Mote

Derfor bør du ikke børste vått hår

Hårstråene er ekstra ømfintlige når de er våte. Sjekk hvorfor!

STOPP EN HAL: Du bør være svært forsiktig med å børste vått hår. Prøv heller å børste det før du går i dusjen og kanskje en gang med en grovtannet kam mens du har balsam i håret, foreslår frisøren. Foto: goodluz - Fotolia
STOPP EN HAL: Du bør være svært forsiktig med å børste vått hår. Prøv heller å børste det før du går i dusjen og kanskje en gang med en grovtannet kam mens du har balsam i håret, foreslår frisøren. Foto: goodluz - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De aller færreste av oss behandler håret like skånsomt som en silkebluse, men når håret er vått, er det faktisk akkurat det du bør gjøre.

Håret er nemlig på sitt mest sårbare når det er vått, og derfor bør du være ekstra forsiktig. 

– Håret ditt fungerer som en svamp når det blir vått. Det er mer mottagelig for produkter og til og med små ting i vannet. Det er mer sårbart, sier Adam Schjølberg, frisør hos Wicked House.

–  Skjellaget er mer åpent, og håret blir tøyelig, mer elsatisk. Det er da også fare for at vi strekker og drar i det med etterfølgende skader. Mange river av mye hår under kraftig børsting av vått hår, sier han.

LES OGSÅ: Ikke gjør dette når håret er vått

Børst først – og med balsam

Prøv å alltid børste håret ditt før du vasker det. Da fjerner du de verste flokene mens håret fortsatt er tørt, og du får færre knuter å gre ut etter at du har vasket håret. 

Frisøren har også et annet tips til deg som sliter med floker.

Tangle Teezer kommer i flere farger og er tilgjengelig hos blant andre Boots og Enklere liv, kr 149. Foto: Produsenten
Tangle Teezer kommer i flere farger og er tilgjengelig hos blant andre Boots og Enklere liv, kr 149. Foto: Produsenten Vis mer

– For dem som har litt flokete hår, anbefaler jeg å børste det en gang i dusjen mens balsamen er i. Da vi du få ut de verste flokene før du kommer ut av dusjen, sier han.

Du bør også være forsiktig når du tørker håret med håndkledet etter at det er vasket. Unngå for all del «bikkjetørking», altså at du rufser og tørker håret veldig voldsomt med håndkleet. 

Wet Brush fra HH Simonsen, kr 99. Foto: Produsenten
Wet Brush fra HH Simonsen, kr 99. Foto: Produsenten Vis mer

Du bør ikke gni kraftig, men heller klemme forsiktig med håndkleet for å få ut mest mulig vann

LES OGSÅ: Ikke legg deg med vått hår

Velg skånsomme børster

Om du absolutt gre håret mens det er vått, finnes det noen typer børster du helst bør bruke. 
 

– Tangle teezer og naturbørster er så klart veldig gode, sier Schjølberg.

– Men uansett hva du bruker, så begynn alltid å kamme håret nedenfra og opp, sier han. 

Du bør altså starte med spissene og gre ut flokene der før du jobber deg gradvis oppover håret inn mot røttene. 

– Da børster du flokene ut underveis. Setter du børsten på toppen og drar ned, flytter du bare flokene og lager flere, forklarer han.

LES OGSÅ: Ikke bruk strikk i vått hår

Prøv en leave in-kur

For deg som opplever at håret virkelig floker seg, kan det også være en god idé å bruke et leave in-produkt som hjelper deg å løse opp flokene litt.

Siden håret blir mer kambart, betyr det også at du må rive og slite mindre i håret for å få ut flokene. Da vil færre hårstrå brekke, selv om du børster håret når det er vått. 

Bruk også balsam hver gang du vasker håret. Balsamen lukker skjellagene og gjør hvert hårstrå glattere og enklere å gre. 

LES OGSÅ: Hårkurene du slipper å vaske ut

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer