Undertøy

Derfor blir hvitt undertøy grått

Kan være at du gjør en vanlig vasketabbe.

HVITT BLIR GRÅTT: Har du tenkt på hvilket vaskemiddel du bruker til hvitt undertøy? Det kan faktisk ha mye å si på hvordan fargen vil bli. Foto: KK.no
HVITT BLIR GRÅTT: Har du tenkt på hvilket vaskemiddel du bruker til hvitt undertøy? Det kan faktisk ha mye å si på hvordan fargen vil bli. Foto: KK.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Det å skulle vaske undertøy kan ofte ende opp med at vi står og klør oss i hodet i stedet. Har du for eksempel lagt merke til at den hvite bh-en din ikke er så hvit lenger?

Ifølge Ines Bresges, assisterende butikksjef hos Triumph i Oslo, er det flere grunner til at det hvite undertøyet blir grått etter flere vask.

Og den vanligste handler faktisk om bruk av vaskemiddel. 

- Hvitt undertøy, spesielt bh-er er ofte farget hvit, det vil si at man skal bruke vaskemiddel for farvet tøy, når du vasker det hvite undertøyet, forklarer hun. 

Dette kommer nok som en overraskelse for mange. For når vi står ved vaskemaskinen med det hvite undertøyet, velger vi naturligvis vaskemiddelet egnet for hvitt tøy. Men dette er da nødvendigvis ikke det smarteste valget. 

Du vet det jo - det er ikke bare å stappe alt skittentøy på 40 grader, helle på mengder av vaske- og skyllemiddel og håpe på et rent og velduftende resultat.

- Det er også fint å huske på at undertøyet heller ikke bør tørkes i tørketrommel, sier Bresges.

Lurer du på om du bruker riktig bh? Sjekk videoen her

LES OGSÅ: Fem bh-tabber du bør unngå

Derfor bør du bruke vaskepose

Særlig bh-ene dine bør vaskes med forsiktighet, hvert fall om du ønsker at de fortsatt skal klare å holde brystene på plass og se relativt pent ut. Pluss - det er også det beste for vaskemaskinen din. 

IKKE HENG BH-EN UT TIL TØRK: Sollyset kan nemlig føre til misfarging.  Foto: Scanpix Denmark
IKKE HENG BH-EN UT TIL TØRK: Sollyset kan nemlig føre til misfarging. Foto: Scanpix Denmark Vis mer

- Problemet med vasking av bh-er er blandingen av materialer, har tekstilekspert Ingun Grimstad Klepp, etnolog og ved SIFO (Statens Institutt for forbruksforskning) til sagt KK.no.

- Altså metall-hekter, spiler, lange tynne ting – og delikate partier. Ting hekter seg i hverandre, blitt dratt og snurret. Et godt råd er derfor netting-vaskeposer om man velger maskinvask.

Hempene på bh-en din har nemlig en lei tendens til å hekte seg i sensitive materialer, og da særlig strikk. Og før du vet ordet av det, har hempene laget et uheldig hull, eller dratt ut en maske (som igjen vil gi hull) i et av de andre plaggene.

Trikset er derfor å alltid hekte hempene sammen før du legger bh-en i maskinen, og da aller helst bruke en egen vaskepose, ettersom spilene i bh-en også kan løsne og ødelegge vaskemaskinen.

Bresges mener at en av grunnene til at bh-en mister sin opprinnelige form og farge skyldes at vi er slurvete med vasken.

- Vask gjerne bh-en for hånd eller i vaskepose på finvask. Man skal heller aldri vaske med tøymykner da det kan ødelegge elastanen i bh-en og materialet, sier Bresges.

Hun tipser også om å lukke hektene så de ikke setter seg fast i blonder og lignende.

LES OGSÅ: Truser kan også trenge vaskepose

Flere gode vaskeråd

Først av alt: Følg som hovedregel vaskerådene på merkelappen. Under følger noen tommelfingerregler.

MASKINVASK: Bruk som sagt ikke vaskemidler med bleking, men hold deg til vaskemiddel for kulørt tøy – gjerne skånsomme produkter egnet for ull og silke.

HEKT SAMMEN: Gjør du dette før du vasker bh-en vil du kunne unngå uheldige hull.  Foto: Engen/Blystad
HEKT SAMMEN: Gjør du dette før du vasker bh-en vil du kunne unngå uheldige hull. Foto: Engen/Blystad Vis mer

HÅNDVASK: Skal du vaske for hånd, husk å sørge for at vaskemiddelet er oppløst før du legger bh-en oppi. Den bør heller ikke ligge i bløt i mer enn fem minutter.

TØRKING: Ikke heng bh-en til tørk i direkte varme, som over radiatorer, ovner eller i direkte sollys. Da kan den miste fargen. Å bruke klyper direkte på det delikate stoffet er heller ingen god ide. Da er det bedre å henge opp etter vaskeetiketten.

SKYLL DEN!: I tillegg anbefales det å skylle bh-en i vann innimellom vaskingen.

- Det bør ikke gå mer enn to dager mellom hver gang du skyller den opp. Da trenger du ikke gå så voldsomt til verks når du skal vaske den heller, sier Line Korsmo ved undertøysbutikken Lalina i en tidligere artikkel på KK.no.

LES OGSÅ: Vask nytt undertøy før du bruker det

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer