Sove Med Sminke

Derfor bør du ALDRI sove med sminke

- Noe av det verste du kan gjøre mot huden, sier eksperten.

SOVE MED SMINKE: Sover du ofte med sminken på om natten? Det er langt verre for huden enn du kanskje trodde. Foto: Shutterstock / Ann Haritonenko
SOVE MED SMINKE: Sover du ofte med sminken på om natten? Det er langt verre for huden enn du kanskje trodde. Foto: Shutterstock / Ann Haritonenko Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ingen grunn til å lyve om det, på ett eller annet tidspunkt har vi alle gjort det – begått kardinalsynden innen skjønnhetsverdenen. Nemlig å sove med sminken på! Og hver gang vi våkner opp som en vaskebjørn med maskara under øynene og leppestift på puta, så angrer vi voldsomt på vår egen dumhet.

Vi vet jo at det ikke er bra, men til vårt forsvar så skjer det bare når man er veldig trøtt på kvelden, eller hvis man har hatt en litt fuktig kveld på byen. Men er det egentlig så farlig at man glemmer å vaske ansiktet en gang i blant? Skal vi tro ekspertene så er det faktisk det.

– Å sove med sminke på er noe av det verste du kan gjøre mot huden, siden huden fornyer seg optimalt om natten og via søvn, sier Rolah O. Lønning, som er kosmetisk lege på BeWell klinikken og har skrevet boken «Frisk hud». Det er viktig å vaske rester av dagen bort før man legger seg til å sove. Dette gjelder spesielt deg som bruker sminke, solkrem og bor i storby med høy luftforurensning. 

– Sminke, sammen med rester av forurensning, svette og døde hudceller blokkerer porene og gir økt forekomst av akne, hudormer, større porer, mindre glød, tørr hud og raskere aldring, legger hun til. 

DÅRLIG VANE: Det er viktig å vaske bort sminken, og å rense huden godt før du legger deg om kvelden. Foto: Shutterstock / Goodluz
DÅRLIG VANE: Det er viktig å vaske bort sminken, og å rense huden godt før du legger deg om kvelden. Foto: Shutterstock / Goodluz Vis mer

LES OGSÅ: 5 ting som er bevist å påvirke huden

Kan føre til tidlige aldringstegn

Det er altså mer enn én god grunn til å ta turen innom badet før leggetid, og Lønning er ikke alene om å påpeke hvor viktig det er å huske ansiktsvasken på kvelden. Grethe Marie Grimen, som er rektor og daglig leder av Beauty hudpleieskole, forteller at å sove med sminke hindrer huden din å puste i løpet av natten, i tillegg til at all forurensingen du har blitt utsatt for hele dagen blir sittende på over natten.

– Det kan på sikt gi for tidlig aldret hud og sensitiv hud, i tillegg til at huden ser grå og gusten ut med opphopning av døde hudceller, sier hun. 

Å ty til antirynkeprodukter kan være vel og bra dersom du vil bekjempe tidens tann, men det har altså lite for seg dersom du ikke er nøye med den daglige renserutinen. 

– De døde hudcellene blir sittende på huden lenger og hudens cellefornyelse går tregere og tregere. Hudens helse blir da dårligere og får som følge av det aldringstegn tidligere enn nødvendig, forklarer Grimen.

Men det er ikke bare huden i seg selv som lider under sminke og smuss, ifølge Lønning har heller ikke øyevippene godt av å ikke bli renset.

HUDEKSPERT: Rolah O. Lønning er kosmetisk lege på BeWell klinikken, forfatter av boken «Frisk hud», og driver bloggen ROKderm.com. Foto: Privat
HUDEKSPERT: Rolah O. Lønning er kosmetisk lege på BeWell klinikken, forfatter av boken «Frisk hud», og driver bloggen ROKderm.com. Foto: Privat Vis mer

– Å sove med mascara gjentatte ganger kan blokkere hårsekker og gi blefaritt som er en infeksjon av øyelokket, og eventuelt også konjunktivitt eller øyekatarr, forteller hun

LES OGSÅ: Kan en uke uten sminke gi finere hud?

Du kan rette opp gamle feil

Det kan føles skremmende å vite at man har vært så uforsiktig med sin egen hud, men fortvil ikke, det er mulig å komme på rett kjøl igjen.

– Ja, det er aldri for sent å snu. Får man i gang gode hudrutiner kan man reversere mye, men huden kan ha lidd ubotelig skade avhengig av hudkvalitet, alder og livsstil, forteller hudlegen. 

Og dersom uhellet er ute og du sovner med sminke på, har hun et godt råd du bør følge.

– Dagen derpå vil en god rens, gjerne med et oljebasert produkt, fulgt av en litt mer grovkornet peeling gjøre godt. Huden vil også ha behov for ekstra antioksidant og fuktgivende pleie, så et godt serum etterfulgt av en rikere fuktighetskrem vil gi huden det den trenger, anbefaler hun.

Ansiktsservietter er noe mange av oss anser som en kjapp og enkel løsning når vi skal fjerne sminken før leggetid, men ifølge Grimen er dette slett ikke tilstrekkelig for å rense huden.

– Nei, du må ha et rensemiddel som løser opp sminke, kremer og døde hudceller og vasker det bort ordentlig. En serviett kan ikke gjøre jobben skikkelig, forteller hun.

Gode renseprodukter som fjerner alle sminkerester er derfor beste løsning. Så kan renseserviettene være unntaket du tyr til av og til.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer