Grå hår:

Derfor bør du aldri nappe grå hår

Nei, det er ikke den grunnen du tror.

GRÅ HÅR: - Det er litt risikabelt å nappe alle hår, sier hudlegen til KK. Foto: NTB
GRÅ HÅR: - Det er litt risikabelt å nappe alle hår, sier hudlegen til KK. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Mange av oss, både kvinner og menn, bruker mye tid på å fikse håret. Vi vasker, striper, farger, kurer og føner, for å sikre et hår som vi er fornøyd med og som får oss til å føle oss vel.

Aldringstegn er en helt naturlig del av å bli eldre, og selv om mange gjør en stor innsats for å forebygge, forhindre og redusere aldringstegn, er det en uunngåelig del av livet.

Både huden, kroppen og håret vil endre seg med alderen, og for mange er grått hår et tydelig og synlig tegn på aldring.

Mens noen liker endringene og beholder den stilige og trendy gråfargen, er det andre som gjør mye for å skjule og fjerne den.

Noen velger å farge bort grått hår, mens andre velger å nappe det bort.

Sistnevnte er risikosport og noe du absolutt bør unngå, ifølge ekspertene. Så hva er grunnen til at man aldri bør nappe grå hår?

FLERE OPPLEVER HÅRTAP: Apollo hårsenter opplever et økende antall henvendelser av kvinner som sliter med hårtap. Foto: NTB.
FLERE OPPLEVER HÅRTAP: Apollo hårsenter opplever et økende antall henvendelser av kvinner som sliter med hårtap. Foto: NTB. Vis mer

Fører ikke til mer hårvekst

Du har sikkert hørt myten om at hvis du napper ut et grått hår så vil flere komme i begravelsen, altså at det vokser ut enda flere grå hår. Det trenger du derimot ikke bekymre deg for, for den myten er ikke bekreftet av forskning.

Det er normalt å miste opptil 159 hårstrå om dagen, men de er ikke koblet sammen på noen måte. Det vil med andre ord ikke påvirke de andre hårene at du napper ut ett hår.

Likevel bør du unngå å nappe grå hår fra hodebunnen, av en helt annen grunn.

Når du napper ut et hår, kan du i verste fall oppleve at det aldri kommer ut et nytt hår. Det kan føre til skallede flekker i hodebunnen, og i de tilfellene vil ikke håret gro ut igjen.

- Det er litt risikabelt å nappe alle hår. Hårsekker kan i verste fall bli skadet, slik at det ikke kommer ut nye hår. Dette er ingen forskjell om det er et grått hår eller et pigmentert hår man napper.

Det forklarer hudlege Martin Enger ved Oslo Hudlegesenter til KK.

NATURLIG: Både huden, kroppen og håret vil endre seg med alderen, og for mange er grått hår et tydelig og synlig tegn på aldring. Foto: NTB.
NATURLIG: Både huden, kroppen og håret vil endre seg med alderen, og for mange er grått hår et tydelig og synlig tegn på aldring. Foto: NTB. Vis mer

Flere opplever hårtap

- På generell basis vil jeg si at å nappe ut hår ikke er å anbefale. Håret har tre vekstsykluser, og i den tredje faller håret ut og et nytt hår starter sin syklus. Du kan være heldig å plukke et hår som uansett ville løsne denne dagen eller om kort tid, men det er større risiko for at du napper et som er i en av de andre fasene og dermed bryter syklusen og trolig ikke vil få ny vekst.

Det sier Olav Midtgarden, som er daglig leder i Apollo Hårsenter-kjeden, som blant annet jobber med hårtap og hodebunn, til KK.

De opplever et økende antall henvendelser av kvinner som sliter med hårtap.

- Dette har vi sett over år, men vårt inntrykk er at det har økt under og etter koronapandemien. Vår oppgave er å hjelpe disse kvinnene til å få en bedre hverdag, sier Midtgarden.

Vanskelig å få håret tilbake

- Du bør ikke nappe grå hår, på lik linje som at du ikke bør overnappe brynene dine. Alle som nappet brynene sine på 90-tallet vet jo nå hvor vanskelig det var å gro dem tilbake, om de kom tilbake i det hele tatt.

Det sier Rahiima Mahamuud, som er leder for Krølltopp.no, til KK.

Grått hår er ikke annerledes enn annet hår, det handler kun om tap av pigment. Hvis du ofte napper ut hår, spesielt på samme sted, risikerer du å ikke få det tilbake.

- Hvis du får mye grått hår som du vil nappe ut av estetiske grunner, så kan det være lurt å vurdere å farge det. Det finnes jo mange naturlige fargemuligheter nå. Hvis du er tøff nok, kan du også la det vokse ut grått. Grått hår har lenge vært en trend, og flere hoppet på denne bølgen under pandemien, sier Mahamuud.

Det er også flere som ønsker å sette grått hår på agendaen, fordi det er naturlig vakkert. Et eksempel på det er #grayhairmovement.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer