Parfyme I Sola

Derfor bør du droppe parfymen nå

- Kan være skadelig for huden, sier eksperten.

PARFYME OG SOL: Parfyme og sol er ingen god kombinasjon da det kan skade huden.  Foto: KK
PARFYME OG SOL: Parfyme og sol er ingen god kombinasjon da det kan skade huden. Foto: KK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Er du en av dem som pleier å dusje seg med litt sommerlig parfyme før du drar på stranden? Hvis svaret er «ja» bør du lese videre!

Parfyme og sterk sol er nemlig ingen god kombinasjon.

LES OGSÅ: Unngå solen på dette tidspunktet

Kan gi pigmentflekker

Grethe Marie Grimen, som er rektor og daglig leder av Beauty hudpleieskole, forteller at det ikke er særlig lurt å bruke parfyme i solen da det kan være skadelig for huden.

- Parfyme og sterk sol er ingen god match, da duftstoffene og alkoholene i parfymen kan gi hudirritasjoner som for eksempel ujevn hyperpigmenteringer.

Og dette gjelder spesielt for friske parfymer med ekstrakter fra sitrus.

Er det kun på stranden man bør droppe parfymen?

- Dette rådet gjelder generelt når man oppholder seg i solen, enten det er på hjemme i hagen, på stranden eller i byen.

- Mange som bruker parfyme på halsen og brystet får hyperpigmenteringer der ved daglig bruk av parfyme, dette til tross for at de har droppet parfymen på stranden - dette skyldes at brystpartiet er sensitivt, da huden her er ekstra tynn.

IKKE HA PARFYME PÅ HUDEN: Du bør droppe å ha parfyme på halsen og brystet når det er sterk sol. Dette gjelder både når du er på stranden, i byen eller i parken.  Foto: Minerva Studio - Fotolia
IKKE HA PARFYME PÅ HUDEN: Du bør droppe å ha parfyme på halsen og brystet når det er sterk sol. Dette gjelder både når du er på stranden, i byen eller i parken. Foto: Minerva Studio - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Slik sminker du vekk pigmentflekkene

Unngå parfyme når du er solbrent

Videre forteller Grimen at du også bør være forsiktig med å bruke parfyme på solbrent hud.

- Parfymen vil irritere den solbrente huden ytterligere og gjøre den enda mer sår og utsatt for hyperpigmenteringer.

Dersom du har blitt skikkelig solbrent på halsen eller brystet bør du også unngå å smøre deg med fuktighetskremer som inneholder parfyme.

En ypperlig behandling for solbrent hud er aloe vera-gelé. Geleen kjøler ned og tilfører fuktighet til huden, noe som fremskyver helingsprosessen. 

HVIS DU VIL LUKTE GODT: Dersom du ikke klarer å gå ut døren uten parfyme anbefaler eksperten deg å spraye den i nakken der håret dekker for solen.  Foto: Photographee.eu - Fotolia
HVIS DU VIL LUKTE GODT: Dersom du ikke klarer å gå ut døren uten parfyme anbefaler eksperten deg å spraye den i nakken der håret dekker for solen. Foto: Photographee.eu - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Har du blitt solbrent i hodebunnen?

Spray parfyme på klærne

Hva kan man gjøre dersom man føler for å lukte litt ekstra godt i sommervarmen?

- Da anbefaler jeg deg å spraye parfymen på klærne i stedet for på huden. Det vil også være trygt å spraye seg i nakken så lenge det ligger hår over slik at solen ikke treffer huden, sier eksperten.

Hvis det er slik at du absolutt må ha litt parfyme på brystpartiet kan du i nøden benytte deg av «dusj-og-løp»-metoden før du drar hjemmefra. Dusj parfymen i luften og løp gjennom de ørsmå dråpene. Da unngår du mye produkt på ett sted og problemet med ujevn pigmentering er løst.

Det er også viktig å huske at sminke som inneholder parfyme kan ha samme effekt på huden. Les derfor på produktet før du bruker det i solsteiken.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer