Parfyme i sola

Derfor bør du droppe parfymen i sola

Kan gi både pigmentflekker og utslett, sier ekspertene.

NYT MED MÅTE: Vi har ingen planer om å sitte inne når det er fint vær, men en solhatt er ingen dum idé. Foto: NTB Scanpix
NYT MED MÅTE: Vi har ingen planer om å sitte inne når det er fint vær, men en solhatt er ingen dum idé. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Endelig sol og varme og muligheten til å oppnå "drømmehuden", nemlig den som er solkysset, sunn og glødene! Men mange av oss foretrekker å sminke oss litt uansett, for veien mot målet er ofte preget av litt skjolder, litt solbrenthet og kanskje til og med ekstra tørr eller fet hud. Og når sminken vår inneholder solfaktor må det vel være greit å droppe solkremen?

Også var det disse deilige sommerduftene vi "splasher" på oss før vi drar på stranda. Var det så lurt, egentlig?

- Mitt klare råd er at parfyme direkte på huden må unngås. Det vil svært ofte føre til pigmentflekker, sier Mojgan Abdeh, klinisk dermatologisk sykepleier på Senzi Medispa i Oslo.

Det er alkoholen i parfymen som tørrer ut huden og gjør den mer utsatt for pigmentendringer, samt duftstoffene som kan irritere.

- Påfører du parfyme direkte på brystet, uten solbeskyttelse oppå er risikoen enda høyere, sier sykepleieren til KK og påpeker at friske dufter med mye sitrus er "verstingen" i så måte.

- Jeg har selv opplevd pigmentering av parfymebruk, og sett det på en rekke kunder, sier Abdeh.

SOLEN GIR OG TAR: - Unngå direkte soling av ansiktet, oppfordrer Mojan Abdeh, dermatologisk sykepleier ved Senzi Medispa i Oslo. Foto: Presse
SOLEN GIR OG TAR: - Unngå direkte soling av ansiktet, oppfordrer Mojan Abdeh, dermatologisk sykepleier ved Senzi Medispa i Oslo. Foto: Presse Vis mer

- Parfyme inneholder også en del stoffer huden kan irriteres av, og varmen gjør den ekstra sensitiv. Har du parfyme på halsen og kanskje smykker i tillegg, kan du lett få en allergisk reaksjon i form av utslett.

Ok, så parfymen får vi heller spare til kvelden, eventuelt ha litt av på håndleddene (uten å gni, for det er faktisk en av de vanligste parfymetabbe vi gjør.)

Men hva med makeup? Mange av oss bruker jo en rekke produkter med solfaktor, holder ikke det?

- Nei dessverre. Det dekker ikke tilstrekkelig dersom du er mye ute i solen, eller på stranden hvor du svetter i ansiktet og bader. Solkrem skal påføres hver andre, til tredje time, omtrent en teskje hver gang, forklarer Abdeh og påpeker at det er neppe noe du ønsker å gjøre med en foundation.

- Det blir veldig dyrt, og heller ikke pent, sier sykepleieren og oppfordrer oss innstendig om å ikke sole ansiktet direkte.

Mange søker hjelp for solskader på høsten

- Jeg vil også påpeke at det finnes en rekke solkremer på markedet som ikke oppleves som fete, eller som blir "hvite" når du påfører dem i ansiktet. Jeg vil si du sparer penger på en god solkrem for ansiktet, framfor å jobbe med pigmentflekker hele høsten, sier Abdeh.

For etter sommerferien er det nesten utelukkende det hun jobber med på klinikken.

- Ja, da er det ulike behandlinger for å jevne ut hudfargen. Og en ting jeg ser stadig mer av, er kvinner som har gått på kraftige peelingkurer på vinteren, og som ikke beskytter huden tilstrekkelig når sommeren kommer, forteller Abdeh.

SOLHATT, JA TAKK: Også var det dette med å søke skyggen før du har blitt både brent og kokt i toppen. Foto: NTB Scanpix
SOLHATT, JA TAKK: Også var det dette med å søke skyggen før du har blitt både brent og kokt i toppen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hun forklarer at slike behandlinger gjør huden svært tynn, og ekstra sensitiv for sol, noe ikke alle er tilstrekkelig informert om, eller tar hensyn til.

- Da går de høsten i møte med verre skader enn de hadde opprinnelig, advarer Abdeh.

Selv er hun nøye med høy solbeskyttelse, og soler ikke ansiktet direkte.

- Rens huden morgen og kveld. Legg eventuelt et serum med antioksidanter innerst på huden, før solkrem dersom du ønsker ekstra pleie. Deretter kan du legge lett sminke, dersom du foretrekker det, sier Abdeh og anbefaler mineralmakeup uten parfyme dersom du ønsker litt sminke i sola.

- Jeg anbefaler å bruke en caps eller hatt når de er ute i sola, og i alle fall på stranden. Selv søker jeg skyggen så ofte som mulig, innrømmer hudpleieren. Hun mener det er realtivt lite sol som skal til for å få glød i huden, resten av solingen "koster mer enn det smaker" i form av flekker og framskyndet aldring.

- Det er jo selvsagt en priotering. Men det er vanskeligere å reparere enn å forebygge solskader, påpeker Abdeh.

Unngår ikke sola helt

- For de aller fleste er det ikke et alternativ å bare være i skyggen, enten fordi de ikke ønsker, men også fordi det er vanskelig å gjennomføre rent praktisk. Jeg beskytter alltid ansiktshuden med kvalitetssolkrem, og bruker også mye caps og hatt, sier Anki Hansen, hudpleier og innholdsansvarlig for Scandinavianbeauty.no.

VELG DIN EGEN SOLKREM: - En solkrem for ansiktet tilpasset din hud, skal ikke smøres på resten av familien, påpeker hudpleier Anki Hansen. Foto: Privat/presse
VELG DIN EGEN SOLKREM: - En solkrem for ansiktet tilpasset din hud, skal ikke smøres på resten av familien, påpeker hudpleier Anki Hansen. Foto: Privat/presse Vis mer

Etter å ha vært i skjønnhetsbransjen siden 90-tallet, både med egne salonger og på leverandørsiden, har hun sett det hun mener er en rivende utvikling av solprodukter.

- For bare noen år siden kunne jeg også føle at solkremen "ødela" hudpleieregimet mitt, men slik er det ikke lenger, sier Hansen.

- Jeg vil absolutt anbefale å investere i en solkrem som du opplever som behagelig, og tilpasset din hudtype. Husk at mange av oss bruker en god del penger på hudpleie resten av året, da er ikke nødvendigvis en solkrem av høy kvalitet en stor investering, mener Hansen og påpeker at en rekke merker og produsenter tilbyr solkremer som langt på vei virker på lik linje med andre aktive hudpleieprodukter.

LES OGSÅ: Dette må du vite om solkremen du velger

- Dessuten er ikke dette noe du skal smøre på verken mann eller barn, den skal være din egen, påpeker hudpleieren.

Når det gjelder parfyme og makeup anbefaler også Hansen at dette er noe vi er forsiktige med, fordi det kan forårsake allergiske reaksjoner, samt pigmentendriger.

- Husk at parfyme også brukes i makeup, dette er bør unngås på sommeren hvor vi er mest i sola, påpeker Hansen og legger til at også naturlige ingredienser som blant annet sitrus, sandeltre og patchouli, øker risikoen for flekkvis pigmentering.

Hun anbefaler oss å bruke sommerduftene når vi ikke er så eksponert for direkte sol, og legger til at det finnes makeup spesielt tilpasset strandliv, som er vannfast og med faktor. I tillegg framholder hun viktigheten av gode renserutiner.

- Mange kan oppleve å få tette porer av solkrem, derfor er det viktig å rense godt bort restene etter en lang dag med flere påføringer, påpeker hudpleieren.

Og i likhet med fagfolk flest påpeker hun at solen skal nytes, men i passelige mengder.

- De færreste har godt av kraftige behandlinger hver høst, for å korrigere pigmentflekker og andre solskader. Så ja, forebygging er avgjørende, og det går an å supplere litt med selvbruning også, oppfordrer Hansen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer