<strong>SILIKON:</strong> Stadig flere kvinner legger seg under kniven - om det så er for å fikse på pupper eller andre kroppsdeler.
SILIKON: Stadig flere kvinner legger seg under kniven - om det så er for å fikse på pupper eller andre kroppsdeler. Vis mer

Plastisk Kirurgi

- Der jeg vokste opp ble man stemplet som billig og harry hvis man tok silikon i puppene

Men nå skal det stadig mindre til før vi «fikser»​ på utseende. Hva har skjedd?

Publisert
Sist oppdatert

HENNE.NO: - Der jeg vokste opp ble man stemplet som både billig og harry hvis man tok silikon i puppene.

- Det var sånt man bare ikke gjorde, med mindre man ville bli en «snakkis» lokalsamfunnet eller hadde som mål å komme på forsiden av Vi Menn.

<strong>FILLERS:</strong> Mens de yngre kvinnene gjerne vil ha fillers i leppene, ønsker de rundt 45 seg oppbygging av skinnben, samt at mange vil kvitte seg med marionett-linjen.  Foto: Scanpix
FILLERS: Mens de yngre kvinnene gjerne vil ha fillers i leppene, ønsker de rundt 45 seg oppbygging av skinnben, samt at mange vil kvitte seg med marionett-linjen. Foto: Scanpix Vis mer

Men tidene forandrer seg. Heldigvis, mener «Agnes» (40). 

Agnes har bodd i Oslo de siste 15 årene. Hun erfarer at det å fikse på utseendet ikke er like tabubelagt som for noen år siden, men at det heller ikke er helt stuerent, i alle fall ikke i de miljøene hun vanker i. 

– De nærmeste venninnene mine vet om silikonprotesene – og en kvinnelig kollega spurte meg rett ut. Hun så forskjellen. Jeg ble først litt paff, men fortalte henne det jo – og hun ga meg positiv tilbakemelding på resultatet og uttrykte at hun forsto meg godt. Jeg husker hun sa: «Hvis man har mulighet til å få tilbake de puppene man en gang hadde, og var stolt av, hvorfor skal man ikke gjøre det da?» 

De siste to årene, etter brystforstørrelsen, har Agnes fikset på flere ting ved utseendet sitt. 

– Når man skjønner hva som er mulig å gjøre, er det lett å falle for fristelsen, sier hun litt unnskyldende. 

LES OGSÅ: Hva skjer med ditt digitale liv når du dør?

49 prosent vil forandre utseende

<strong>VANLIGERE:</strong> Bedre råd og flere muligheter gjør at flere velger å fikse på utseende.  Foto: Scanpix
VANLIGERE: Bedre råd og flere muligheter gjør at flere velger å fikse på utseende. Foto: Scanpix Vis mer

I en undersøkelse utført av YouGov i fjor sommer, oppga 49 prosent av de over 1000 deltakerne i aldersgruppen 18–74 år, at de kunne tenke seg å betale for et inngrep som bedrer utseendet. Samtidig svarer 43 prosent at behandlingene er for dyre, og 45 prosent er redd for uønsket resultat. 

I Norge eksisterer det ingen sikre tall på forekomsten av kosmetisk kirurgi, men veksten i USA gir en pekepinn på bransjens utvikling.

Ifølge The American Society for Aesthetic Plastic Surgery (ASAPS) ble over 11 millioner kosmetiske inngrep utført i USA i 2013. Det er en økning på 279 prosent siden statistikken ble ført for første gang i 1997.

Antall kirurgiske inngrep har økt med 89 prosent, ikke-kirurgiske inngrep (estetisk medisin) har økt med 521 prosent. Ifølge Norsk plastikkirurgisk forening er de mest populære kirurgiske inngrepene her til lands brystforstørrelse, fettsuging, mageplastikk, øyelokksplastikk og brystløft. 

Botox i sinnarynken

<strong>HALVPARTEN VIL OPERERE:</strong> I en undersøkelse gjort av YouGov i USA i fjor, oppga 49 prosent at de kunne tenke seg å betale for et inngrep som bedrer utseende.  Foto: Scanpix
HALVPARTEN VIL OPERERE: I en undersøkelse gjort av YouGov i USA i fjor, oppga 49 prosent at de kunne tenke seg å betale for et inngrep som bedrer utseende. Foto: Scanpix Vis mer

Stefan Truedsson er lege og jobber innen feltet estetisk medisin. Ifølge ham dreier det seg om å tilfredsstille de estetiske ønskene til pasienten. Fagområdet omfatter alle medisinske prosedyrer innen estetikk, unntatt kirurgiske prosedyrer som krever en operasjonssal og kirurgisk kompetanse. 

– Det er mange, hovedsakelig kvinner over 35 år, som ønsker Botox og ulike fillere.

- Det mest etterspurte er Botox i sinnarynken mellom øynene, samt i pannen, i smilerynkene og under øyenbrynene for å løfte dem, sier Truedsson. 

Legen forteller at de yngre kvinnene som kommer til klinikken, hovedsakelig ønsker seg filler i leppene. Mens de rundt 45 år etterspør oppbygging av kinnben ved hjelp av fillere, samt at mange ønsker å ta bort linjen fra nesen ned mot leppen, linjen fra munnen ned til haken (marionett-linjen) og linjene under øynene. 

LES OGSÅ: Slik vekker dere lysten i ferien

Færre fordømmer ingrep

Psykolog Peder Kjøs sier at terskelen for å fikse på utseendet er blitt lavere fordi mange har inntrykk av at det er blitt relativt vanlig å gjøre det – og fordi vi har råd. 

– Estetisk medisin og plastisk kirurgi er blitt rimeligere og lettere tilgjengelig, samtidig som færre fordømmer det.

Kan du si noe om hvorfor stadig flere kvinner fikser på utseendet?

– Mange sier at det handler om velvære og selvfølelse; om å føle seg bra, se pen ut. Ofte dreier det seg om forsøk på å bremse tidens ubønnhørlige marsj mot døden, men det er også mange som vil endre noe de er misfornøyd med – og som de føler begrenser livsutfoldelsen eller trivselen deres. 

<strong>PSYKOLOG:</strong> Peder Kjøs mener terskelen for å fikse på utseende har blitt lavere.  Foto: Astrid Waller
PSYKOLOG: Peder Kjøs mener terskelen for å fikse på utseende har blitt lavere. Foto: Astrid Waller Vis mer

Har du inntrykk av at det hjelper mentalt? 

- Ofte gjør det mye mindre enn vi hadde tenkt. Mange blir skuffet over at hverken velvære eller selvfølelse tar seg veldig opp, mens andre blir fornøyd, selvfølgelig, og synes det er lettere å ha omgang med andre folk når de slipper å tenke på en eller annen skavank, svarer Kjøs.  

– Jeg vet ikke om jeg kommer til å gjøre det igjen, sier «Agnes». 

– Botoxen i sinnarynken og filleren i leppene er ikke evigvarende, så det må jo i utgangspunktet vedlikeholdes. 

- Der jeg vokste opp ble man stemplet som billig og harry hvis man tok silikon i puppene

- Men jeg må innrømme at jeg er skeptisk til bivirkningene. Botox er nervegift – og jeg har lest at giften har tatt livet av flere amerikanere. Ett av dødsfallene var knyttet til rynkebehandling, ifølge The New York Times. Så jeg kommer definitivt aldri til å overdrive dette. Likevel kan jeg ikke utelukke at jeg kommer til å gjøre det igjen. 

LES OGSÅ: Når barnet ikke har lyst til å feriere med stefamilien

Du kan lese hele denne saken i HENNE 02, som er i salg nå!

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer