myrseth, mener det ikke er stort mye du kan gjøre drastisk om du har et hår som vokser sakte, og råder heller å ta vare på lengdene. Foto: Skjermdump fra Instagram @lottemyrseth
FOKUS PÅ LENGDENE: Skjønnhetsprofil og frisør, Lotte Myrseth, mener det ikke er stort mye du kan gjøre drastisk om du har et hår som vokser sakte, og råder heller å ta vare på lengdene. Foto: Skjermdump fra Instagram @lottemyrseth Vis mer

Mange myter

Også daglig leder ved Nikita Hair Byporten, Sinikka Stenberg, sier at hodebunnen bør prioriteres.

– Det er ikke nødvendig og vaske håret hver dag, men om du gjør det er det viktig å ta hensyn til hodebunnen.

Mange vasker nemlig håret ofte fordi de synes håret er fett. Men Stenberg forteller at om du vasker det for mye, vil du fjerne den naturlige syrekappen som beskytter hodebunnen.

Stenbergs beste tips er også gode og riktige produkter.

– Det er mange hårmyter der ute om hvordan man får håret til å vokse fortere, et eksempel er at håret vokser fortere ved å klippe det. Vekstfasen vil ikke bli påvirket om du klipper deg, men de slitte tuppene slipper å knekke av på egenhånd – derfor får vi en følelse av at det vokser fortere når vi klipper det, forklarer Stenberg og understreker at vekstfasen vil variere fra person til person.

Både Myrseth og Stenberg er på en annen side positive til hårtrendene på TikTok, fordi det er med på å dele kunnskap, om alt fra hårtyper og farger, til at flere frisyrer og sveiser er mer sosialt akseptert.

ROSMARINOLJE: Den eteriske oljen har gått viralt på videodelingsappen TikTok, for å ha egenskaper som å øke hårveksten. Foto: NTB
ROSMARINOLJE: Den eteriske oljen har gått viralt på videodelingsappen TikTok, for å ha egenskaper som å øke hårveksten. Foto: NTB Vis mer

Salget av hodebunnsprodukter har skutt til værs

Nye shoppingdata fra Klarna, som håndterer mellom en tredjedel og halvparten av all netthandel i Norden, viser at salget av hodebunnsprodukter som hodebunnsskrubb, hodebunnsolje og hodebunnsbehandling har økt med henholdsvis 343 prosent, 247 prosent og 340 prosent i løpet av årets første fem måneder, sammenlignet med samme periode i 2019.

Bare i mai i år har salget av hodebunnsskrubb økt med hele 70 prosent sammenlignet med årets første tre måneder. Også hodebunnsolje og hodebunnbehandling har økt betraktelig i samme periode.

Det er med andre ord ingen tvil om at den populære videodelingsappen har stor påvirkning på de som ønsker et sunt og friskt hår.

Har røtter i mange kulturer

Klarnas Fashion Director, Emilie de Poret, synes at hodebunnstrenden er interessant, men ikke uventet. Hun mener heller ikke at det er en dårlig trend.

– Vi kan se en tydelig linje mellom det økte salget av hodebunnsprodukter og de trendene som synes på sosiale medier nå, og spesielt TikTok.

OPPMERKSOMHET TIL HODEBUNNEN: Klarnas Fashion Director, Emilie de Poret, er glad for at den vestlige skjønnhetsindustrien nå gir hodebunnen mer oppmerksomhet. Foto: Klarna
OPPMERKSOMHET TIL HODEBUNNEN: Klarnas Fashion Director, Emilie de Poret, er glad for at den vestlige skjønnhetsindustrien nå gir hodebunnen mer oppmerksomhet. Foto: Klarna Vis mer

Hun kan også fortelle at teknikker som å bruke olje for behandling av hodebunnen er nemlig ikke nytt, men at det har røtter i mange ulike kulturer, som Ayurveda.

– Den den vestlige skjønnhetsindustrien har i stor grad ignorert hodebunnen og i stedet satt fokus på å behandle og ta vare på selve håret. Nå får imidlertid hodebunnen langt mer oppmerksomhet, forklarer de Poret og legger til:

– Akkurat på samme måte som en stresset livsstil har negativ innvirkning på huden, påvirker også hodebunnen vår håret. Det kan resultere både i håravfall, tørrhet og irritasjon.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer