Solbeskyttelse hår:

Derfor bør du ikke bruke hårolje på stranda

Frisørene tar det allerede som en selvfølge, men hvor obs er du på å bruke solbeskyttelse i håret?

SOLBESKYTTELSE: Visste du at også håret trenger å beskyttes mot UV-stråler? Foto: NTB
SOLBESKYTTELSE: Visste du at også håret trenger å beskyttes mot UV-stråler? Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hver vår kommer påminnelsene om å huske eller bli flinkere til å bruke solfaktor i ansiktet og på kroppen. Men visste du at også håret trenger å beskyttes mot UV-stråler?

Faktisk kan håret ditt, i likhet med huden din, bli solbrent.

- Ønsker du å bevare fargen din, må du beskytte håret med UVA- og UVB-filter om sommeren. Det finnes mange produkter på markedet i dag med filter, det kan godt være at du allerede har flere stylingprodukter på badet som inneholder beskyttelse.

Det sier Agnes Gulbransen, som er eier av Gevir-salongene i Oslo, til KK.

Sol og saltvann er verstingene

Det er slik at uten solbeskyttelse så blekes håret. På samme måte som når du bleker med hårfarge, fører dette til en slitasje på håret. Farget hår er ekstra utsatt.

- Hårstråene er tynne og består av «dødt» materiale. Betaler du for å farge håret og går ut i solen uten beskyttelse, vil håret blekne. Sol, kombinert med saltvann som åpner håret, gjør det ekstra utsatt. De fleste av oss har jo opplevd tørt hår og bleket hår etter ferie, forteller Gulbrandsen.

BESKYTT HÅRET: Agnes Gulbrandsen fra Gevir-salongene lover du ikke kommer til å angre. Foto: Jørgen Gomnæs
BESKYTT HÅRET: Agnes Gulbrandsen fra Gevir-salongene lover du ikke kommer til å angre. Foto: Jørgen Gomnæs Vis mer

Skal du på en solferie, er det lurt å gå inn for ekstra solbeskyttelse i håret ditt. Har du farget hår, bør du faktisk ha ekstra fokus på solbeskyttelse, uansett. Det kan nemlig bli solbrent.

- Jo tynnere hårstråene dine er, jo fortere solbleket, og altså solbrent, blir det! Mørkere hår vil gradvis lysne til mer røde, så oransje toner, for deretter å bli «gule» toner før det blir hvitere toner. Det betyr at jo hvitere toner, jo lenger har solen skint på håret ditt og bleket pigmentene.

Ekstra fukt - men ikke olje

Solbrent hår blir også tørt, derfor er Gulbrandsen og Gevir-frisørene nøye med å minne om bruken av hårmasker som tilfører fukt. Både sol og saltvann tørker ut de naturlige håroljene.

- Det er så enkelt som å skylle håret og deretter ta en i kur under en liten hatt. Vi anbefaler også kundene våre å flette, sette opp håret, bruke hatter og lignende for ekstra beskyttelse. Benytter du rikelig med UV-beskyttelse, i tillegg til hårkurer, gjennom sommeren kan vi love at du ikke angrer når høsten kommer!

SOMMERHÅRET: Solstråler, saltvann og eventuelt klor gjør håret utsatt for å bli solbrent. Foto: NTB
SOMMERHÅRET: Solstråler, saltvann og eventuelt klor gjør håret utsatt for å bli solbrent. Foto: NTB Vis mer

I tillegg kommer Gulbrandsen med et godt tips til hva du faktisk burde styre unna når det gjelder hårpleie om sommeren: nemlig hårolje.

- De fleste som er opptatte av hårpleie bruker en olje i nyvasket hår. Oljer kan «fritere» håret i solen på lik linje med olje på huden. Så unngå oljer på solsengen.

Slik gjør du det

Men hvordan bør man gå frem ?

Vi er godt kjent med de typiske retnigslinjene når det gjelder solkrembruk, som å fylle på ofte, særlig etter å ha badet. Tenk likt når det gjelder håret ditt.

- Alt av beskyttelse vil avta, på lik linje som på huden. Om håret ditt er helt ubeskyttet i sterk sol, spray på beskyttelse minimum hver tredje time. Så mye at du tror hele håret er dekket, anbefaler Gulbrandsen.

Hun forteller at de fleste hårpleiemerker har sin egne sol-serier med produkter som inneholder ekstra beskyttelse og mer UV-filter en resten av produktene - alt fra beskyttende kremer og sprayer til sjampo og masker.

- Det finnes sprayer, sjampo og masker som også beskytter mot eller renser ut klor. Klor gir håret en matt farge, og blonde kan bli «grønne», forteller hun.

Solbeskyttelse av håret kan føles ut som en ny trend på grunn av økt oppmerksomhet, men Gulbrandsen forsikrer om at det har vært godt kjent i bransjen lenge.

HÅRPLEIE: Håret trenger ekstra pleie og beskyttelse i sommer. Foto: NTB
HÅRPLEIE: Håret trenger ekstra pleie og beskyttelse i sommer. Foto: NTB Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer