Hårpleie

Derfor bør du bruke serum også i håret

Frisørene mener det kan gi sunt, vakkert og glansfullt hår.

SERSUM, SERUM: Har du prøvd serum i håret? Det kan være lurt, mener frisørene. FOTO: NTB
SERSUM, SERUM: Har du prøvd serum i håret? Det kan være lurt, mener frisørene. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Du vet kanskje at det kan være en fordel å bruke serum i ansiktet. Det skal komme i tillegg til din daglige hudpleie, og fungere som en booster for huden. Men serum kan med fordel brukes også i både hår og hodebunn, skal vi tro frisørene.

– Beskytte og normalisere

– Det finnes flere ulike serum for hår og hodebunn. De fleste skal beskytte og normalisere tilstanden til hodebunnen og skape et optimalt miljø for håret, forklarer Luxury retail educator ved Shu Uemura Art of Hair Hans-Erik Sandstad til KK.

– Akkurat som et hudpleieserum er et hodebunnsserum lurt å bruke dersom du vil ha en sunn og frisk hodebunn, og ikke minst et sunt, vakkert og glansfullt hår.

Dette kultserumet er en favoritt. Tilfører fuktighet, lindrer og har en beroligende effekt. Dr. Barbara Sturm Scalp Serum kr 995 hos Heaven Scent
Dette kultserumet er en favoritt. Tilfører fuktighet, lindrer og har en beroligende effekt. Dr. Barbara Sturm Scalp Serum kr 995 hos Heaven Scent Vis mer

De fleste hodebunnsserum påføres på rengjort hodebunn to til tre ganger i uken, og skal ikke skylles ut, forklarer Sandstad.

Hårserum påføres i spisser og lengder for å pleie og reparere håret, og er gjerne mer konsentrert enn andre leave in-produkter.

For hår eller hodebunn?

– Det finnes utallige serum for både hår og hodebunn som brukes ved ulike behov, sier Kirsti Solberg, Nordic Capability Manager i Wella til KK.

Kirsti Solberg, Nordic Capability Manager i Wella. FOTO: privat
Kirsti Solberg, Nordic Capability Manager i Wella. FOTO: privat Vis mer

Mens hodebunnsserum brukes ved tørr eller fet hodebunn eller hårtap brukes hårserum for å bekjempe statisk hår, gi fuktighet og gjenoppbygge skadet hår.

– Hodebunnserum er et produkt som jobber aktivt med huden i hodebunnen vår og hårserum jobber mer med selve håret.

FAVORITT: Dette hårserumet fra Christophe Robin skal gjøre håret mykt og glansfullt. Regenerating Serum with Prickly Pear Oil 50ml kr 550 hos Heaven Scent.
FAVORITT: Dette hårserumet fra Christophe Robin skal gjøre håret mykt og glansfullt. Regenerating Serum with Prickly Pear Oil 50ml kr 550 hos Heaven Scent. Vis mer

Hudlege: – Sunt med en viss skepsis

– Mange mister hår og sliter med håret sitt. Det er ulike årsaker til hårtap, blant annet stress, sykdommer i hud og hodebunn, samt hormonendringer. Det er et stort kommersielt marked, så det er nok sunt med en viss skepsis til et vidunderserum, sier hudlege Anne Birgitte Thomas Nordal ved Hudklinikken Jon Langeland til KK.

HUDLEGE: Anne Birgitte Thomas Nordal, hudlege ved Hudklinikken Jon Langeland. FOTO: Anton Soggiu
HUDLEGE: Anne Birgitte Thomas Nordal, hudlege ved Hudklinikken Jon Langeland. FOTO: Anton Soggiu Vis mer

– Hårserum vil for eksempel ikke få tapt hår til å komme tilbake eller øke veksthastigheten da dette varierer fra person til person og er genetisk bestemt.

Hudlegen mener likevel at serum for hår og hodebunn kan ha visse fordeler.

– For å oppnå normal hårvekst er det bra å ha en sunn og frisk hodebunn som kan bedre og optimalisere hårkvaliteten. Dersom serumene inneholder ingredienser som eksempelvis hydrerer en tørr hodebunn eller stimulerer til økt blodsirkulasjon kan de også bedre hodebunnsforholdet. Da vil håret kunne se tykkere, tettere og mer glansfullt ut.

KULTPRODUKT: Beriket med plantebaserte ingredienser skal dette balansere, berolige og rense hodebunnen. Sisley Soothing Anti-Dandruff Cure - Hair & Scalp Care 60ml kr 1150 hos Gimle Parfymeri
KULTPRODUKT: Beriket med plantebaserte ingredienser skal dette balansere, berolige og rense hodebunnen. Sisley Soothing Anti-Dandruff Cure - Hair & Scalp Care 60ml kr 1150 hos Gimle Parfymeri Vis mer

Kan være genetisk

Hun er imidlertid ikke helt enig i at en sunn hodebunn er lik et sunt og vakkert hår.

– Ved sykdom i hodebunnen påvirkes av og til hårkvaliteten. En frisk hodebunn vil gjøre at håret vokser som det skal, og de fleste vil oppnå et sunt, naturlig og vakkert hår. Men selv om du har en sunn hodebunn, kan du fortsatt ha for eksempel tynt, livløst hår. Da er det ikke så enkelt som å bare tilføre serum i hodebunnen. Det er rett og slett bare genetisk bestemt, forteller hun.

Har du problemer med håravfall eller hodebunnsykdom bør du oppsøke hudlege for å utelukke hudsykdom før du bruker alle pengene på serum, råder Nordal.

– Jeg møter mange frustrerte pasienter som har forsøkt det ene og det andre serumet, men uten ønsket effekt. Men vil man forsøke å optimalisere vekstforholdene for håret man har, kjør på!

RIMELIG: Dette serumet fra Ida Warg skal gjøre håret glatt, fjerne frizz og beskytte skadet hår – og det til en god pris. Moisture Serum 100ml kr 129
RIMELIG: Dette serumet fra Ida Warg skal gjøre håret glatt, fjerne frizz og beskytte skadet hår – og det til en god pris. Moisture Serum 100ml kr 129 Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer